10/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοένα και λιγότερο χρόνο μπρoστά στις τηλεοράσεις

Ειδικά ορισμένες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να μειώνουν το διάστημα που καθηλώνονται στις μικρές τους οθόνες καθημερινά, σύμφωνα με τις καταγραφές της Nielsen Audience Measurement για τον Οκτώβριο που μας πέρασε και σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα τόσο το 2012 όσο και το .
      Pin It

Ειδικά ορισμένες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να μειώνουν το διάστημα που καθηλώνονται στις μικρές τους οθόνες καθημερινά, σύμφωνα με τις καταγραφές της Nielsen Audience Measurement για τον Οκτώβριο που μας πέρασε και σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα τόσο το 2012 όσο και το 2011

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

62

 

 

 

 

 

 

 

 

Με την οικονομική κρίση να κρατάει για τα καλά εδώ και μια τετραετία και με τα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες δυσκολίες, θα ανέμενε κανείς οι πολίτες να καθηλώνονται όλο και περισσότερο μπροστά στις τηλεοράσεις τους. Ομως μια προσεκτική ματιά στις σχετικές καταγραφές τα τελευταία χρόνια δείχνει το αντίθετο. Ο μέσος χρόνος που περνάμε μπροστά στις μικρές μας οθόνες όλο και μειώνεται, ενώ τελευταία φαίνεται να έχει επέλθει… σταθερότητα.

 

Οι πολίτες με πετσοκομμένα (ή και χωρίς) εισοδήματα φαίνεται να μην επιλέγουν το μόνο (φαινομενικά) φτηνό ή δωρεάν μέσο διασκέδασης κι αυτό διότι είναι ξεκάθαρο ότι τα κανάλια δεν διαθέτουν πλέον προγράμματα που να μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Στριμωγμένα κι αυτά από την κρίση και με υψηλές συνολικές υποχρεώσεις προς τρίτους και τραπεζικούς δανεισμούς, καταφεύγουν την τελευταία τριετία στην εύκολη λύση των φτηνών τουρκικών «σαπουνιών», σε διαρκείς επαναλήψεις, κάνοντας παράλληλα περικοπές σε προσωπικό, μισθούς κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι να έχει χαθεί το μέτρο και συχνά αυτό που παρουσιάζεται είναι ένα θολό παζλ με τα κομμάτια του ατάκτως ερριμμένα.

 

Στην έναρξη της νέας τηλεοπτικής σεζόν, τον Οκτώβριο που μας πέρασε δηλαδή, με τα κανάλια να ρίχνουν νέα προγράμματα στη «μάχη» της τηλεθέασης, σύμφωνα με τις καταγραφές της Nielsen Audience Measurement, συνολικά ο μέσος ημερήσιος χρόνος που καθηλωνόμαστε μπροστά στις μικρές μας οθόνες έφτασε τις τέσσερις ώρες και 27 λεπτά, ελαφρά αυξημένος -μόλις δύο λεπτά- σε σύγκριση με πέρσι τον ίδιο μήνα που έφτανε τις τέσσερις ώρες και 25 λεπτά. Αλλά αν η σύγκριση γίνει με τον Οκτώβριο του 2011, η μείωση είναι αισθητή, καθώς τότε περνάγαμε μπροστά στις τηλεοράσεις καθημερινά τέσσερις ώρες και 46 λεπτά. Δηλαδή, σε σύγκριση με φέτος καθηλωνόμασταν καθημερινά μπροστά στα «χαζοκούτια» 19 λεπτά περισσότερο.

 

Σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβριο, αύξηση στον μέσο ημερήσιο χρόνο που περνούν παρακολουθώντας τηλεοπτικά προγράμματα εμφανίζουν κυρίως οι άνδρες άνω των 65 ετών (27 λεπτά περισσότερα) κι ακολουθούν οι ηλικίας 25-44 χρονών (17 λεπτά παραπάνω), καθώς και οι γυναίκες ίδιας ηλικίας αλλά με μόλις τέσσερα λεπτά περισσότερα και τα παιδιά 4-14 ετών (ένα λεπτό). Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2011 όμως οριακή αύξηση (τέσσερα λεπτά) εμφανίζουν μόνο οι άνδρες 25-44 ετών, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση στον χρόνο που καταναλώνουν μπροστά στις μικρές τους οθόνες εμφάνισαν οι γυναίκες άνω των 65 ετών (45 λεπτά λιγότερα), οι οποίες, και σε σύγκριση με πέρσι, φέτος παρακολουθούν λιγότερη τηλεόραση κατά 11 λεπτά. Βέβαια, ο μέσος χρόνος που περνάνε βλέποντας τηλεοπτικά προγράμματα παραμένει υψηλός, καθώς φτάνει τις έξι ώρες και 40 λεπτά καθημερινά. Παρόμοια είναι και η διάρκεια για τους άνδρες ίδιας ηλικίας (έξι ώρες και 33 λεπτά).

 

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε σε σύγκριση με αυτόν του 2012 τη μεγαλύτερη μείωση στον χρόνο που περνούν μπροστά στις μικρές τους οθόνες εμφανίζουν οι άνδρες ηλικίας 15-24 ετών (17 λεπτά λιγότερα), ενώ το ίδιο ισχύει και συγκρίνοντας τον ίδιο μήνα του 2011, καθώς μείωσαν τον χρόνο παρακολούθησης κατά 51 λεπτά. Πλέον φαίνεται να περνούν καθημερινά μπροστά στις τηλεοράσεις τους μία ώρα και 45 λεπτά, όταν το 2011 ξεπερνούσαν τις δύο ώρες και 36 λεπτά. Σημαντική είναι και η μείωση που εμφανίζεται από τις γυναίκες ίδιας ηλικίας οι οποίες αυτόν τον Οκτώβριο φαίνεται να βλέπουν τηλεόραση κάθε μέρα δύο ώρες και δύο λεπτά, δηλαδή 13 λεπτά λιγότερα από πέρσι και 41 λεπτά λιγότερα από πρόπερσι. Πιθανότατα πρόκειται για ηλικίες που μπορεί να αφιερώνουν πλέον περισσότερο χρόνο μπροστά στα κομπιούτερ τους. Λιγότερο χρόνο πάντως φέτος φαίνεται να αφιερώνουν στην τηλεόραση και οι άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45-64 ετών που έχουν μειώσει έστω και οριακά κατά τρία και επτά λεπτά αντίστοιχα το διάστημα που περνούν μπροστά στις μικρές τους οθόνες.

 

[email protected]

 

•Τη Δευτέρα που μας πέρασε (4/11) δημοσιεύσαμε θέμα με τίτλο «Δημοσκόπηση με σφάλματα», που κατέγραφε τα ευρήματα από την έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων σχετικά με έρευνα της Κάπα Research που δημοσιοποιήθηκε από «Το Βήμα της Κυριακής» για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Από την εταιρεία δημοσκοπήσεων το μόνο που θέλησαν να επισημάνουν είναι ότι «όποιος έχει αμφιβολίες για τις έρευνες της Κάπα Research ας ανατρέξει στα exit polls που έχει πραγματοποιήσει από το 2000 έως και σήμερα». ΣΩ.ΜΑ

 

Scroll to top