Εντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, όμως οι βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και το «παρών» της ΔΗΜΑΡ θα στηρίξουν ακόμη μια φορά την κυβέρνηση στην ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα της Κυριακής
Του Χάρη Ιωάννου
Κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής η τριήμερη «μάχη» στη Βουλή, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης. Αφού τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα μιλήσει πρώτη φορά στη Βουλή μετά τον … Φεβρουάριο, θα διεξαχθεί η προβλεπόμενη ονομαστική ψηφοφορία. Για να περάσει η πρόταση (σ.σ. απίθανο βάσει των διακηρυχθεισών προθέσεων των κομμάτων), απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι, ενώ, αν απορριφθεί, δεν μπορεί να κατατεθεί εκ νέου πρόταση δυσπιστίας για τους επόμενους έξι μήνες.
Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη που κατατίθεται στον ενάμιση χρόνο ζωής της κυβέρνησης Σαμαρά, αναμένεται να υπερψηφίσουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να ψηφίσει «παρών».
«Δεν διαπραγματεύεστε»
Η συζήτηση, που ξεκίνησε από το μεσημέρι της Παρασκευής, διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το σύνολο των θεμάτων, με αιχμή τα θέματα της οικονομίας και της ΕΡΤ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να μπει επιτέλους «φρένο» στην οικονομική κατάρρευση και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης (π.χ. η ΔΗΜΑΡ), κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να καλύψει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα.
Τη διαδικασία άνοιξαν οι δύο εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Βούτσης. Ο Δ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «αέρα κοπανιστό» τις δεσμεύσεις ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει «ούτε τη βούληση, ούτε το κύρος, ούτε τις προϋποθέσεις για να διαπραγματευτεί. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να πιστεύεις σε μια άλλη πολιτική και όχι στο Μνημόνιο». Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ακόμη ότι «δεν θα ακυρώσουμε εμείς τα μνημόνια, αλλά ο λαός με την ψήφο του και εμείς θα υλοποιήσουμε την εντολή του». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεχόμαστε τη συνέχεια του κράτους, αλλά όχι τη συνέχεια της πολιτικής. Η Βουλή που ψηφίζει νόμους, καταργεί και νόμους. Αλλο π.χ. η πολιτική Ομπάμα, άλλο η πολιτική Μπους».
«Το καντήλι της κυβέρνησής σας έχει τελειώσει και ο λαός θα το σβήσει», είπε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Ν. Βούτσης και κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Καταστροφολογία
Εκ μέρους της Ν.Δ., η Φεβρωνία Πατριανάκου απάντησε ότι «όταν αμφισβητείται η κυβερνητική σταθερότητα, τότε υπονομεύεται η διαπραγματευτική ισχύς του λαού» και αναρωτήθηκε γιατί κατατέθηκε τώρα αυτή η πρόταση, «που η χώρα βρίσκεται για πρώτη φορά από το 2010 σε πλεονεκτική θέση. Κρύβετε από το λαό ότι δεν έχετε εναλλακτική πρόταση». Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης από την πλευρά του πρόσθεσε λίγο αργότερα ότι οι «συνταγές ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν στην καταστροφή», φανερώνοντας την αντίφαση των κυβερνητικών επιχειρημάτων, και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να υλοποιήσει «ανατρεπτικές ενέργειες» εις βάρος της κυβέρνησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος έκανε λόγο για «πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού» και για «πρόταση μομφής στη λογική και στις θυσίες του λαού». «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το σημερινό και σύντομα, αν ο λαός το επιτρέψει, θα το βρείτε μπροστά σας», πρόσθεσε, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ευάγγ. Βενιζέλου που παρακολουθούσε την ομιλία από τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κ. Γιοβανόπουλος (Ανεξάρτητοι Ελληνες) επεσήμανε, κοιτάζοντας προς τα υπουργικά έδρανα, ότι «σας σέρνουν από τη μύτη οι δανειστές και εσείς δεν μπορείτε να πείτε ούτε όχι. Την απόγνωση που σπείρατε στον κόσμο, θα την θερίσετε μόνοι σας».
Ισες αποστάσεις
Χωρίς να αναφέρει ξεκάθαρα ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει «παρών», ο Βασίλης Οικονόμου επεχείρησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Από τη μια πλευρά σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «αδύναμη πολιτικά και κοινωνικά και δεν μπορεί να κάνει την απαραίτητη πολιτική διαπραγμάτευση», ενώ «ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε αυτό το τέχνασμα για να ξεπεράσει την πανσπερμία στο εσωτερικό του».
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως το κόμμα του θα καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική την Κυριακή, ωστόσο χαρακτήρισε «υποκριτική και αποπροσανατολιστική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δίνει καθημερινά εξετάσεις στην άρχουσα τάξη και στον ξένο παράγοντα». Σημείωσε ακόμη ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου πριν το 2009.
Τον λόγο πήρε και ο Ηλ. Κασιδιάρης (Χ.Α.), ο οποίος ανέφερε ότι «πάγιο αίτημά τους είναι να πέσει η χούντα Σαμαρά – Βενιζέλου και να γίνουν εκλογές».