Από τις συντάξεις που χορηγούν τα «ευγενή» Ταμεία (πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών) ξεκινούν οι μειώσεις στις συντάξεις με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση να δεσμεύεται ραδιοφωνικά ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις και τον υφυπουργό Β. Κεγκέρογλου, την ίδια ώρα σε τηλεοπτικό σταθμό να επιβεβαιώνει τις περικοπές. Πρόκειται λοιπόν για τις συντάξεις που χορηγούν τα «ευγενή» Ταμεία και λόγω της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος θα μειωθούν λόγω της σταδιακής μείωσης των εισφορών των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση θα είναι της τάξης του 2% έως 3% -αν και κάποιοι εντός της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κάνουν λόγο για μείωση 1% έως 2%.
Ολα αυτά βέβαια αν υπάρξει υπαναχώρηση των εντολών της τρόικας, η οποία απαιτεί να ισχύσει άμεσα (εντός του 2014) η μείωση των εισφορών και όχι να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή. Αν λοιπόν η τρόικα δεν υποχωρήσει των εντολών της (για διαπραγμάτευση βέβαια ούτε λόγος) τότε οδηγούμαστε σε μείωση των συντάξεων στα «ευγενή» Ταμεία που μπορεί να αγγίξει το 5%. Στην ίδια μοίρα ωστόσο βρίσκονται και οι κύριες συντάξεις αφού η τρόικα αποφάσισε και ανακοίνωσε στον κ. Βρούτση ότι εντός του 2014 θα πρέπει να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 1,4%. Στην πράξη αυτό σημαίνει ετήσιες απώλειες για το σύστημα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ περίπου που βέβαια και δεδομένης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος προκύπτει σαφώς ότι οδηγεί (όπως ακριβώς και στα ευγενή ταμεία) σε απώλειες συντάξεων. Το ποσόν αυτό θα πρέπει να προστεθεί βέβαια στην τρύπα των 2,1 δισ. ευρώ που καλείται άμεσα και εκ των έσω να εξεύρει το ασφαλιστικό σύστημα (με μόνο τρόπο πλέον να είναι η μείωση των συντάξεων.
Τέλος ο κ. Βρούτσης σκοπεύει εντός του φθινοπώρου να ανοίξει και θέμα αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις δια απεργιών. Πρόσχημα βέβαια για τις αλλαγές θα είναι το καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.
Τζ.Ρ.