Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Tου Κώστα Μοσχονά

 

Πυροτέχνημα των Βρυξελλών για τη δημιουργία εντυπώσεων ή πραγματική διάθεση εφαρμογής των κοινοτικών κανόνων; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να κινήσει τη διαδικασία μιας εις βάθος εξέτασης των μακροοικονομικών ανισορροπιών της Γερμανίας, που ενδέχεται να καταλήξει σε επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Βερολίνου…

 

Η απόφαση για την κίνηση της εν λόγω διαδικασίας θα ληφθεί αύριο κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν και ήδη την έχει αναγγείλει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ολι Ρεν, τόσο μέσω διαδικτύου στο προσωπικό του μπλογκ όσο και σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Faz». Επίσης, το εβδομαδιαίο έντυπο «Die Zeit» επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να εντάξει τη Γερμανία στις χώρες υπό μακροοικονομική επιτήρηση. Ποια μύγα τσίμπησε την Επιτροπή να τα βάλει με την πρώτη οικονομία της Ευρώπης; Ενας λόγος είναι οι πιέσεις που δέχεται από ορισμένες χώρες της ευρωζώνης και ιδίως τη Γαλλία και την Ιταλία. Επιπλέον, εδώ και καιρό γκρινιάζουν οι… ΗΠΑ αλλά και άλλοι εμπορικοί εταίροι για το πρόβλημα των γερμανικών πλεονασμάτων και τις επιπτώσεις τους…

 

Η Γερμανία παρουσιάζει από το 2007 τεράστιο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών -πάνω από 6% του ΑΕΠ-, το οποίο με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τουλάχιστον μέχρι το 2015. Αυτό οφείλεται στο βάρος που έχει ρίξει η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ στις εξαγωγές της χώρας που αποτελούν σήμερα τον κινητήρα της γερμανικής οικονομίας, περιορίζοντας, όμως, τους μισθούς σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να έχει «καθίσει» η εσωτερική ζήτηση. Η πολιτική του Βερολίνου, λοιπόν, αποτρέπει την αύξηση των εξαγωγών των άλλων χωρών της ευρωζώνης προς τη Γερμανία, αποτελεί βασικό εμπόδιο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ωθεί σε υπερβολική ανατίμηση του ευρώ, όπως άλλωστε παρατηρεί ο Φινλανδός Επίτροπος. Ο Φινλανδός συστήνει στο Βερολίνο να πάρει μέτρα για την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης (ένα από τα οποία είναι η αύξηση των μισθών) και των επενδύσεων. Παράλληλα, συνιστά στη Γαλλία, η οποία δεν κρύβει εδώ και καιρό τη δυσαρέσκειά της έναντι της οικονομικής πολιτικής του Βερολίνου, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (ευελιξία κ.λπ.), στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό.

 

Η Γερμανία και η Γαλλία, λοιπόν, θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των χωρών που εμφανίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, ο οποίος θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα από την Επιτροπή. Θα κινηθεί η διαδικασία των εις βάθος αναλύσεων για κάθε χώρα, οι οποίες θα δημοσιευθούν την άνοιξη του 2014 και θα ακολουθήσουν τον Ιούλιο του ιδίου έτους συστάσεις στο πλαίσιο του περίφημου ευρωπαϊκού 6μήνου από το ECOFIN. Η συνθήκη προβλέπει ακόμη και την επιβολή προστίμου μέχρι και 0,1% του ΑΕΠ σε όποιο κράτος-μέλος αγνοήσει τις συστάσεις. Και να σκεφτεί κανείς ότι όλος αυτός ο μηχανισμός επιτήρησης στήθηκε ουσιαστικά από την ίδια τη Γερμανία…

 

Scroll to top