Το θέμα της ΕΡΤ και οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα κυριαρχούν στη Βουλή, κατά τη συζήτηση που διεξάγεται για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αποτέλεσμα της αμηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. «Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε σε μια στιγμή που οι διεθνείς οργανισμοί αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και την πρόοδο της χώρας, πρόοδο που παραδέχονται ακόμα και οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι γυρνούν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν τον εμπιστεύονται ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση», δήλωσε ο υπουργός.
Το μήνυμα ότι «για να καταπολεμήσει η ελληνική κοινωνία την τρομοκρατία χρειάζεται η απόλυτη, ομόθυμη και χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς οποιαδήποτε – εσωτερική έστω – στα κόμματα διαφωνία, καταδίκη της τρομοκρατίας» έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, αυτό είναι το απαραίτητο βάθρο που χρειάζεται για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε ένα φαινόμενο το οποίο όχι μόνο στερεί ξεδιάντροπα ανθρώπινες ζωές, αλλά τραυματίζει τη χώρα, το κύρος της, τον κάθε Έλληνα πολίτη, την αξιοπρέπεια του καθενός από μας. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε πέτρα που να μην τη σηκώσουμε, προσπάθεια που μπορεί να γίνει που να μην την κάνουμε ώστε να μπορέσουν αυτοί οι άθλιοι δολοφόνοι να οδηγηθούν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης» δεσμεύτηκε με απόλυτο τρόπο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.
«Να μην επενδύσουν στο διχασμό των Ελλήνων», κάλεσε τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Ο τόπος χρειάζεται αισιοδοξία, πίστη και σκληρή δουλειά. Αυτό είναι ακριβώς το έργο που έχει πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος θυμίζοντας τη ρήση του Σοφοκλή «μικρού δι΄ αγώνος ου μέγα έρχεται κλέος».
«Από ασήμαντο αγώνα, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκύπτει μεγάλη δόξα», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ για την εξέλιξη στο Ραδιομέγαρο υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έδωσε χρόνο. Τον απαραίτητο χρόνο ώστε οι συνδικαλιστές της δημόσιας τηλεόρασης να επανακαθορίσουν τη στάση τους». Όπως όμως σημείωσε «η εμμονή σ΄ένα μοντέλο λειτουργίας, που εκ των πραγμάτων αποτελεί παρελθόν, είναι ατελέσφορη».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, χαρακτήρισε την πρόταση μομφής ως «πρόταση αποσταθεροποίησης και πολιτικής ανωμαλίας». Παράλληλα, ο υπουργός άφησε αιχμές για την κίνηση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ, όπως επίσης και για δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «υπεράσπισης της Δημοκρατίας με αγώνες και αίμα», σε σχέση με τις πρόσφατες δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και των δύο μελών της Χρυσής Αυγής.
Να πιστέψει στη δύναμη και την ικανότητά του κάλεσε το λαό, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ταυτόχρονα όμως κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκλωβίζουν το λαό σε πλαστά και διχαστικά διλήμματα του τύπου «με τη διαπραγμάτευση της ΝΔ και των συμμάχων της ή με την αναδιαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των νέων συμμάχων του».
«Μαστίγιο χρησιμοποιεί η ΝΔ, καρότο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή είναι η ευθύνη του. Καλλιεργεί στο λαό αυταπάτες και οι αυταπάτες είναι εξίσου επικίνδυνες με το φόβο που καλλιεργείται στο λαό», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Παπαρήγα τον οποίο κατηγόρησε ότι καλλιεργεί αυταπάτες και ελπίδες στο λαό τις οποίες στη συνέχεια θα μετατρέψει σε απογοήτευση και φόβο.
