Pin It

Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας

 

Της Παρής Σπίνου

 

Η Εταιρεία Φίλων του προσπαθεί να μπλοκάρει το φιλόδοξο σχέδιο του Δήμου Αθηναίων και του οργανισμού ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου

 

Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, που περιλαμβάνει κηποτεχνική ανάπλαση σε οκτώ σημεία και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, και η Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Κήπου επιχειρεί να το μπλοκάρει. Η εν λόγω εταιρεία μαζί με δέκα πολίτες έστειλαν πριν από λίγες μέρες αίτηση ακύρωσης και αναστολής της σχετικής απόφασης του Δήμου Αθηναίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Το παράδοξο είναι ότι η αίτηση δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα ούτε στον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη ούτε στο ΝΕΟΝ, πρόεδρος του οποίου είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, γνωστός συλλέκτης και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Ασφαλώς, όταν γίνει αυτό, θα δρομολογηθούν και οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες, όπως μας είπαν. Κι ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι όταν κατατέθηκε η πρόταση του ΝΕΟΝ, για την οποία είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι για τον Εθνικό Κήπο φορείς, δεν υπήρχε, επίσημα τουλάχιστον, καμία ένσταση. Αντιθέτως, το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του ύστερα από θετική εισήγηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για τον Εθνικό Κήπο.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της προσφυγής, που κυκλοφορεί στα media, το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» θα διαταράξει το οικοσύστημα του κήπου και θα μεταβάλει τη φυσιογνωμία του. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Η ήπια χρησιμοποίηση του Κήπου από το κοινό, με τη διατήρηση της φυσικής του κατάστασης και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας αυτού, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία του ως οικοσυστήματος και τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του ως ιστορικού χώρου».

 

Ωστόσο, διαβάζοντας προσεκτικά το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» και παρατηρώντας τα σχέδια της μελέτης… ανακαλύπτεις πως περιορίζεται κι αυτό σε ήπιες παρεμβάσεις, που το εμπλουτίζουν με «πράσινο» και τέχνη. Το πρώτο σκέλος, η κηποτεχνική διαμόρφωση οκτώ σημείων του Κήπου, θα προχωρήσει «με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιστορικότητά του», όπως τονίστηκε στην παρουσίαση του εγχειρήματος. «Θα πραγματοποιηθούν ήπιες φυτοτεχνικές και αισθητικές εξωραϊστικές παρεμβάσεις, συμβατές με το χαρακτήρα και τη δομή του βοτανικού κήπου, φύτευση 24 δέντρων και 7.068 φυτών». Δεν θα κοπεί κανένα δέντρο, ούτε θα αλλάξει η διάταξη των παρτεριών. Η δε μελέτη έγινε από τον φημισμένο Γάλλο αρχιτέκτονα τοπίου Λουί Μπενές σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο doxiadis+.

 

Το δεύτερο σκέλος εστιάζει στην παρουσίαση έργων σύγχρονης τέχνης στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας, ακολουθώντας τη φιλοσοφία και πρακτική που εφαρμόζεται σε δεκάδες μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο. Παραδοσιακά και διαχρονικά, οι δημόσιοι χώροι είναι ανοιχτοί στην τέχνη, σε μια σχέση διαδραστική που προσφέρει γνώση, αισθητική καλλιέργεια και ψυχαγωγία. Στο εξωτερικό, ολόκληρες υπαίθριες γλυπτοθήκες στήνονται και ο κόσμος κάνει πικ νικ και λιάζεται σε πάρκα και πλατείες δίπλα σε έργα του Χένρι Μουρ, του Ανίς Καπούρ ή του Αντονι Γκόρμλεϊ.

 

Διευκρινίζεται, δε, πως τα περίπου 20 έργα που θα παρουσιάζονται κάθε φορά στον δικό μας Εθνικό Κήπο, ανά διετία, αρχής γενομένης το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2014, δεν ανήκουν στη συλλογή Δασκαλόπουλου. Τα δανείζουν καλλιτέχνες, ιδιώτες και γκαλερί, έχουν όλα την υπογραφή Ελλήνων δημιουργών ενώ το 1/3 είναι νέες παραγωγές. Την επιμέλεια αναλαμβάνει η Ιβόνα Μπλάζγουικ, διευθύντρια της Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Κι όμως, μεγάλες εκθέσεις έχουν γίνει…

 

Γιατί δεν υπήρξε διαμαρτυρία της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Κήπου σε ανάλογες πολιτιστικές παρεμβάσεις, στο πρόσφατο παρελθόν; Οταν, για παράδειγμα, την άνοιξη του 2010 η Βάνα Ξένου τοποθέτησε μέσα στον Εθνικό Κήπο 19 μεγάλες εγκαταστάσεις με 85 γλυπτά για τις ανάγκες της -καταπληκτικής ομολογουμένως- έκθεσής της «Η ψυχή του τόπου», που συνομίλησε αρμονικά με το φυσικό τοπίο; Γιατί δεν ενοχλούν, αντιθέτως προσελκύουν τον κόσμο και ενθουσιάζουν οι συναυλίες στον ίδιο χώρο που τελευταία έδωσαν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων;

 

Σίγουρα θέλουμε να ανακαλύψουμε έναν Εθνικό Κήπο όμορφο, ασφαλή, καθαρό, περιποιημένο, πλούσιο σε βλάστηση, με σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Εναν Εθνικό Κήπο πιο προσιτό για τα παιδιά και τους νέους, πιο ανοιχτό στην τέχνη και στον πολιτισμό, πιο ζωντανό μέσω της συμμετοχικής δημιουργίας. Μια όαση στην καρδιά της Αθήνας, εντός της καθημερινότητάς μας κι όχι έναν απαγορευμένο Παράδεισο, σε μια πόλη που αποξενώνει.

 

ΠΑ.Σ.

 

 

 

 

 

Scroll to top