Pin It

Το ΚΑΣ ενέκρινε υπό όρους τη μελέτη του Δήμου Αθηναίων

 

Το περίπτερο που θα στεγάσει το Ψηφιακό Κέντρο της Ακαδημίας Πλάτωνος θα πρέπει να ταιριάζει στο ύφος του αρχαιολογικού χώρου, να έχει ελαφρά υλικά δόμησης και τις νύχτες να κλείνει σαν κουτί κόμπακτ

 

Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία μπαίνει στην υπηρεσία ανάδειξης της πλατωνικής φιλοσοφίας, με τη δημιουργία Ψηφιακού Κέντρου εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη μελέτη του Δήμου Αθηναίων για το έργο «Εγκατάσταση Στέγασης Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Εκθεσης Ακαδημίας Πλάτωνος», που πρόκειται να δημιουργηθεί. Ωστόσο οι μελετητές θα πρέπει να προχωρήσουν σε μορφολογικές αλλαγές του περίπτερου που θα στεγάσει το Κέντρο, προκειμένου να είναι εναρμονισμένο με τις αισθητικές απαιτήσεις του αρχαιολογικού χώρου.

 

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο χώρος που δίδαξε ο Πλάτωνας θα κοσμούσε την πόλη που διαθέτει αυτό το προνόμιο. Το αυτονόητο δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Αθήνας, καθώς ελάχιστα ποσά έχουν επενδυθεί από την πολιτεία για την Ακαδημία Πλάτωνος. Γι’ αυτό και τα μέλη του ΚΑΣ συμφώνησαν ότι το Ψηφιακό Κέντρο, που εντάσσεται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, πρέπει να προχωρήσει, παρά τις διορθώσεις που θα χρειαστεί η μελέτη του ιδιαίτερου περίπτερου που θα το στεγάσει.

 

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αν και είπε προς τους μελετητές ότι «η προηγούμενη μελέτη έδινε συγκεκριμένη τοποθεσία και εσείς φέρατε μιαν άλλη, σαν να μην την έχετε λάβει υπ’ όψιν», τόνισε: «Είναι το μόνο σημαντικό έργο που θα δημιουργηθεί από ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και είναι χρήσιμο να μείνει στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται εντός του αστικού ιστού. Εχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά για τους νέους, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν τι συνέβαινε σ’ εκείνη την περιοχή».

 

Με προηγούμενη γνωμοδότηση το ΚΑΣ είχε εγκρίνει τη χωροθέτηση του μουσείου, το οποίο θα είναι ψηφιακό με δυνατότητες πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και άλλες υπηρεσίες. Σκοπός του, να αξιοποιήσει την τοπική ιστορία, να προβάλει τον αρχαιολογικό χώρο, να διευρύνει τη γνώση του σημερινού πολίτη, και ιδιαίτερα των νέων, για την πλατωνική φιλοσοφία. Η προηγούμενη μελέτη έδινε συγκεκριμένη τοποθεσία, δηλαδή το βόρειο τμήμα του πάρκου, για να εγκατασταθεί εκει μια καλαίσθητη κατασκευή, με ελαφρά δομικά υλικά και τη δυνατότητα να κλείνει τα βράδια απ’ όλες τις πλευρές της και να μετατρέπεται σ’ ένα συμπαγές κουτί. Η πρόταση ωστόσο που έφτασε στο ΚΑΣ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση, τοποθετεί το μουσείο στο κέντρο του αλσύλλιου, καθώς το βόρειο τμήμα έχει τα περισσότερα δέντρα, μέρος των οποίων θα έπρεπε να κοπεί. «Θέλαμε να συνδέσουμε το κτίριο με τη γειτονιά. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει διαθεσιμότητα χώρου και αποφεύγουμε το κόψιμο των δέντρων. Τα στέγαστρα ανοίγουν και κλείνουν και το βράδυ μετατρέπεται σ' ένα κουτί κόμπακτ» είπε η εκπρόσωπος της ομάδας μελετητών.

 

Η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ζήτησε τη μείωση του εμβαδού του Κέντρου από 200 σε 165 τ.μ., σημείωσε ότι τα δέντρα μπορούν να μεταφυτευτούν και όχι να κοπούν και ανέφερε: «Το κτίριο δεν ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία της Εφορείας. Θέλαμε ένα πληροφοριακό Κέντρο που να μην επιβάλλεται». Ωστόσο τα μέλη τού ΚΑΣ αναγνώρισαν τις αξίες της μελέτης και την ενέκριναν κατά πλειοψηφία, αλλά με την υποχρέωση των αλλαγών σε συγκεκριμένα μέρη της.

 

Βασιλική Τζεβελέκου

 

 

 

Scroll to top