08/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Τσίπρας έριξε το γάντι στον Σαμαρά

Πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, με δριμύ «κατηγορώ» για την οικονομία και την εισβολή στην ΕΡΤ.
      Pin It

Πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, με δριμύ «κατηγορώ» για την οικονομία και την εισβολή στην ΕΡΤ

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Με το σύνθημα «η κυβέρνηση απέτυχε» ο Αλέξης Τσίπρας «έριξε το γάντι» χθες στον Αντώνη Σαμαρά, καταθέτοντας στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή την αστυνομική επέμβαση για την εκκένωση της ΕΡΤ. «Η πορεία προς την οικονομική καταστροφή και την απαξίωση της δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει τώρα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν παραδώσει το αίτημα των 72 βουλευτών του.

 

Εφαρμόζοντας το άρθρο 142 του Κανονισμού, διακόπηκαν λίγο πριν από τις 19.00 οι εργασίες του Κοινοβουλίου και –μετά τη διακομματική συμφωνία– από σήμερα στις 12 το μεσημέρι ξεκινά η συζήτηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την προβλεπόμενη ονομαστική ψηφοφορία.

 

Καταλύτης η εισβολή των ΜΑΤ

 

Εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν οριστεί ο Δ′ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκος Βούτσης. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, αν η πρόταση απορριφθεί (σ.σ. χρειάζονται τουλάχιστον 151 ψήφοι για να γίνει δεκτή), τότε δεν μπορεί να κατατεθεί αντίστοιχη για όλο το επόμενο εξάμηνο.

 

Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και ενώ στην Ολομέλεια κυριαρχούσαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη νυχτερινή εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, τον λόγο έλαβε ξαφνικά λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης. «Αποτύχατε να αξιοποιήσετε τη λαϊκή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση και να συγκρατήσετε στοιχειωδώς την οικονομική κατάρρευση και την ανθρωπιστική κρίση», τόνισε σε υψηλούς τόνους και έκανε λόγο για «πλήρη υποταγή στις επιθυμίες και επιδιώξεις της τρόικας».

 

Σημείωσε ακόμη ότι «δύο μέρες μετά που χαρίσατε στους καναλάρχες τις συχνότητες ολοκληρώνετε τη μέγιστη θεσμική εκτροπή με τη νέα εισβολή στην ΕΡΤ».

 

Αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης, ο προεδρεύων Χρ. Μαρκογιαννάκης διέκοψε τη συνεδρίαση για να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις, ενώ στην αίθουσα εισήλθε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Τ. Μπαλτάκος. Λίγη ώρα αργότερα, ο παριστάμενος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε πως «η πρόταση γίνεται δεκτή. Δώσατε στην κυβέρνηση την ευκαιρία να αποδείξει ότι έχει ισχυρή και αρραγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

 

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί έντονες αντιπαραθέσεις για το ζήτημα της ΕΡΤ. Ο Ν. Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για «πράξη πολιτικής αποσταθεροποίησης».

 

Για «αποκατάσταση της νομιμότητας» μίλησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), ενώ ο Μάκης Βορίδης (Ν.Δ.) αναρωτήθηκε «αν κληροδοτήσαμε στους εργαζόμενους την περιουσία των φορολογουμένων για να κάνουν δική τους επιχείρηση». Ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε μάλιστα ότι… καθυστέρησε η επέμβαση και ότι «το κτίριο δεν ανήκει στους εργαζόμενους».

 

Παραλληλισμοί με το Πολυτεχνείο

 

Ο Βασίλης Καπερνάρος (Ανεξάρτητοι Ελληνες) υπογράμμισε πως «είδαμε αλυσίδες και χειροπέδες, κάπως έτσι μπήκαν και τα τανκς στο Πολυτεχνείο», ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) πρόσθεσε ότι «η εισβολή στην ΕΡΤ παραπέμπει ευθέως στο Πολυτεχνείο».

 

Από τη ΔΗΜΑΡ, ο Ν. Τσούκαλης έκανε λόγο για «ένα ακόμη λάθος», αλλά ξάφνιασε αναρωτώμενος «πόσο μπορούσε να κρατήσει αυτή η κατάσταση στην ΕΡΤ;». Σε άλλο μήκος κύματος, ο Γ. Πανούσης ζήτησε διακομματική επιτροπή για το θέμα.

 

Τις κυβερνητικές πρακτικές αποδοκίμασε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) υπογράμμισε ότι επιβεβαιώθηκε η πολιτική της αστυνομικής βίας και της καταστολής.

 

Scroll to top