18,7% ακριβότερο το ρεύμα, 12,6% ακριβότερα τα φάρμακα
Του Κώστα Τσάβαλου
«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας, καταρρίπτοντας τον «μύθο» της κυβέρνησης περί σημαντικών μειώσεων μέσω γενοσήμων και βελτιώσεων στις λίστες φαρμάκων. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση αποπληθωρισμού (-2% τον Οκτώβριο) και βρίσκεται ακόμα βαθιά χωμένη στο τούνελ της ύφεσης, οι τιμές των φαρμάκων αλλά και κάποιων άλλων προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης, πήραν την ανηφόρα, καταφέροντας ένα ακόμα πλήγμα στο «καλάθι» της νοικοκυράς. Οι μειώσεις που έριξαν τον πληθωρισμό παρατηρούνται, κυρίως σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες (εξοπλισμός, έπιπλα, αυτοκίνητα κ.ά.) προϊόντα τα οποία δεν απασχολούν ιδιαίτερα αυτή την περίοδο τους καταναλωτές, οι οποίοι στρέφονται στα βασικά: τη διατροφή και τη στέγαση.
Αποκαλυπτικά για την «έκρηξη» στις τιμές των φαρμάκων είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Οκτώβριο τρέχοντος έτους (ετήσια βάση), η μέση αύξηση στις τιμές των φαρμάκων έφθασε το 12,6%, ενώ επιμέρους τον περασμένο μήνα η αύξηση εκτοξεύθηκε στο 17,6%.
Αγνωστο είναι εάν σ’ αυτή την εξέλιξη συνέβαλε και η εξαγωγική δραστηριότητα της φαρμακοβιομηχανίας. Από τα στοιχεία για τη μεταποίηση φαίνεται ότι η παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων αυξήθηκε κατά 12,1% τον Σεπτέμβριο. Πάντως, ακόμη και συγκυριακή να είναι η αύξηση του 17,6% στην τιμή των φαρμάκων τον Οκτώβριο του 2013, η μέση αύξηση του 12,6% σε ετήσια βάση, δείχνει τις επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει, κυρίως για τους συνταξιούχους.
Το βέβαιον είναι πάντως, ότι στην αύξηση των τιμών των φαρμάκων συνέβαλλε και η μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε αυτά. «Ηλεκτροσόκ» δέχθηκαν τα νοικοκυριά και από την τιμή του ηλεκτρικού η οποία αυξήθηκε κατά 18,7% μέσα σ’ έναν χρόνο, με επίπτωση στον πληθωρισμό 0,41 μονάδες. Οι τιμές του ηλεκτρικού επιβαρύνθηκαν και από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ανατιμήσεις καταγράφηκαν επίσης στα γαλακτοκομικά και αυγά (1,7%), νωπά φρούτα (4,1%), νωπές πατάτες (11,2%) και καπνό(4,7%). Στη μείωση συνολικά του πληθωρισμού στο 2% τον Οκτώβριο από 1,1% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα συνέβαλαν το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο «μπήκε» εκ νέου στα νοικοκυριά με τιμές χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και το ότι περιορίστηκαν οι ανατιμήσεις σε κάποια προϊόντα που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς». Σε ετήσια βάση οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένες κατά 4,2% («ελαφρύνοντας» τον πληθωρισμό κατά 0,19 μονάδες), ενώ -λόγω επίσης των χαμηλότερων διεθνών τιμών του πετρελαίου- η βενζίνη πωλείται φθηνότερα κατά 4,9% («ελαφρύνοντας» τον πληθωρισμό κατά 0,32 μονάδες).
Οι μεταβολές…
Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Οκτωβρίου 2013 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2012, προκύπτει μείωση 2%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011. Η εξέλιξη αυτή, προήλθε, κυρίως, από τις μειώσεις των δεικτών:
- Κατά 0,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές.
- Κατά 1,1% της ομάδας «Ενδυση και υπόδηση», 0,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.
- Κατά 2,3% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», κατά 1,1% της ομάδας «Υγεία», 3,5% της ομάδας «Μεταφορές» 4,2%, της ομάδας «Επικοινωνίες», 3%, 4,4% της ομάδας «Εκπαίδευση», 3% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια» κ.λπ. Στον αντίποδα ο δείκτης της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», αυξήθηκε κατά 3,5% λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.
Πτώση 1,8% σημείωσε και η βιομηχανική παραγωγή της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών, που επηρεάζει άμεσα την απασχόληση, περιορίστηκε περαιτέρω κατά 4%. Στη μείωση αυτή, συνέβαλε, κυρίως, η πτώση στην παραγωγή τροφίμων (8,4%), ξύλου και φελλού (50,7%), κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (16,3%) και μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων (31,4%). Πτωτικά κινήθηκε και η παραγωγή σε θεωρούμενους παραδοσιακούς κλάδους, όπως των ποτών (2,2%), των κλωστοϋφαντουργικών υλών (9,8%), των ειδών ένδυσης (19,8%) και των δερμάτων-ειδών υπόδησης (8,6%). Αντίθετα, θετικό ήταν το πρόσημο στην παραγωγή καπνού (3%) και βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (12,1%), λόγω, κυρίως, της εξαγωγικής δραστηριότητας βιομηχανιών των δύο αυτών κλάδων.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
! Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία για τις αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων τόσο σε ετήσια βάση όσο και επιμέρους τον περασμένο Οκτώβριο. Η μέση αύξηση 12,6% από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα φέτος δεν… εξηγείται βάσει των εξαγγελιών των συναρμοδίων υπουργείων. Η εξήγηση που δίνεται από στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς είναι η εισαγωγή στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων 100 και πλέον νέων καινοτόμων φαρμάκων (για σπάνιες ασθένειες) με τιμές που κυμαίνονται από 1.000 έως 18.000 ευρώ, για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο. Η άλλη εξήγηση που δίδεται είναι ότι η μέτρηση έγινε με βάση, κυρίως, των τιμών των νοσοκομείων και των φαρμακείων απ’ όπου παρέχονται τα ακριβότερα φάρμακα.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Φαρμακοποιοί: «Η εισφορά υπέρ μας δεν επιβαρύνει τις τελικές τιμές των φαρμάκων»
«H εισφορά 0,4% υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου δεν είναι φόρος υπέρ τρίτων και δεν επιβαρύνει την τελική τιμή του φαρμάκου, ούτε μετακυλίεται στον καταναλωτή–ασφαλισμένο, ασθενή», διευκρινίζει ο Σύλλογος με αφορμή τον κατάλογο με τους δικαιούχους φορείς που δημοσιεύθηκε χθες. Ο ΠΦΣ αναφέρει η εισφορά αποτελεί συνδρομή του φαρμακοποιού που μειώνει το κέρδος του, προκειμένου να ενισχυθεί το ταμείο των φαρμακοποιών και ο Σύλλογος. «Δηλαδή αν ο φαρμακοποιός αγοράζει ένα φάρμακο που κάνει 100 ευρώ (χονδρική τιμή) και πωλείται στον ασθενή 110, ο φαρμακοποιός θα πληρώσει 100,04 ευρώ (δηλαδή χονδρική τιμή +0,4%) και το φάρμακο θα εξακολουθήσει να πωλείται στη λιανική τιμή των 110 ευρώ. Το φάρμακο θα πωλείται λοιπόν στην ίδια τιμή είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει η συνδρομή των φαρμακοποιών».