festival1111f

11/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα βραβεία τού 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Χρυσός Αλέξανδρος στο Μεξικό, διάκριση για τον Χρήστο Στέργιογλου

Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, αφού κύλησε ήρεμα επί δέκα μέρες με πολλές ταινίες-προτάσεις από το παγκόσμιο ανεξάρτητο σινεμά και σημαντικούς καλεσμένους, που διανύουν την απόσταση από τον Τζιμ Τζάρμους ώς την Κλερ Σιμόν.
      Pin It

Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, αφού κύλησε ήρεμα επί δέκα μέρες με πολλές ταινίες-προτάσεις από το παγκόσμιο ανεξάρτητο σινεμά και σημαντικούς καλεσμένους, που διανύουν την απόσταση από τον Τζιμ Τζάρμους ώς την Κλερ Σιμόν

 

Της Λήδας Γαλανού

 

Η τελετή λήξης το Σάββατο το βράδυ είχε ως παρουσιάστρια τη Στεφανία Γουλιώτη, όπως και πέρσι. Κομψά ντυμένη στα λευκά, με ακρίβεια, συνέπεια και άνεση προς τους διεθνείς παρευρισκόμενους, τα πήγε περίφημα, έστω κι αν όχι ιδιαίτερα εμπνευσμένα. Ανοίγοντας την τελετή, ο διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, επισήμανε πως το ηχηρό μήνυμα του φετινού φεστιβάλ ήταν ότι η δημιουργία θριαμβεύει ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες.

 

Στο δεκαήμερο της διοργάνωσης προβλήθηκαν 150 ταινίες από 54 χώρες και οι αίθουσες σημείωσαν πληρότητα κατά 90%, με πολυάριθμες τις sold out προβολές. Επιπλέον, στην Agora του φεστιβάλ, η οποία στηρίζει την εξέλιξη του σινεμά και προσκαλεί τους πιο ενδιαφέροντες και χρήσιμους εκπροσώπους της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας, φιλοξενήθηκαν ακόμη 300 ταινίες στην ψηφιακή ταινιοθήκη και παρευρέθηκαν 100 Ελληνες και 232 διεθνείς δημιουργοί και άλλοι επαγγελματίες του σινεμά. Τόσο ο Δημήτρης Εϊπίδης, όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησαν τους δημιουργούς που εμπιστεύτηκαν το έργο τους στο φεστιβάλ, συνεργάτες, εθελοντές, χορηγούς, τους θεατές και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που, άλλωστε, στην επόμενη διοργάνωση, στο 55ο Φεστιβάλ, θα είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

 

Στη διάρκεια της σύντομης τελετής, το μόνο που έλειψε ήταν μια νότα… εικόνας: μπορεί να ξαλαφρώσαμε που αποχαιρετίσαμε, εδώ και κάποια χρόνια, τις τελετές–σόου, αλλά ένα–δυο βίντεο με εικόνες από τους ανθρώπους και τις ταινίες, που γέμισαν τους χώρους του φεστιβάλ τις αμέσως προηγούμενες μέρες θα ήταν ευπρόσδεκτα και θα έκαναν την τελετή να μοιάζει λιγότερο με ακαδημαϊκές διακρίσεις. Η απονομή χαρακτηρίστηκε από δύο τυχαία κωμικά περιστατικά. Καθώς τα περισσότερα βραβεία κέρδισαν οι ταινίες «Κελί από Χρυσάφι» και «Suzanne», αλλά κανείς από τους συντελεστές δεν ήταν στη Θεσσαλονίκη για να τα παραλάβει, τους εκπροσώπησε η Μαρίνα Κόντη από την ελληνική εταιρεία διανομής και των δύο ταινιών, τη Strada Films. Ανεβοκατέβηκε τόσες φορές στη σκηνή που έγινε το καλοπροαίρετο ανέκδοτο της βραδιάς, σε σημείο που τη μία φορά κλήθηκε και… κατά λάθος, από απλή συνήθεια. Η ίδια, ευχάριστα, αιτιολόγησε την επανάληψη λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για «κοινό καλό γούστο της Strada που επέλεξε τις ταινίες για να τις διανείμει, του Δημήτρη Εϊπίδη που τις διάλεξε για το Φεστιβάλ, και της Κριτικής Επιτροπής που αποφάσισε να τις βραβεύσει».

 

Λίγο νωρίτερα, στην απονομή της ειδικής μνείας στον Μαχμούντ Λότφι για τη φωτογραφία του στην ταινία «Ενα Βήμα την Ημέρα» από την Αίγυπτο, το βραβείο παρέλαβε Αιγύπτια δημοσιογράφος, η οποία αποδείχτηκε εξαιρετικά καλλίγραμμη, χυμώδης και ντυμένη με στενό κοντό φόρεμα. Ο εντυπωσιασμός της αίθουσας ήταν… ηχηρός, αλλά ακόμα και ο Εντουάρ Ουαϊντρόπ, μέλος της Κριτικής Επιτροπής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών στις Κάννες, μάλλον χοντροκομμένα, γονάτισε για να φωτογραφίσει με το κινητό του καλύτερα τις καμπύλες της!

 

Τα ίδια τα βραβεία έφεραν στο προσκήνιο την ταινία «Κελί από Χρυσάφι» από το Μεξικό, η οποία θα βγει και στις ελληνικές αίθουσες μέσα στη σεζόν. Καταπιάνεται με εξαιρετική ωμότητα και ευαισθησία με την ιστορία τριών εφήβων που προσπαθούν να διασχίσουν το Μεξικό για να φτάσουν στην Αμερική που ονειρεύονται. Είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Διέγο Κεμάδα-Δίες και διατηρεί ένα έντονα νατουραλιστικό, γι’ αυτό και πιο επιδραστικό ύφος.

 

Από ελληνικής πλευράς, ο Χρήστος Στέργιογλου κέρδισε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον ρόλο του στην «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου. Η ταινία υπήρξε επίσης η επιλογή και της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), ως η καλύτερη ελληνική ταινία του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, η «Τελευταία Φάρσα» του Βασίλη Ραΐση κέρδισε το Βραβείο Κοινού Fischer, πάντα ευπρόσδεκτη διάκριση για έναν σκηνοθέτη. Τελευταίος μίλησε, στη διάρκεια της βραδιάς, ο Αλεξάντερ Πέιν, προλογίζοντας τη νέα του ταινία, «Νεμπράσκα», ταινία λήξης του Φεστιβάλ. «Η πρώτη μου ταινία, πριν 17 χρόνια, προβλήθηκε εδώ,» είπε, «κι από τις 6 μου ταινίες, οι 4 έχουν πάρει μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό κι έχω αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με την πόλη και με το φεστιβάλ. Ελπίζω η σχέση μας να συνεχίσει, αν, με το θέλημα του Θεού, κάνω κι άλλες ταινίες στο μέλλον».

 

Χρυσός Αλέξανδρος: «Κελί από Χρυσάφι» του Διέγο Κεμάδα-Δίες

 

Το βραβείο για την ταινία «Ενα Βήμα την Ημέρα» παρέδωσε ο Εντουάρ Ουαϊντρόπ σε Αιγύπτια δημοσιογράφο

 

Η κριτική επιτροπή με τους βραβευθέντες

 

Η Ελίνα Ψύκου παραλαμβάνει το βραβείο για τον Χρήστο Στέργιογλου από τον Κωνσταντίνο Βήτα

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Αναλυτικά τα βραβεία

 

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τον πρόεδρο Αλεξάντερ Πέιν (σκηνοθέτης, ΗΠΑ) και τα μέλη Σκοτ Φούντας (κριτικός κινηματογράφου, ΗΠΑ), Αντα Σόλομον (παραγωγός, Ρουμανία), Εντουάρ Ουαϊντρόπ (καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Κανών, Γαλλία) και Κωνσταντίνο Βήτα (μουσικός, Ελλάδα)

 

• Βραβεία Διεθνούς Επιτροπής

 

◢Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος Θόδωρος Αγγελόπουλος: «Κελί από Χρυσάφι» του Διέγο Κεμάδα-Δίες, Μεξικό – Ισπανία

 

◢Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος: «Suzanne» της Κατέλ Κιγιεβερέ, Γαλλία

 

◢Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος: «Χάλια Μαλλί» της Μαριάνα Ρονδόν, Βενεζουέλα

 

◢Σκηνοθεσίας στον Διέγο Κεμάδα – Δίες για την ταινία «Κελί από Χρυσάφι»

 

◢Σεναρίου στον Τάε – γκον Κιμ για την ταινία «Οι Αισιόδοξοι», Νότια Κορέα

 

◢Γυναικείας Ερμηνείας στη Σαρά Φορεστιέ για την ταινία «Suzanne»

 

◢Ανδρικής Ερμηνείας εξ ημισείας στους Χρήστο Στέργιογλου («Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά») και Χάιμε Βαδέλ («Το Ποτό του Διαβόλου»)

 

◢Καλλιτεχνικής Επίτευξης στον ηθοποιό Φρανσουά Νταμιέν για την ερμηνεία του στη «Suzanne»

 

◢Ειδική Μνεία στον Μαχμούντ Λότφι για τη φωτογραφία του στην ταινία «Ενα Βήμα την Ημέρα»

 

• Βραβεία Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI

 

◢Διαγωνιστικό Τμήμα: «Χάλια Μαλλί» της Μαριάνα Ρονδόν, Βενεζουέλα

 

◢Ελληνική Ταινία: «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου

 

• Βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου Π.Ε.Κ.Κ.

 

◢«Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου

 

• Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»

 

◢«Κελί από Χρυσάφι» του Διέγο Κεμάδα-Δίες, Μεξικό – Ισπανία

 

• Βραβεία Κοινού FISCHER

 

◢Διεθνές Διαγωνιστικό: Κελί από Χρυσάφι του Διέγο Κεμάδα-Δίες

 

◢Ελληνικό Τμήμα – Βραβείο Μιχάλης Κακογιάννης: «Η Τελευταία Φάρσα» του Βασίλη Ραΐση

 

◢Ματιές στα Βαλκάνια: «Τα Παιδιά του Ιερέα» του Βίνκο Μπρέσαν, Κροατία

 

◢Ανοιχτοί Ορίζοντες: «Παπούσα» των Γιοάνα Κος-Κράουτσε και Κρίστοφ Κράουτσε, Πολωνία

 

 

Scroll to top