Στο Μαξίμου προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο από τους δανειστές, όμως τώρα υποχρεώνονται να επισπεύσουν τις συζητήσεις για τα νέα μέτρα και το δημοσιονομικό κενό
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Μόνο κλίμα ευφορίας δεν επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών της κυβέρνησης, εν αντιθέσει με το μήνυμα που έστειλαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος, για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο το πρωί, το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του τον πρώτο λογαριασμό της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Και, παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θεωρείται αδιάρρηκτη στην ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα, το πακέτο των μέτρων καθιστά πολύ δύσκολους τους πολιτικούς ελιγμούς του κυβερνητικού σχήματος.
Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις των συνεργατών του πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή, για την τακτική της κυβέρνησης στην τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, ετέθησαν και τα ζητήματα που είναι ανοιχτά με την τρόικα. Και ενώ, μέχρι πρότινος, οι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να διαμορφωθεί κλίμα ηρεμίας στην οικονομία, κάτι που έδειξαν να συμμερίζονται ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη, μετά την πρόταση δυσπιστίας επικρατεί η αντίθετη άποψη. Ενδεχόμενη ανακίνηση όλων των θεμάτων που εκκρεμούν στο τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα, το πρωί της Κυριακής, θα έφερνε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και τον πρωθυπουργό ανακόλουθο με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στις αρχές της εβδομάδας στην τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα.
Πιέσεις στον Γ. Στουρνάρα
Ο πρωθυπουργός, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, δεν θα αποστεί από τη δέσμευση αυτή και αυτό είναι το μήνυμα που αναμένεται να δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στη νέα συνάντησή του με την τρόικα που είναι προγραμματισμένη για αύριο το πρωί. Η πρόταση δυσπιστίας, αλλά και η πρόσκληση που απηύθυνε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες να διαδηλώσουν το απόγευμα της Κυριακής έξω από τη Βουλή, θα τεθεί στους εκπροσώπους των εταίρων, ως χαρακτηριστική ένδειξη των πολιτικών πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση. Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου «μαχαιριά στη χώρα» και αυτό είναι το επιχείρημα που προβάλλουν πρώτο στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές της Ν.Δ. στην κοινοβουλευτική μάχη. Επειδή όμως δεν δείχνει πειστικό τη στιγμή που προς τους εταίρους χρησιμοποιείται αντίστροφα, τα πυρά των κυβερνητικών βουλευτών θα εστιαστούν από σήμερα στις εσωκομματικές ισορροπίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κλιμάκωση της πολιτικής πόλωσης καθίσταται πλέον μοναδική επιλογή για την κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ανεβάσει κι άλλο τους τόνους της πολεμικής του κατά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα. Η σύγκρουση αυτή, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, ευνοεί τον πρωθυπουργό, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιο μετριοπαθείς απόψεις ως προς την αντανάκλαση της πολιτικής πόλωσης στο κοινωνικό σώμα. Αυτές οι απόψεις, πάντως, δεν αναμένεται να εκφραστούν στην τριήμερη διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας.
Δίλημμα «ευρώ ή δραχμή»
Η πίεση, όπως αποφασίστηκε στις συσκέψεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Αθ. Μπούρα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μ. Βορίδη για τη χάραξη τακτικής με τους βουλευτές που έχουν εγγραφεί ομιλητές, θα ασκηθεί με το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, με σκοπό να δημιουργηθεί ρήγμα στον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη, από χθες η Φ. Πατριανάκου έδωσε το στίγμα αυτής της τακτικής με επίθεση κατά του Παν. Λαφαζάνη και του Δημ. Στρατούλη. Ο στόχος είναι διπλός: από τη μια να δημιουργηθεί η αίσθηση της συσπείρωσης στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη, όπως εκτιμάται, να επιταθεί η εντύπωση ασάφειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δεύτερη επισήμανση προς τους βουλευτές της Ν.Δ. είναι να αποφευχθούν αναφορές στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Το αυτό φαίνεται ότι ισχύσει και αντιστρόφως, ώστε να δοθεί η εικόνα σύμπνοιας για τη σωτηρία της χώρας, παρά τις ιδεολογικές διαφορές που αναφέρονται εμφατικά σε κάθε ευκαιρία. Η άσκηση αυτή δεν είναι εύκολη για τους βουλευτές της Ν.Δ., ιδίως αυτούς που με ερωτήσεις και επιστολές προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα εξέφρασαν διαφωνίες για το χαράτσι και τώρα με το νέο φορολογικό σχέδιο για τα ακίνητα.