→Τόνωση του λαϊκού κινήματος, ολοκληρωμένες προτάσεις και επίθεση σε όλα τα μέτωπα προκρίνει η Κουμουνδούρου
Του Φώτη Παπούλια
«Η συζήτηση στη Βουλή, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, προδιέγραψε την αρχή του τέλους της κυβέρνησης» σχολίαζαν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στους διαδρόμους της Βουλής. Σχόλιο που αποτυπώνει την εικόνα του «κοινοβουλευτικού τριημέρου», το κλίμα που επικράτησε, αλλά κυρίως το συμπέρασμα που προέκυψε, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση από σήμερα οφείλει να επεξεργαστεί και να εξαγάγει τα κατάλληλα συμπεράσματα.
Στη σημερινή κοινή συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να γίνει εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και να τεθεί επί τάπητος η νέα τακτική του κόμματος εν όψει της, όπως όλα δείχνουν, τελικής ευθείας για τις εκλογές.
Στελέχη του κόμματος σε συζητήσεις τους «κρατούν» τρία, κατά τη γνώμη τους, κρίσιμα σημεία που αναδείχτηκαν το τριήμερο:
• Η υποτονική περίοδος, που διέκρινε μέχρι προχθές τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργούσε την εντύπωση ότι περίμενε την πτώση της κυβέρνησης ως «ώριμου φρούτου», ανήκει στο παρελθόν. Πλέον φαίνεται ότι όλοι έχουν αντιληφθεί πως, χωρίς μετωπική σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση θα διατηρεί τον «τελευταίο λόγο» παρά τις εσωτερικές της αντιθέσεις. Για να σπάσει η «συγκολλητική ουσία» της εξουσίας απαιτείται καθημερινή μάχη και η επικείμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τα νέα μέτρα, τους πλειστηριασμούς κατοικιών και την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων όπως και οι νέες απολύσεις, ίσως αποδειχτούν η «χρυσή ευκαιρία» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
• Η κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων, και όχι ο συνήθης αποσπασματικός λόγος ή οι προτάσεις με αστερίσκους που προσέφεραν επιχειρήματα στην κυβέρνηση και λογικά θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν. Καθόλου τυχαία η επιστολή του Μαν. Γλέζου, στην οποία ο βουλευτής Επικρατείας σημείωνε πως «η εκμετάλλευση από συναδέλφους της κυβέρνησης των απόψεών μου για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αντιδεοντολογική πολιτική πράξη», και η οποία ερμηνεύτηκε ως απόλυτη στήριξη στο κόμμα. Στο ερώτημα αν απαιτείται επικαιροποίηση του προγράμματος, η απάντηση μάλλον κατατείνει στο «ναι», αφού «απαιτείται διαρκής ανανέωση και εμπλουτισμός με νέες προτάσεις» και
• Η τόνωση του λαϊκού κινήματος. Η λογική ότι κόμμα και κινήματα αποτελούν ένα αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα φαίνεται να μπαίνει σε νέες βάσεις. Η αγωνία των στελεχών για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα χθες -σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά στελέχη είχαν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους με αυτή την πρωτοβουλία- δείχνει και την αγωνία για το πώς μπορεί να επανενεργοποιηθεί ένα κλίμα μαζικών διαμαρτυριών στην κοινωνία. Με δεδομένη την «κόπωση» της κοινωνίας αλλά και την καχυποψία της απέναντι στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αναζητείται ένα νέο μοντέλο επανενεργοποίησης της σχέσης κόμματος – κοινωνίας.
«Το σκηνικό αλλάζει», επιμένουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλλον ταυτόχρονα θα πρέπει να αλλάξει η εικόνα του κόμματος «ώστε να αποτελέσει πραγματικά τη ριζική πολιτική λύση».