10/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαθήματα συμβίωσης

Περισσότεροι από 23.500 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα έχουν τα τελευταία πέντε χρόνια την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αντίστοιχα μαθήματα – και να θυμηθούν μεταξύ άλλων πως… είμαστε όλοι ζώα.
      Pin It

Περισσότεροι από 23.500 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα έχουν τα τελευταία πέντε χρόνια την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αντίστοιχα μαθήματα – και να θυμηθούν μεταξύ άλλων πως… είμαστε όλοι ζώα

 

Είναι αυτονόητο ότι την ίδια συμπεριφορά που έχουμε με τους ανθρώπους θα πρέπει να έχουμε και με τα ζώα

 

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν να αποκαλυφτούν παρεμβατικές συμπεριφορές με θύματα τα ζώα

 

Της Φεβρωνίας Παντελή

 

Τα κόκαλα σπάνε σε κομματάκια που είναι μυτερά σαν καρφίτσες. Θα δίνατε ποτέ στους φίλους σας να φάνε καρφίτσες; Γιατί λοιπόν να κάνετε κάτι αντίστοιχο στον σκύλο σας; Το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας φιλοδοξεί να μεταφέρει σε παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου κάποιες απλές αλήθειες –όπως η παραπάνω– και να καλλιεργήσει σε αυτά το αίσθημα του σεβασμού απέναντι στα ζώα.

 

Φέτος συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ενημερωτική αυτή δράση που ξεκίνησε από τα Χανιά με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και υλοποιείται από εκπαιδευμένους εθελοντές της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας – και την οποία, απ’ ό,τι τα σχετικά στοιχεία φανερώνουν, την έχουν ώς σήμερα παρακολουθήσει πάνω από 23.500 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Η Μελίτα Λαζαράτου, μέλος του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων «Προστασία των Ζώων» και υπεύθυνη του προγράμματος «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου», ασχολείται εδώ και χρόνια με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ειδικότερα με την εφαρμοσμένη συμπεριφορά και πρόνοια των ζώων. Οπως μας εξηγεί, το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι μαθητές για το πρόγραμμα είναι πολύ έντονο και οι εθελοντές δεν αφήνουν να περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία για να ανοίξουν μαζί τους συζήτηση με απώτερο σκοπό τη δημιουργία «εποικοδομητικού» προβληματισμού. Γιατί, για παράδειγμα, να έχουμε την τάση να σεβόμαστε πιο πολύ κάποια ζώα, ενώ άλλα να τα τρέφουμε και να τα μεγαλώνουμε μοναχά για να εκμεταλλευτούμε το δέρμα τους;

 

«Ουσιαστικά η σχέση μας με τα ζώα διαμορφώνεται από το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζούμε» υποστηρίζει η ίδια. «Αυτή η συνάρτηση πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο και να αποβάλουμε συνήθειες και συμπεριφορές που δεν μας αντιπροσωπεύουν ώστε να προχωράμε μπροστά. Η αντιμετώπιση των ζώων διαφέρει από τόπο σε τόπο και διαμορφώνεται από την εκάστοτε νοοτροπία. Ο καθένας πρέπει να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και αντίληψη όσον αφορά τη στάση του απέναντι στα ζώα και να μην υιοθετεί τυφλά όσα του περνά το κοινωνικό του περιβάλλον». Αλλωστε, επισημαίνει με νόημα, «έχουμε ξεχάσει ότι κι εμείς ζώα είμαστε, το μάθαμε στη Βιολογία. Το φανερώνει η ίδια η ετυμολογία της λέξης ζώο. Αρα λοιπόν είναι αυτονόητο ότι την ίδια συμπεριφορά που έχουμε προς τους ανθρώπους πρέπει να την έχουμε και για τα ζώα. Πέρα από τα απειλούμενα είδη με τα οποία ασχολούμαστε σε επίπεδο βιοποικιλότητας και οικολογικής ισορροπίας, πρέπει να ασχοληθούμε εξίσου με όλα τα ζώα. Οχι μόνο με τις γάτες και τους σκύλους».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

«Η παραπληροφόρηση στοχοποιεί τα αδέσποτα»

 

Ο φετινός… αγιασμός του προγράμματος έγινε σε μια σειρά από δημοτικά σχολεία στη Λάρισα και στην Κρήτη. Η Μαρία Κοντού, αντιπρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Anim.A.L.» (Animal Adoptions Larissa) και επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία ανέλαβε την παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Τερψιθέας, υποστηρίζει πως «πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διαδραστικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ευζωία των ζώων αλλά και στην παροχή πρακτικών συμβουλών για την αντιμετώπιση των αδέσποτων.

