Απεργούν, κλείνοντας τα ιδιωτικά τους διαγνωστικά εργαστήρια, σήμερα και αύριο οι εργαστηριακοί γιατροί μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), με την πλήρη κάλυψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των λοιπών ιατρικών συλλόγων της χώρας και μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των Βιοπαθολόγων και των Ακτινολόγων. Ο λόγος της κινητοποίησής τους είναι η αναδρομική εφαρμογή των μέτρων rebate και claw back στις μηνιαίες δαπάνες που έχουν υποβάλει στον ΕΟΠΥΥ και, όπως αναφέρουν, «μετά την εφαρμογή τους, τα περισσότερα εργαστήρια που εκπροσωπούμε θα καταστούν ζημιογόνα και θα οδηγηθούν σε αδυναμία λειτουργίας τους». Η ΠΟΣΙΠΥ θα επανεξετάσει την εξέλιξη των κινητοποιήσεών της αύριο σε απόλυτη, όπως τονίζει, συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας.
Ντα.Β
………………………………………………………………………………………………………………………………….
Γενέθλια με εξώδικο
Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έστειλε εξώδικο στον υπουργό Υγείας για την υπόθεση των γιατρών ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ζητώντας του να ανακαλέσει τις Διαπιστωτικές Πράξεις αυτοδίκαιης θέσης σε αργία των συγκεκριμένων γιατρών. Μια τέτοια πράξη, τονίζουν, δεν θα δείξει αδυναμία του υπουργού αλλά απόδειξη θάρρους, πολιτικής εντιμότητας και υπευθυνότητας.
«Οι συγκεκριμένοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ σύρθηκαν κυριολεκτικά ενώπιον του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου με την κατηγορία διάπραξης βαρύτατων πειθαρχικών παραπτωμάτων, σχετικά με ελεγχόμενες πράξεις των ετών 2008 και 2009», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.
Η παραπομπή των εγκαλούμενων ιατρών, αναφέρει το εξώδικο, «στηρίχθηκε στην παντελώς ανυπόστατη Εκθεση Ελέγχου των επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), ενώ δεν προκύπτει ότι ερευνήθηκε από τους επιθεωρητές ο ιατρικός φάκελος εκάστης επέμβασης, ώστε να μπορεί να εντοπιστεί το είδος των επεμβάσεων, ο χαρακτήρας τους ως επειγουσών, η αναγκαιότητα ή μη των χρησιμοποιούμενων υλικών, το ενδεδειγμένο ή μη των χρησιμοποιούμενων υλικών τόσο από ιατρικής απόψεως όσο και από οικονομικής με βάση, προκειμένου να μπορεί να διαπιστωθεί η οικονομική ζημία που υπέστη το νοσοκομείο».
Επιπλέον, προσθέτουν, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι «η διενεργηθείσα έρευνα του ΣΕΥΥΠ δεν φέρει τα χαρακτηριστικά της ανάκρισης, καθόσον δεν προκύπτει με ασφάλεια ότι διενεργήθηκε σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου (ένορκη εξέταση μαρτύρων και κλήση σε απολογία των διωκομένων), ώστε να ισοδυναμεί με ανάκριση και να μπορεί νόμιμα να την αναπληρώσει. Περαιτέρω η υπόθεση χρήζει ουσιωδών διευκρινίσεων, όπως η εξακρίβωση των συνθηκών διάπραξης των πειθαρχικών παραπτωμάτων, ο βαθμός ενοχής των διωκόμενων ιατρών, η απουσία διαμαρτυρίας των διοικητικών υπαλλήλων, ο χαρακτηρισμός των επεμβάσεων ως κατεπειγουσών ή μη και η συγκεκριμένη συμμετοχή των ιατρών στην προμήθεια και ανάλωση των υλικών χειρουργείου».
Ντα.Β