→Παρά τις σκληρές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι υπάρχει προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Των Κώστα Τσάβαλου – Μάριου Χριστοδούλου
Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινούνται κυβέρνηση και τρόικα για τα μέτρα του 2014, καθώς οι δύο πλευρές δίνουν εντελώς διαφορετική εικόνα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει να διαρρεύσει ότι την κυβέρνηση με την τρόικα «τις χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια ευρώ», ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση με την τρόικα σε υψηλούς τόνους διέψευσε κατηγορηματικά την εικόνα χάους που έβγαλαν προς τα έξω στελέχη της Επιτροπής.
«Οποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που γίνονται με την τρόικα, να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα».
Το μείζον θέμα παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόοδος, αν και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι «έσπασε ο πάγος της μεγάλης διαφοράς στο δημοσιονομικό ποσό των 3 δισ. ευρώ που απαιτούσε η τρόικα».
Το ίδιο στέλεχος είπε μάλιστα ότι δεν ζητούν οριζόντια μέτρα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μετά το αυριανό Eurogroup στο οποίο, εκτός από τον Γιάννη Στουρνάρα, θα παρευρεθούν και οι δανειστές.
Οι ξένοι θα επανέλθουν την Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν προκειμένου να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τον έλεγχο και την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.
Χωρίς χρονοδιάγραμμα
Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών:
• Οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους. «Δεν μπορώ να πω εάν θα πάνε πέραν των Χριστουγέννων».
• Η τρόικα πηγαίνει σε πιο λογικά νούμερα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα του 2014. Υπάρχει σύγκλιση, δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε για συγκεκριμένο ποσό μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι παρεμβάσεις θα ξεπεράσουν τελικώς το 1-1,5 δισ. ευρώ, όπως άλλες πηγές εκτιμούν.
• Ο προϋπολογισμός του νέου έτους θα κατατεθεί κανονικά στη Βουλή εντός των συνταγματικών προθεσμιών (21 Νοεμβρίου). «Ελπίζω να έχουμε συμφωνία, αλλά η διαδικασία πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά».
• Κανονικά θα προχωρήσει και ο ενιαίος φόρος ακινήτων.
Ευπρόσδεκτες οι όποιες αλλαγές αρκεί να τηρούνται οι δύο βασικές αρχές. Η πρώτη έχει να κάνει με τον δημοσιονομικό στόχο των 2,9 δισ. ευρώ και η δεύτερη να πληρώσουν «περισσότεροι λιγότερα».
• Η τρόικα ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ, ενώ τώρα χαμήλωσε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.
• Δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξαρτάται η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, το οποίο έπρεπε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο να έχει καταβληθεί, ενώ αυτή την περίοδο θα έπρεπε να διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση των 4,8 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι συμμετοχή σ' αυτή τη δόση έχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δεν αποκλείεται να «μπλοκάρει» το μερίδιό του από τη στιγμή που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014, όπως ορίζει ο κανονισμός του Ταμείου.
Πάντως, οι ξένοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ καμιά λήξη ομολόγου δεν βαρύνει μέχρι το τέλος του έτους τον κρατικό προϋπολογισμό.