12/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα παιδία παίζει…

      Pin It

Αναγγελία για επανεκκίνηση της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στη Βόρεια Ελλάδα, που κάποιοι αποφάσισαν το 2011 να της βάλουν λουκέτο

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Τραγέλαφος πάλι στην Ελληνική Αστυνομία. Ξανανοίγουν ως… απαραίτητη και αναγκαία την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας, που είχαν κλείσει εν ψυχρώ, το 2011, παρά τις επιτυχίες της. Το θέμα, όπως είναι φυσικό, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το ποιοι είναι οι «εγκέφαλοι» που εμπνέονται τέτοιες αποφάσεις, ν' ανοιγοκλείνουν νευραλγικές υπηρεσίες, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος σε χρήματα, σε ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνικές συνέπειες.

 

Λειτουργία σε ένα μήνα

 

Την… επανίδρυση υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη ανήγγειλε χθες ο εξ Αθηνών προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο αστυνομικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης με θέμα «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο». Οπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη υπηρεσία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της πιθανότατα σε έναν μήνα και θα υπάγεται απευθείας στην αντίστοιχη διεύθυνση στην Αθήνα.

 

Βέβαια, ο κ. Σφακιανάκης δεν εξήγησε με απόφαση τίνος, γιατί και υπό ποιες συνθήκες είχε μπει «λουκέτο» στη μοναδική υπηρεσία της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που μέσα σε πέντε χρόνια λειτουργίας παρουσίασε αύξηση σε εξιχνίαση υποθέσεων 967% (!), με αποφασιστική συνδρομή στην εξάρθρωση διεθνών δικτύων παιδικής πορνογραφίας.

 

Το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, που κάποιοι αποφάσισαν να κλείσουν, ήταν από τα λίγα που ανταποκρινόταν στα ευρωπαϊκά στάνταρ αντιμετώπισης της διαδικτυακής εγκληματικότητας. Ωστόσο, το 2011 αποφασίστηκε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να καταργηθεί, προκαλώντας μάλιστα έντονες αντιδράσεις στις τάξεις του σώματος στη Βόρεια Ελλάδα. Ειρωνεία αποτελεί και το γεγονός πως το συγκεκριμένο τμήμα, έναν μήνα πριν από το κλείσιμό του, ενισχύθηκε με δύο υπαλλήλους ειδικών καθηκόντων (προγραμματιστές), οι οποίοι προσελήφθησαν με ειδική προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εκτός αυτού, η απόφαση για λουκέτο ελήφθη σε μια εποχή που παρουσίαζε διαρκή αύξηση εξιχνιάσεων υποθέσεων. Ενδεικτικό είναι πως όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το 2005, οι αστυνομικοί του χειρίστηκαν 59 υποθέσεις και ο αριθμός αυτός έφτασε τις 571 υποθέσεις μέσα στο 2010.

 

Προκύπτουν λοιπόν μια σειρά ερωτήματα, στα οποία κάποιος «υπεύθυνος» -αν υπάρχει- θα πρέπει με σαφήνεια να απαντήσει:

 

• Με τίνος απόφαση έκλεισε το 2011 η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας και με τίνος απόφαση ξανανοίγει;

 

• Τι άλλαξε από το 2011 έως το 2013;

 

• Πόσες υποθέσεις χάθηκαν και με τι κόστος από το κλείσιμο της υπηρεσίας;

 

• Πόσα χρήματα κόστισαν το κλείσιμο, η κάλυψη των αναγκών από την αντίστοιχη υπηρεσία των Αθηνών και τελικά η επανίδρυση του τμήματος;

 

Κατά τα λοιπά, ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης, Μανώλης Σφακιανάκης, μίλησε στη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν παιδιά από δύο σχολεία κι ένα ΙΕΚ, για τις παγίδες του Διαδικτύου.

 

Σοκαριστικές ιστορίες

 

Αναφέρθηκε σε σοκαριστικές ιστορίες διαδικτυακής εγκληματικότητας με θύματα πολλές φορές ανηλίκους που μπλέχτηκαν στα δίχτυα παιδόφιλων, επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν ή έγιναν στόχος cyber bullying (διαδικτυακού εκφοβισμού). Μέχρι σήμερα, είπε, έχουν εμπλακεί σε όλη την Ελλάδα σε υποθέσεις διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας συνολικά 821 χρήστες ηλικίας από 15 έως 72 ετών. Αποκάλυψε πως από την υπηρεσία του έχουν διασωθεί συνολικά 818 άτομα, που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν αναφέροντάς το μέσω Διαδικτύου, ενώ έκανε λόγο και για τις απάτες που στήνονται με τη βοήθεια του Ιντερνετ. «Νιγηριανές» απάτες, απάτες με λοταρίες ή με δήθεν κληρονομιές είναι μερικές μόνον από αυτές τις οποίες έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα επιχειρηματίας έχασε 1.000.000 ευρώ πιστεύοντας ότι είχε κερδίσει κάποιο πολύ μεγαλύτερο χρηματικό ποσό, αλλά απαιτούνταν χρήματα για διαδικαστικά έξοδα, καθώς και για την εκταμίευσή του. Επίσης, νωρίτερα δικηγόρος είχε χάσει περίπου 400.000 ευρώ και πάλι με την ίδια μέθοδο απάτης.

 

 

 

Scroll to top