12/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θετικός απολογισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι «κρέμεται από μια κλωστή» η κυβέρνηση που έχει μείνει με 154 βουλευτές, ενώ χαρακτηρίζουν αξιοπρεπή τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα το βράδυ της Κυριακής.
      Pin It

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι «κρέμεται από μια κλωστή» η κυβέρνηση που έχει μείνει με 154 βουλευτές, ενώ χαρακτηρίζουν αξιοπρεπή τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα το βράδυ της Κυριακής

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση και στη Βουλή έδωσε θεατρική παράσταση μήπως και μείνει λίγο ακόμα στην καρέκλα της εξουσίας». Με αυτή τη φράση περιγράφουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα της αντιπαράθεσης στη Βουλή, ενώ κατά την κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τα στελέχη αποτίμησαν ως ιδιαίτερα θετική την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

 

Πρόωρες εκλογές

 

Με θυμηδία αντιμετώπισε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τη δήλωση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι «εκλογές θα γίνουν το 2016». «Στα λόγια πολλά λέγονται και όλοι πρωθυπουργοί που “έπεσαν” πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας έλεγαν ότι θα την εξαντλήσουν» επισήμαιναν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου. Ο Γ. Δραγασάκης μάλιστα αναρωτήθηκε αν οι κυβερνώντες «θα προχωρήσουν σε νέα, ακόμη πιο αυταρχικά μέτρα και επικοινωνιακά τεχνάσματα, ακόμη και πιο χυδαία, επειδή οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν να έχουν την εξουσία».

 

Στελέχη της ηγεσίας σημείωναν δε ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά ξεκίνησε με 179 βουλευτές και έχει φτάσει να έχει 154, ενώ ο Στουρνάρας είπε ξεκάθαρα ότι έρχονται νέα μέτρα» και κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή, καθώς μέχρι τον προϋπολογισμό της έχει να “περάσει” νέα μέτρα για φορολόγηση των ακινήτων, πλειστηριασμούς, μειώσεις στις συντάξεις και απολύσεις». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε μάλιστα («Βήμα FM») ότι «δεν θα υπάρχει η κυβέρνηση το 2015 ώστε να συζητάμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

 

Μετωπική σύγκρουση

 

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου συνεχίζει να βάλλει εναντίον του προσώπου του πρωθυπουργού. «Σύραμε τον Σαμαρά στη Βουλή και αντί να δείξει τον ελάχιστο σεβασμό στον λαό και το κοινοβούλιο για την καταστροφική πολιτική του, δεν απάντησε ούτε σε μια ερώτηση που έθεσε ο Τσίπρας και προσπάθησε να ξεφύγει με νταηλίκια» έλεγαν χαρακτηριστικά επιτελείς της Κουμουνδούρου. «Ο Σαμαράς, με το να σηκώνει το δάχτυλο απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον κόσμο που τη στηρίζει και την ακολουθεί» και «να την ταυτίζει με τη Χρυσή Αυγή, επιβεβαιώνεται ως ακροδεξιός ηγέτης» δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης στον «105,5 Στο Κόκκινο».

 

Τα βέλη των κορυφαίων στελεχών στρέφονται και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, που τον χαρακτηρίζουν «σιαμαίο αδελφό του πρωθυπουργού, που θα καταρρεύσει μαζί του», ενώ η ταύτιση των δύο κομμάτων επιβεβαιώνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δήλωση του Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να κατέβουν μαζί στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Στη συνεδρίαση των δύο οργάνων τα στελέχη εκτιμούσαν ότι η πρόταση δυσπιστίας «έφερε στο προσκήνιο την πραγματική ατζέντα της κοινωνίας», ανέδειξε το γεγονός ότι «Βενιζέλος και Σαμαράς ουσιαστικά ασκούν ήδη αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ αποδομήθηκε «το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης και τα υποτιθέμενα “αντάρτικα” των βουλευτών της συμπολίτευσης». Ηταν άλλωστε κοινή η διαπίστωση ότι «από εδώ και πέρα οι τόνοι δεν πρέπει να πέσουν επ’ ουδενί», εξ ου και οι σχεδιασμοί για μια νέα «πορεία στον λαό», που θα υλοποιηθεί με επίκεντρο τα ζητήματα καθημερινότητας.

 

Για την «πολυγλωσσία»

 

«Μας κατηγορεί για διγλωσσία ο Σαμαράς, που από αντιμνημονιακός αντάρτης έγινε “πρέσβης” της λιτότητας» ακουγόταν στους διαδρόμους των κεντρικών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τον οποίο ακόμα και ο πρωθυπουργός μνημόνευσε στην ομιλία του, δήλωσε ότι στο Τέξας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κινήθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων (του συνεδρίου)» του κόμματος, πως «δεν υπάρχει διολίσθηση» και πως «η ουσία της θέσης έχει εκφραστεί πάρα πολλές φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος «δεν είχε ποτέ θέση εθελοντικής αποχώρησης από την ευρωζώνη». Πρόσθεσε δε ότι στο εσωτερικό του κόμματος υπήρχε «δημοκρατία στο 4% και έχουμε και τώρα».

 

Για τη συγκέντρωση

 

Τα στελέχη που συμμετείχαν στην κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων χαρακτήριζαν τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα από «αξιοπρεπή» μέχρι «ικανοποιητική», ενώ σημείωσαν ότι ήταν απολύτως αναμενόμενο το γεγονός ότι συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, «γνωστά για την ευαρέσκεια που δείχνουν στη μονταζιέρα της Ν.Δ.», μιλούσαν για πλήρη αποτυχία.

 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για μια «πολύ θετική λαϊκή παρουσία, η οποία δεν είχε καμία σχέση με την τρομοκρατία που επέβαλαν (οι κυβερνώντες) στην αίθουσα της Βουλής», ενώ ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης την χαρακτήρισε στον «Βήμα FM» «αξιοπρεπή», προσθέτοντας ότι «δεν ήταν όσο μεγάλη θέλαμε, αφού η κοινωνία είναι αποκαμωμένη μετά από μια τριετία δραματικών επιπτώσεων». Ο Πάνος Σκουρλέτης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση, επέκτεινε αυτό το σκεπτικό λέγοντας ότι «είναι διαφορετικές οι κινητοποιήσεις στη δεκαετία του ‘80 και διαφορετικές οι κινητοποιήσεις και η σημασία τους και η μαζικότητά τους το 2013».

 

[email protected]

 

Scroll to top