Τη βεβαιότητα ότι η πρόταση μομφής θα απορριφθεί διότι δεν οδηγεί πουθενά και γιατί έχει ως κίνητρο να κρύψει τα σωρευτικά εσωτερικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Είναι ένα ακόμη μετέωρο βήμα που προσπαθεί να δημιουργήσει θόρυβο για να μην ακούγονται οι φωνές συνιστωσών και στελεχών όπως ο Μανώλης Γλέζος που έθεσε το ερώτημα από πού θα βρει τα χρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει όσα λέει», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και σχολίασε πως «όσα λέει και προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν, είναι πολιτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικές και κοινωνικές τραγωδίες».
Βολές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης μομφής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν πείθει ούτε τους συντρόφους του. «Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ούτε τους συντρόφους του, δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει σε ομαλό κλίμα τις συζητήσεις με τους εταίρους μας και σπεύδει να συζητήσει την αξιολόγηση του οικονομικού επιτελείου πριν καν αυτό καταθέσει τις τελικές του προτάσεις».
«Πισώπλατο χτύπημα» εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας. Κατηγόρησε ακόμη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με την κίνηση αυτή δημιουργεί «αίσθημα πολιτικής αστάθειας, ακόμη και αν η πρόταση του καταψηφιστεί», ενώ αναρωτήθηκε αν προσπαθεί «να καθησυχάσει τις αντιδράσεις ορισμένων συνιστωσών του που ανησύχησαν μετά τις φιλοευρωπαϊκές μεταμορφώσεις του Τέξας».
Καταθέτει δύο νομοσχέδια
Ως προς τον τομέα της ευθύνης του, ο υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε τη Βουλή ότι το προσεχές διάστημα καταθέτει στη Βουλή δύο νομοσχέδια. Με το πρώτο θα γίνει ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο δύο οδηγιών για τα πνευματικά δικαιώματα «για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους δημιουργούς αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Το άλλο νομοσχέδιο θα επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα θέατρα. «Και ο χώρος του πολιτισμού και ο χώρος του αθλητισμού έχουν οικονομικά πληγεί αλλά δίνουν τη δική τους μάχη εξόδου από την κρίση. Θέλω να διατυπώσω δημόσια τα αισθήματα σεβασμού προς τους δημιουργούς που δίνουν μάχη δύσκολη να ξεπεράσουν αδιέξοδα και τα καταφέρνουν», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που θα έχει για τη χώρα μας η έκθεση που θα γίνει στα τέλη του 2014 στον Καναδά και στη συνέχεια στις ΗΠΑ «Έλληνες, από τον Αγαμέμνωνα μέχρι το Μέγα Αλέξανδρο». Στόχος είναι να καταδείξουμε ότι σε όλες τις εποχές υπάρχει μια οριζόντια γραμμή, η γραμμή του ελληνισμού και της ελληνικότητας, ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Μακάρι να πέσετε την Κυριακή το βράδυ, γιατί δεν σας αντέχει πια ο τόπος. Ας είναι αυτή η τελευταία μου ομιλία – και μ' αυτήν τη χαρά θα εκφέρω λόγο», ανέφερε από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Κώστας Γιοβανόπουλος. «Τρεις λογιστές σας σέρνουν από τη μύτη. Τρεις εκπρόσωποι των μεγαλοτραπεζιτών είναι σε θέση να σας κάνουν να υποταχθείτε ακόμα και στα ελεεινότερα νομοθετήματα. Και σέρνεστε από πίσω τους, αντί να πείτε ένα μόνο «όχι». Δεν τολμάτε γιατί δεν έχετε συνείδηση δικαίου», συμπλήρωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ τόνισε πως με εντολή της τρόικας, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για το αγροτικό πετρέλαιο, φέρνει τις ιδιωτικές κλινικές στο χώρο της υγείας, «βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά όχι τα πρωτογενή θύματα – τους ανθρώπους που αυτοκτονούν».
Ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κράτησε στην ομιλία ο Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ), εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε πρόταση δυσπιστίας προκειμένου να υπερβεί «την πανσπερμία απόψεων στο εσωτερικό του». Αναφερόμενος στην επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, η οποία απετέλεσε και την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, ο κος Οικονόμου στηλίτευσε τους «κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων»: «Δεν μπορούσατε να λύσετε το πρόβλημα, παρά μόνον με τα ΜΑΤ», ανέφερε ο κ. Οικονόμου απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία. Κατά το βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, η χώρα χρειάζεται νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά «τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση, είναι αδύναμη πλειοψηφία για να σταθεί με δύναμη και σοβαρότητα απέναντι στην τρόικα και τη Γερμανία. Οι γραμμές άμυνας συνεχώς πάνε πίσω». Από την άλλη, η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, «πάει την άμυνα αυτή στο πουθενά, όταν έχουμε σε εξέλιξη βασικά νομοσχέδια τα οποία είναι θέματα της διαπραγμάτευσης» – ενώ και η κυβερνητική του πρόταση ισοδυναμεί με «επιστροφή στο 2009».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) δήλωσε πως το κόμμα του θα καταδικάσει με την ψήφο του την κυβερνητική πολιτική την Κυριακή, γιατί θεωρεί πως «πρέπει να ξεμπερδεύει ο λαός με αυταπάτες πως με αλλαγές κυβερνήσεων μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματά του».
«Από τη στιγμή που η πολιτική των κυβερνήσεων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και την συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωμονόδρομο, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τα λαϊκά συμφέροντα», παρατήρησε ο κ. Καραθανασόπουλος. Η μεν κυβέρνηση «απαντά στη λαϊκή αντίσταση με την καταστολή, τη βία, το φόβο και τα ΜΑΤ», αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ «καθημερινά δίνει εξετάσεις στην άρχουσα τάξη πως είναι ο ικανότερος διαχειριστής για να μπορέσει να εγκλωβίσει και να χειραγωγήσει το λαϊκό παράγοντα».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος, μέλος του πολιτικού φορέα «Νέα Μέρα», διευκρίνισε πως θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, καθώς «αφορά μονάχα τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ». «Μετά την άστοχη προσπάθεια διάλυσης των συνιστωσών σας, τις σαφείς αποστάσεις που κράτησαν πρωτοκλασάτα στελέχη σας, όπως ο κ. Γλέζος, ήρθε η κορωνίδα νομιμοφροσύνης στα διεθνή κέντρα αποφάσεων – οι δηλώσεις Τσίπρα στο Τέξας. Πρόκειται για μια ανορθόδοξη πολιτική, 'και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ’. Δεν μπορεί να δηλώνετε τη νομιμοφροσύνη σας σε διεθνή φόρα και ταυτοχρόνως να είστε ακτιβιστής. Δεν μπορεί να δίνετε άλλοθι στην κυβέρνηση για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ γνωρίζουμε πως έρχεται απελευθέρωση απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία κ.ά.», ανέφερε, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουράκος.
Την απόφασή του να ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας έκανε γνωστή από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης. «Έχουμε διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να συμπράξουμε για κοινούς στόχους», δήλωσε ο κ. Βουδούρης και πρόσθεσε ότι οι στόχοι αυτοί συμπυκνώνονται σε τρεις άξονες. Να υπάρξει, δηλαδή, άμεση ανακούφιση των πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση, να ανατραπεί η μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική και να δρομολογηθεί μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».
Η «Νέα ΜΕΡΑ» θα καταψηφίσει την κυβέρνηση και ζητά από όλους τους βουλευτές «και ιδιαίτερα από όσους απασχολούν την κοινή γνώμη με δηλώσεις διαφωνίας και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί». Αυτό τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφορικά με την στάση που θα τηρήσουν οι δύο βουλευτές της Νέας ΜΕΡΑς κ.κ. Σταυρογιάννης και Κουράκος στη Βουλή, κατά την ψηφοφορία της Κυριακής επί της προτάσεως δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖA κατά της κυβέρνησης, αν και δεν συμφωνεί «με τους τακτικισμούς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
efsyn.gr