Εξοδο από το ευρώ, αλλά και πανευρωπαϊκή λύση με κούρεμα για το χρέος και υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, προτάσσει ο γνωστός Γερμανός ιέραξ Σιν. Ο Κρούγκμαν «νερώνει το κρασί του», λέγοντας ότι η απόφαση για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν είναι παράλογη και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις ενός κουρέματος
Του Μπάμπη Μιχάλη
Εξοδο από το ευρώ με «δικαίωμα» επανεισόδου προτείνει για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και ενδεχομένως την Ισπανία ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Σιν.
Σε επενδυτικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μάιντς της Γερμανίας o σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε τη γνωστή θέση του για προσωρινή έξοδο της χώρας μας και των υπόλοιπων προβληματικών Νοτίων από την ευρωζώνη, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μιας χαμένης γενιάς. Συγκεκριμένα πρότεινε:
Ευρωπαϊκή διάσκεψη
α) Σύγκληση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης χρέους όπου θα συζητηθεί από κοινού η αναδιάρθρωση ή ακόμη και το κούρεμα –σε βάρος των πιστωτών– του εθνικού χρέους χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες δεν μπορούν να το αποπληρώσουν.
β) Ελλάδα, Πορτογαλία και ενδεχομένως η Ισπανία να βγουν από τη ζώνη του ευρώ -με δικαίωμα επιστροφής αργότερα- προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Το χρέος τους θα μπορούσε να μετατραπεί σε εθνικό νόμισμα και να κουρευτεί ανάλογα με το ποσοστό της υποτίμησής του έναντι του ευρώ.
γ) Η Γερμανία, που επικρίνεται σωστά για το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, να δεχτεί υψηλότερο πληθωρισμό προκειμένου να μειωθούν οι μεγάλες διαφορές ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ενώ οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να συνεχίσουν τη δημοσιονομική τους προσαρμογή.
Στο ίδιο συνέδριο ο γνωστός Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς ισχυρίστηκε ότι κούρεμα ή αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτα στην ευρωζώνη. Υποστήριξε ακόμη ότι οι τεράστιες ανισορροπίες που παρατηρούνται στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών σε όλο τον κόσμο αυτήν την περίοδο είναι η βασική αιτία για τη σχετικά μέτρια οικονομική ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε την εισαγωγή του ευρώ λάθος. Συμπλήρωσε όμως ότι «…όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, πρέπει να αποφασίσετε τι θα κάνετε με αυτό». Προσέθεσε ότι «η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αντιγράψει τις ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει ένα μίνιμουμ δημοσιονομικής ενοποίησης».
Αναφορά στην Ελλάδα έκανε όμως και ένας άλλος νομπελίστας οικονομολόγος, ο Πολ Κρούγκμαν.
Σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο των ερευνητών του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο διασημότερος πολέμιος της λιτότητας φάνηκε να βάζει νερό στο κρασί του. Παρότι επέμεινε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε βγει από το ευρώ στην αρχή της κρίσης, είπε ότι δεν θεωρεί πλέον πως η απόφαση για παραμονή στην ευρωζώνη είναι παράλογη. Παρατήρησε ακόμη ότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζεται να ξαναβγεί σταδιακά στις αγορές θα αποτελούσε πλήγμα για το αξιόχρεο της χώρας μας.