Με νευρικό κλονισμό και έντονο αυτοκτονικό ιδεασμό μεταφέρθηκε εσπευσμένα το Σάββατο σε νοσοκομείο ο Σύρος δικηγόρος, που εξακολουθεί να κρατείται περισσότερο από ενάμιση μήνα σε κρατητήριο της Αττικής, παρά τις εκκλήσεις του ίδιου, της κοινωνίας των πολιτών και βουλευτών που ζητούν να αφεθεί ελεύθερος, γιατί η κράτησή του αντίκειται στον νόμο και παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά του.
Η περίπτωσή του συνοψίζει τη συνήθη αντιμετώπιση που επιφυλάσσει σε πρόσφυγες το ελληνικό κράτος, χωρίς να τηρεί ούτε τα προσχήματα. Ακόμα και στο νοσοκομείο ο κρατούμενος εξετάστηκε χωρίς μεταφραστή, και μάλιστα για ψυχικά συμπτώματα που θα απαιτούσαν να μιλήσει ο ίδιος με ψυχίατρο. Αντί γι' αυτό, του έδωσαν χάπια Tavor και τον μετέφεραν ξανά στο κρατητήριο, στις ίδιες συνθήκες που έχουν επιδεινώσει όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία του, όπως καταγγέλλει: εντυπωσιακή απώλεια βάρους, αίμα στα κόπρανα, οξύς πόνος στην κοιλιά.
Στο τρίτο αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε την Παρασκευή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο διατύπωσε την ευχή -χωρίς να υποβάλλει επίσημο αίτημα, καθώς η σχετική διαδικασία θα καθυστερούσε κι άλλο την αποφυλάκισή του- να εξαιρεθεί η δικαστής που είχε απορρίψει τα δύο προηγούμενα αιτήματα.
Η δικαστής επικαλούνταν, μεταξύ άλλων, ότι δεν αποδεικνύεται ότι είναι Σύρος ο κρατούμενος (παρ' όλα τα έγγραφα που είχε υποβάλει και την αυτοπρόσωπη παρουσία του δίδυμου αδελφού του, αναγνωρισμένου πρόσφυγα στην Αγγλία).
Εκρινε μάλιστα τις συνθήκες κράτησής του «ανεκτές», παραγνωρίζοντας επανειλημμένες καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, και απέδιδε την οικονομική κρίση στην «αθρόα προσέλευση λαθρομεταναστών» και την απουσία υποδομών της χώρας να τους υποδεχτεί.
Η ευχή του φαίνεται ότι εισακούσθηκε και η δικαστής ζήτησε η ίδια να εξαιρεθεί από την υπόθεση.
Παράλληλα, ο κρατούμενος έχει υποβάλει μήνυση κατά του διευθυντή του Τμήματος Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. και του προϊσταμένου του Γραφείου Απελάσεων για έκδοση ψευδούς εγγράφου, στο οποίο βασίστηκαν εν μέρει οι δύο δικαστικές απορρίψεις του αιτήματος αποφυλάκισής του.
Ισχυρίζεται ότι μόλις στις 8 Νοεμβρίου του κοινοποιήθηκε η απόφαση κράτησής του από το Τμήμα Αλλοδαπών, η οποία φέρει ημερομηνία 18 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η δικηγόρος του διαπίστωσε στις 21 Οκτωβρίου ότι τέτοια απόφαση δεν είχε εκδοθεί, ούτε σταλεί στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατείται, με αποτέλεσμα η κράτησή του τουλάχιστον μετά τις 18 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία καταγράφηκε ως αιτών άσυλο, να είναι παράνομη.
Περισσότερα στο ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί αύριο, 12 Νοεμβρίου 2013.
efsyn.gr