11/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οριζόντιες ζυμώσεις, με… ορίζοντα τις ευρωεκλογές

Η Σοσιαλδημοκρατία συναντά τον Φιλελευθερισμό για τη δημιουργία τρίτου πόλου, με συγκολλητική ουσία και κοινό τόπο των δυνάμεων αυτών τις «μεταρρυθμίσεις».
      Pin It

Η Σοσιαλδημοκρατία συναντά τον Φιλελευθερισμό για τη δημιουργία τρίτου πόλου, με συγκολλητική ουσία και κοινό τόπο των δυνάμεων αυτών τις «μεταρρυθμίσεις»

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Ενα πολιτικό φλερτ, το οποίο μπορεί να καταλήξει σε έρωτα και -γιατί όχι;- σε «γάμο» βρίσκεται σ’ εξέλιξη ανάμεσα σ’ ένα ορισμένο ρεύμα της Σοσιαλδημοκρατίας και εκπροσώπους τού εν Ελλάδι Φιλελευθερισμού, με «γέφυρα» τις ιδέες της Συμμαχίας Δημοκρατών και Φιλελευθέρων (ALDE Group) και φόντο τις ευρωεκλογές του 2014. Συγκολλητική ουσία και κοινό τόπο των δυνάμεων αυτών φαίνεται ότι αποτελεί ο θολός και κακοποιημένος όρος των «μεταρρυθμίσεων».

 

Στην προ ημερών εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή με θέμα «Για μια άλλη Ευρώπη», την οποία διοργάνωσε η ALDE με ομιλητή έναν από τους «ροκ σταρ» του Ευρωκοινοβουλίου, τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ, έδωσαν το «παρών» δυνάμεις τού πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚικού εκσυγχρονιστικού μπλοκ (Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης), εκπρόσωποι του «πούρου» (νεο)φιλελευθερισμού, όπως ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Αντιγόνη Λυμπεράκη, δύο εκ των δημάρχων της «Πρωτοβουλίας των 5» (Γ. Καμίνης, Γ. Μπουτάρης), ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Α. Παπαδόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λ. Τσούκαλης, ενώ παρέμβαση (μαγνητοσκοπημένη) έκανε και ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, αφού μέρος του «πράσινου χώρου» έχει προσεγγίσει τον φιλελευθερισμό.

 

Στο επίκεντρο η Ελλάδα

 

Η Ελλάδα της κρίσης, με τη δραματική οικονομική και εύθραυστη πολιτική κατάσταση, θεωρείται από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες βαρόμετρο των εξελίξεων πανευρωπαϊκά και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία της Κομισιόν από την Αθήνα. Το ίδιο, εδώ και πολλούς μήνες, οι Φέρχοφσταντ και Κον Μπεντίτ, με αφορμή και το κοινό τους βιβλίο-μανιφέστο «Ξύπνα, Ευρώπη», επισκέπτονται τακτικά τη χώρα μας, «ζυμώνοντας» την ιδέα ενός «φιλοευρωπαϊκού ψηφοδελτίου», «για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική και δημοκρατική».

 

Η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και τις διεργασίες για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς με άξονα το κείμενο των «58», ποντάρει στο ευρωπαϊκό χαρτί και χρησιμοποιεί τη δεξαμενή σκέψης «Δίκτυο» για επιστροφή στην εσωτερική πολιτική σκηνή μέσω Βρυξελλών. Η πρώην υπουργός χαρακτήρισε «κορυφαίο ζήτημα το πώς η Σοσιαλδημοκρατία και η φιλελεύθερη Κεντροαριστερά θα μπορέσουν να κάνουν διακριτή την παρουσία τους ενόψει των ευρωεκλογών», ενώ επανειλημμένως μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον Γκι Φέρχοφσταντ, θεωρώντας τον μια προσωπικότητα που μπορεί να αποτελέσει τον άξονα συσπείρωσης του χώρου. Η «Ατζέντα 2020» την οποία είχε παρουσιάσει πριν από έναν χρόνο σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «Για την Ελλάδα, τώρα!», ουσιαστικά αποτελεί μια επικαιροποίηση της «Ατζέντας 2010» του Γκέρχαρντ Σρέντερ του 2000, η οποία, όπως είπε, «οδήγησε τη Γερμανία σ’ αυτά τα αναπτυξιακά αποτελέσματα». Ωστόσο, εκείνο που δεν είπε είναι ότι η ατζέντα αυτή δημιούργησε, επίσης, 8 εκατομμύρια Γερμανούς με μισθούς 400 ευρώ και κατέληξε στην επιβολή σιδερένιας λιτότητας σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο.

 

Πολιτικές συνεργασίες

 

Από την πλευρά του ο Γ. Φλωρίδης συμμετέχει στον διάλογο αυτό με πρόταση για τον «τρίτο πόλο», «όχι με βάση πολιτικά παρωχημένες συγγένειες» (άρθρο στην «Εφ.Συν.» 16/9/2013), διατύπωση που ρίχνει γέφυρες σε δυνάμεις έξω από τους «ξεπερασμένους διαχωρισμούς Δεξιάς – Κέντρου – Αριστεράς», αλλά και τους «διαχωρισμούς μεταξύ φιλελευθερισμού, σοσιαλισμού και κομμουνισμού».

 

Από την πλευρά της ΔΡΑΣΗΣ ο πρόεδρός της και ευρωβουλευτής, Θ. Σκυλακάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ερωτηθείς εάν κυοφορείται κάποια συνεργασία με πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν «βεβαρημένο κυβερνητικό παρελθόν», απάντησε: «Το θέμα των συνεργασιών για τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού μετώπου αλλαγής του πολιτικού συστήματος, που να κινητοποιήσει τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο, είναι ανοικτό και πολύ σημαντικό και δεν μπορεί να γίνει εκ του μηδενός. Στη νέα σύνθεση, η πορεία του καθενός μας πρέπει να κρίνεται δίκαια και κατά περίπτωση, όχι με ισοπεδωτικές γενικεύσεις».

 

Στις ζυμώσεις συμμετέχουν και άλλες προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος είχε υπογράψει την «Πρωτοβουλία των 18», εκτιμώντας ότι «η κρίση δημιουργεί ένα μεγάλο πολιτικό κενό, το οποίο εάν δεν καλύψουν οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, θα το καλύψουν οι λαϊκιστές [...] μαζί μ’ εκείνους που ονειρεύονται κοινωνικές ανατροπές».

 

Το «παρών» δίνουν από την τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμαρχοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ιωαννίνων και Βόλου, κύριοι Καμίνης, Μπουτάρης (με δεσμούς στον φιλελεύθερο χώρο), Δημαράς, Φίλιος και Σκοτινιώτης.

 

Scroll to top