Pin It

Οι δήμαρχοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ιωαννίνων και Βόλου παρουσίασαν τα συμπεράσματα διημερίδας κάνοντας λόγο για «κατάρρευση του μοντέλου των επιδομάτων» και την ανάγκη για νέες κοινωνικές και πολιτικές δικτυώσεις με σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Οι πέντε δήμαρχοι χαρακτήρισαν άδικο και οπισθοδρομικό μέτρο τις οριζόντιες περικοπές προσωπικού που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση«Το επιδοματικό μοντέλο έχει καταρρεύσει». Αυτό τόνισαν χθες οι δήμαρχοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ιωαννίνων και Βόλου, που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία των 5», μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνική πολιτική. «Επιδίωξή μας, να περάσουμε από την ελεημοσύνη και το κρατικό επίδομα στην αλληλεγγύη και την εξατομικευμένη κάλυψη των αναγκών του πολίτη σε τοπικό επίπεδο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

 

Οι προτάσεις της «Πρωτοβουλίας των 5» προς την πολιτεία και τον κόσμο για συνολική ανακατανομή ρόλων, αρμοδιοτήτων και πόρων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα κοινωνικής πολιτικής παρουσιάστηκαν από τους δημάρχους Αθηναίων Γ. Καμίνη, Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρη, Βόλου Π. Σκοτινιώτη, Πατρέων Ι. Δημαρά και Ιωαννιτών Φ. Φίλιου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, στον Βόλο.

 

Οι προτάσεις

 

Μιλώντας για τα πορίσματα της διημερίδας, τα οποία είχε επεξεργαστεί προηγουμένως ομάδα εργασίας με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων, οι πέντε δήμαρχοι ξεκαθάρισαν ότι η κοινωνική πολιτική, όπως σήμερα ασκείται από το κεντρικό κράτος, δεν δίνει λύσεις στις σημερινές ανάγκες.

 

«Γι' αυτό ανοίγουμε κατ’ ουσίαν τη συζήτηση και θέτουμε άξονες για νέες πολιτικές και δικτυώσεις μεταξύ κατ’ αρχήν των πέντε δήμων, αλλά και για όποιον δήμο ενδιαφέρεται», είπαν. Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις τους κωδικοποιούνται ως εξής:

 

• Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό χώρο άσκησης κοινωνικής πολιτικής λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της που είναι η εγγύτητα προς τον ωφελούμενο, η ευχερής προσβασιμότητα και η ευελιξία.

 

• Η θεσμοθετημένη ανάθεση στους δήμους της διαδικασίας καταγραφής και πρώτης αξιολόγησης των κοινωνικών αναγκών είναι επιβεβλημένη.

 

• Εξατομίκευση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας προς τον πολίτη που να καλύπτει μεγάλο εύρος των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

 

• Νέο μοντέλο προνοιακού πλουραλισμού: δικτύωση φορέων κρατικού, ιδιωτικού προσωπικού χώρου και εμπλοκή πολλαπλών συντελεστών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών (εθελοντικοί φορείς, ομάδες αυτοβοήθειας, οικογένεια).

 

• Διαφοροποίηση της εφαρμογής κοινωνικών πολιτικών ανάλογα με τον χωρικό προσδιορισμό των δήμων και τα ιδιαίτερα κοινωνικο-οικονομικά τους χαρακτηριστικά.

 

• Η δημιουργία «οδηγών ενεργειών» (manual) για κάθε περίπτωση είναι αποτελεσματικότερος τρόπος λειτουργίας μιας δομής που στηρίζεται σε εθελοντική προσφορά από τη δημιουργία ενός απλού ή και σύνθετου κανονισμού λειτουργίας.

 

• Ενθάρρυνση της εθελοντικής προσφοράς με τη θεσμοθέτηση πλαισίου κινήτρων και επιβράβευσης (συστατικές επιστολές, πιστοποιητικά παρακολούθησης, σύνδεση με τα τοπικά σύμφωνα ανάπτυξης για πρόσβαση στην αγορά εργασίας).

 

• Επανοριοθέτηση του πλαισίου διασύνδεσης πρωτοβάθμιας Υγείας και πρόληψης με τις κεντρικές δομές Υγείας.

 

Για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν οι δήμοι να δικτυώσουν όλους τους φορείς, ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας μεγάλος συντονιστής. Σχετικά με τα οικονομικά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παραδέχτηκε ότι οι δήμοι έχουν πρόβλημα στη συλλογή εσόδων και πρέπει να αποκτήσουν οικονομική αυτονομία. Ο δήμαρχος Πατρέων ανέφερε ότι ο δήμος έχει αξιοποιήσει μέρος της δημοτικής περιουσίας του κι έχει εξοικονομήσει πάνω από 60.000 ευρώ σε ενοίκια τον μήνα, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι ελάχιστοι είναι οι δήμοι που προχώρησαν σε αύξηση των τελών, τη στιγμή που το κράτος, όπως δήλωσε, «μας πεθαίνει στη φορολογία».

 

Οι πέντε δήμαρχοι χαρακτήρισαν άδικο και οπισθοδρομικό μέτρο τις οριζόντιες περικοπές προσωπικού, ενώ αναφορικά με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας τόνισαν την ανάγκη το κράτος να απελευθερώσει τους δήμους από την τεράστια γραφειοκρατία.

 

Οι πέντε δήμαρχοι χαρακτήρισαν άδικο και οπισθοδρομικό μέτρο τις οριζόντιες περικοπές προσωπικού που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση

 

Scroll to top