Την ώρα που το ΣτΕ, όπως όλα δείχνουν, ακυρώνει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ μετά την προσφυγή της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, τη σκυτάλη παίρνουν οι δημοτικοί άρχοντες που θα καταφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ
→Οι εργαζόμενοι των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ είχαν στραφεί κατά της μεταφοράς στο ΤΑΙΠΕΔ και η υπόθεση είχε συνεκδικαστεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Μάχη με νύχια και με δόντια δίνει η Θεσσαλονίκη για να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, που δικαιώνει τους εργαζομένους, και οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος ετοιμάζουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα να κριθεί αντισυνταγματική η μεταφορά της εταιρείας ύδρευσης στο ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομική παρέμβαση θα γίνει από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κι έρχεται λίγο μετά την προσφυγή της ομοσπονδίας εργαζομένων, που φαίνεται ότι κατάφεραν να ακυρώσουν τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Ξεχωριστές προσφυγές
Οπως έγινε γνωστό, το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει η ομοσπονδία εργαζομένων και φυσικά πρόσωπα των δύο κρατικών μονοπωλίων νερού. Οι εργαζόμενοι με ξεχωριστές προσφυγές είχαν στραφεί κατά της μεταφοράς των δύο εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ και η υπόθεση είχε συνεκδικαστεί από την ολομέλεια τον περασμένο Ιούνιο.
Οι δικαστές του ΣτΕ φέρονται να αποφάσισαν την ακύρωση της μεταβίβασης των δύο εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ με το σκεπτικό ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Βέβαια, όλοι αναμένουν την καθαρογραφή της απόφασης προκειμένου να είναι απολύτως βέβαιοι για το αποτέλεσμα. Εάν, όμως, ισχύσει αυτή η απόφαση που έχει διαρρεύσει, τότε πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των εργαζομένων και της πόλης.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να δώσουν το επόμενο χτύπημα στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, για την οποία έχουν ήδη επιλεγεί δύο επενδυτικά σχήματα (η γαλλική Suez με τον όμιλο Ελλάκτωρ και ο όμιλος Αποστολόπουλου με την ισραηλινή Mekorot και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) προκειμένου να περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Η προσφυγή εκτιμάται ότι θα έχει ιδιαίτερη ισχύ και για τον λόγο ότι η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας έχει έννομο συμφέρον από τη μη πώληση της ΕΥΑΘ, καθώς εκπροσωπεί τους δήμους και τους πολίτες που υδροδοτούνται. Γι’ αυτό άλλωστε στην προσφυγή θα παρέμβει νομικά και το συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSτε το Νερό».
Εκδηλώσεις
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ενημερωτικές εκδηλώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Ετσι την προσεχή Παρασκευή, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα γίνει παρουσίαση της ευρωπαϊκής εμπειρίας από τη δημοτικοποίηση του νερού και τα οφέλη για τους πολίτες, όπως έγινε πρόσφατα από αυτοδιοικητικά στελέχη του Παρισιού και της τουρκικής πόλης Δεκελί. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η εμπειρία δημιουργίας και λειτουργίας ενός επιτυχημένου μοντέλου διαδημοτικής διαχείρισης υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Μάλμε στη Σουηδία, μετά την αποτροπή ιδιωτικοποίησης της τοπικής εταιρείας ύδρευσης.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Μάλμε δεν αποτελεί απλώς παράδειγμα επιτυχημένης αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Παρέχει παράλληλα στους πολίτες φτηνές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ύδρευσης, ενώ μαζί με τις εταιρείες ύδρευσης της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ, την επιχείρηση «Σουηδικό Νερό» και τον Σύνδεσμο Λυμάτων, ίδρυσε τον Σουηδικό Οργανισμό Ανάπτυξης Υδάτων, προκειμένου να βοηθήσει δημόσιους οργανισμούς άλλων χωρών να αναπτύξουν συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης μεταφέροντας τεχνογνωσία και εμπειρία.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ φαίνεται ότι έχουν απτά αποτελέσματα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας φέρεται να έκανε δεκτή την αίτησή τους για ακύρωση της απόφασης μεταβίβασης των δύο εταιρειών στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων