Ο Γ. Στουρνάρας κερδίζει χρόνο για τη φορολόγηση των ακινήτων και τον προϋπολογισμό μέχρι τις αρχές του 2014, οπότε θα πρέπει να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Στο παιχνίδι των καθυστερήσεων έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση με την τρόικα, μεταθέτοντας τις κρίσιμες αποφάσεις σε χρόνο πολιτικά προσφορότερο και για τις δύο πλευρές. Εν αντιθέσει με την εικόνα που είχε φιλοτεχνήσει η κυβέρνηση, την προηγούμενη εβδομάδα, για την άμεση επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων, ώστε να «δημιουργηθεί κλίμα ηρεμίας στην οικονομία και την κοινωνία», τώρα φαίνεται πως πρυτανεύει η άποψη ότι αυτός ο στόχος μπορεί να εξυπηρετηθεί δίχως συμφωνία.
Η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει πρώτα απ’ όλα την ανοιχτή διάσταση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014, ενώ δοκιμαζόταν στη Βουλή η αξιοπιστία της με την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η προχθεσινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών και εταίρων δεν κατέληξε σε συμπεράσματα ως προς το άνοιγμα και το ύψος των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν, ενώ ανάλογο αποτέλεσμα αναμένεται και στις δύο συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί σήμερα. Η τακτική αυτή φαίνεται πως εξυπηρετεί και την τρόικα, η οποία περιμένει τη συγκρότηση της γερμανικής κυβέρνησης και την αποσαφήνιση των χρονοδιαγραμμάτων της Ε.Ε. και της ΕΚΤ ως προς τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση της κρίσης.
Ο προϋπολογισμός
Η κυβέρνηση με την τρόικα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και θα δώσουν ραντεβού για τη συνολική αξιολόγηση στις αρχές του 2014. Το modus vivendi για να αποφευχθεί μια σύγκρουση χωρίς νόημα, αυτή τη στιγμή, δίνει στην κυβέρνηση τα περιθώρια να χειριστεί με κάποια άνεση το φορολογικό νομοσχέδιο για τα ακίνητα που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια τον προϋπολογισμό, με προσθήκη μέτρων διοικητικού χαρακτήρα στο Ασφαλιστικό. Κατ’ αυτό τον τρόπο, εκτιμούν στο επιτελείο του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, θα καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις στις τάξεις των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τη φορολογία των αγροκτημάτων.
Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση επί της πρότασης μομφής και η υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεοδώρα Τζάκρη περιπλέκει τα πράγματα και δημιουργεί νέους πονοκεφάλους ενόψει του φορολογικού.
Περιθώρια για μεγάλες αλλαγές στο σχέδιο δεν υπάρχουν, όπως επιμένουν κυβερνητικοί παράγοντες, συνεπώς η αναζωπύρωση των αντιδράσεων στο ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται να αναθερμάνει τις εστίες στη Ν.Δ. με απρόβλεπτη συνέχεια. Πάντως, συνεργάτες του κ. Σαμαρά ξεκαθαρίζουν ότι το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Στο Παρίσι ο Σαμαράς
Ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι, όπου θα πάρει μέρος στην ειδική σύνοδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων. Η πρωτοβουλία είχε εκδηλωθεί από την καγκελάριο Μέρκελ τις παραμονές των γερμανικών εκλογών και τώρα τη σκυτάλη έχει ο πρόεδρος Ολάντ. Απτά αποτελέσματα δεν αναμένονται επί του προβλήματος, καθώς οι πόροι που πρόκειται να διατεθούν από την Ε.Ε. είναι ασήμαντοι (6 δισ. ευρώ συνολικά, από τα οποία αντιστοιχούν στην Ελλάδα μόλις 160 με 180 εκατ. ευρώ το 2014).
Στο περιθώριο της ειδικής συνόδου, ο κ. Σαμαράς θα έχει άλλη μια ευκαιρία να συνομιλήσει με την καγκελάριο Μέρκελ, ωστόσο, η συνάντηση που θεωρείται σημαντική είναι στις 21-23 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, με την ευκαιρία της εκδήλωσης που διοργανώνει η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».
Ο κ. Σαμαράς, όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του, με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε την Κυριακή στη Βουλή, δίνει μια αξιόπιστη πρόταση εξόδου από την κρίση και πάνω σε αυτόν τον χάρτη θα επιδιώξει να διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, το 2014.
Αν και οι αποφάσεις της Ε.Ε. δεν αναμένονται πριν από τις ευρωεκλογές, όπως έχουν κάνει σαφές και η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο χρόνος έναρξης της συζήτησης και οι σχετικές αναφορές, θεωρούν στην κυβέρνηση, είναι ζητήματα προς διαπραγμάτευση.