Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την ενεργοποίηση διαδικασίας ελέγχου, καθώς η Γερμανία εμφανίζει απόκλιση σε τέσσερις μακροοικονομικούς δείκτες, που μπορεί να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης θα γνωστοποιηθούν την Άνοιξη του 2014 και αν επιβεβαιωθεί η απόκλιση, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, τότε η Γερμανία υπό την απειλή προστίμου ίσου με το 0,1% του ΑΕΠ της, θα υποχρεωθεί σε αλλαγή της οικονομικής της πολιτικής, προς όφελος της υπόλοιπης ευρωζώνης.
Η Κομισιόν θα κάνει μια εις βάθος ανάλυση των τεσσάρων δεικτών: ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ποσοστό συμμετοχής στις παγκόσμιες εξαγωγές, καθαρή εξωτερική θέση, χρέος δημόσιας διοίκησης.
Μαζικές εξαγωγές στην υπόλοιπη Ευρώπη
Τα δύο τελευταία χρόνια πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης καλούν το Βερολίνο να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής της πολιτικής, το οποίο επικεντρώνεται στις μαζικές εξαγωγές προς την υπόλοιπη ΕΕ, χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις στο εσωτερικό της, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν και οι εταίροι της. Η πολιτική των χαμηλών μισθών και συντάξεων δεν επιτρέπει την αύξηση της ζήτησης στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα εμπόδια που υπάρχουν στον τομέα των υπηρεσιών διατηρούν τη γερμανική αγορά σχετικά κλειστή στους άλλους εταίρους.
Η «ιδιαίτερη ευθύνη» της Γερμανίας
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Γερμανία, όπως και η Γαλλία, λόγω μεγέθους έχουν ιδιαίτερη ευθύνη και οφείλουν να συμβάλουν ενεργά στην ανάπτυξη όλης της Ευρωζώνης. Δεν αμφισβητούμε τη μεγάλη ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, αντίθετα και οι άλλες χώρες πρέπει να τη μιμηθούν, ανέφερε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το υψηλό πλεόνασμα που εμφανίζει η Γερμανία θα πρέπει να επενδύεται και στο εσωτερικό της, ώστε να επωφελούνται όλες οι χώρες, θα πρέπει το Βερολίνο να μεταρρυθμίσει τον τομέα των υπηρεσιών και να τονώσει την εσωτερική ζήτηση, είπε.
Απορρίπτει η Γερμανία τα περί προβλήματος
Απέρριψε το σκεπτικό της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγξει την Γερμανία για ενδεχόμενη μακροοικονομική ανισορροπία λόγω των μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων της το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι το πλεόνασμα δεν αποτελεί πρόβλημα, όταν προκύπτει από μεγάλη ανταγωνιστικότητα — όπως συμβαίνει στην Γερμανία.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατά το παρελθόν δηλώσει ότι τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών δεν αποτελούν πρόβλημα, όταν είναι – όπως στην Γερμανία – αποτέλεσμα υψηλής ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων σε λειτουργούσες αγορές», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να περιορίζονται οι ανισορροπίες.
Από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών Ματίας Βίσμαν επισήμανε ότι «το πλεόνασμα στις εξαγωγές δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης στην αγορά, αλλά ανταγωνιστικότητας, την οποία οι γερμανικές επιχειρήσεις οικοδομούν μέρα με τη μέρα» και πρόσθεσε ότι «οι εξαγωγές μας βοηθούν την Ευρώπη».
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