 

Παράλληλα, γίνονται πολλές αναφορές στα προστατευόμενα είδη και όπως διαπιστώνουμε με χαρά, τα παιδιά είναι πολύ ενημερωμένα πάνω σε αυτόν τον τομέα. Από την πλευρά μας, έχουμε ως στόχο να «απεγκλωβίσουμε» τους μαθητές –και όχι μόνο– από τυχόν στερεότυπα που κουβαλούν και να παύσουμε την παραπληροφόρηση που επικρατεί και ουσιαστικά στοχοποιεί τα αδέσποτα.

 

Ενα άλλο θέμα που μας προβληματίζει έντονα και παρατηρείται έντονα στην επαρχία είναι το μόνιμο δέσιμο των ζώων –το οποίο απαγορεύεται μεν από τον νόμο 4039 αλλά στερείται εφαρμογής. Το θετικό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι τα τελευταία χρόνια, και ειδικά με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός παραβατικών συμπεριφορών απέναντι στα ζώα και οι πολίτες δεν νιώθουν πια μόνοι αλλά προχωρούν σε καταγγελίες για κακοποίηση ζώων από τον άνθρωπο».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Εσείς τι… τάξη πάτε;

 

Οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών που τις παρακολουθούν. Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και των δύο πρώτων τάξεων του Δημοτικού παρακολουθούν μια διαδραστική παρουσίαση με επίκεντρο τα ζώα «συντροφιάς». Με τη βοήθεια εικόνων ανακαλύπτουν πώς να διαβάζουν τις ανάγκες των ζώων μέσα από τη γλώσσα του σώματος, μαθαίνουν πώς να τα προσεγγίζουν και να τους παρέχουν φροντίδα και προστασία. Σύμφωνα με τους ομιλητές, «στόχος σε αυτήν την ηλικία είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων».

 

Η δεύτερη ενότητα του προγράμματος, για παιδιά της Γ΄ και της ΣΤ΄ Δημοτικού, εμβαθύνει στον τομέα των δικαιωμάτων των ζώων συντροφιάς και παράλληλα στις υποχρεώσεις του ανθρώπου απέναντί τους, ενώ ταυτόχρονα παρέχονται συμβουλές και οδηγίες αναφορικά με την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης. Η ενότητα του προγράμματος που απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου δηλαδή, περιλαμβάνει ειδική αναφορά στη βιολογία και τη συμπεριφορά των ζώων αλλά και σε μύθους σχετικά με αυτά. Παράλληλα, γίνεται ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ζητήματα που προκύπτουν στην κοινωνία. Επιπροσθέτως, ο Σύλλογος παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα να προχωρήσουν και τα ίδια σε ανάλογες δράσεις, ενημερώνοντας τους συμμαθητές τους, τους συγγενείς και τον κοινωνικό τους περίγυρο.

 

Στο κάτω κάτω, όπως και το κεντρικό μήνυμα του προγράμματος υπενθυμίζει, «Είμαστε όλοι ζώα. Είτε έχουμε δύο, λιγότερα, περισσότερα ή καθόλου πόδια, είτε έχουμε μουστάκια, ή μάτια ή κεραίες ή μυρίζουμε με τη γλώσσα μας, είτε ζούμε στη ζέστη, στο κρύο, μέσα ή έξω από το νερό, σε μικρές ή τεράστιες ομάδες, όλα τα ζώα θέλουμε να ζήσουμε και να ζήσουμε όσο πιο ελεύθερα γίνεται».

 

 

Scroll to top