Feld-Lars

14/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέντε σοφοί, δύο πολιτικές

Μιλούν στην «Εφ.Συν.» οι οικονομολόγοι Πίτερ Μπόφινγκερ και Λαρς Φελντ, μέλη της Επιτροπής των 5 Σοφών της Γερμανίας, που παρουσίασε προβλέψεις για την Ελλάδα. Οι κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι διαφωνούν για το ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί .
      Pin It

Μιλούν στην «Εφ.Συν.» οι οικονομολόγοι Πίτερ Μπόφινγκερ και Λαρς Φελντ, μέλη της Επιτροπής των 5 Σοφών της Γερμανίας, που παρουσίασε χτες προβλέψεις για την Ελλάδα

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Τις προβλέψεις της έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Επιτροπή των πέντε Σοφών της γερμανικής οικονομίας, σε μια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, στην οποία ωστόσο για πρώτη φορά εκδηλώθηκαν έντονες αντιθέσεις.

 

Αντιθέσεις που αφορούν όχι μόνο τη γερμανική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία.

 

Οι κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι διαπιστώνουν πρόοδο -έτσι όπως την εννοούν αυτοί- στην πορεία της Ελλάδας, την ίδια στιγμή όμως διαφωνούν για το ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί στο μέλλον.

 

Στην έκθεσή τους που αριθμεί 500 σελίδες, σε γενικές γραμμές διαπιστώνουν πρόοδο σε όλα τα υπό κρίση κράτη –και στην Ελλάδα-, επισημαίνουν όμως ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, μέχρι στιγμής η ευρωζώνη έχει αγοράσει χρόνο και προτείνουν συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις.

 

Οι τέσσερις από τους πέντε κορυφαίους οικονομολόγους της Γερμανίας έχουν κοινή γραμμή για τη συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα και γενικότερα στην ευρωζώνη, ενώ ο πέμπτος –και παλαιότερος από όλους- ο Πέτερ Μπόφινγκερ, που εκπροσωπεί τα συνδικάτα στην επιτροπή αυτή, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ζητά να σταματήσει τώρα η λιτότητα στην Ελλάδα.

 

Αντίθετα, ο «σκληροπυρηνικός» οικονομολόγος Λαρς Φελντ δηλώνει στην εφημερίδα ότι «δεν υπάρχει δρόμος για να αποφύγουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση», ενώ αποφαίνεται ότι για τα περισσότερα κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα δεν φταίει η λιτότητα, αλλά το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

 

Στην έκθεσή τους –αναφερόμενοι στην Ελλάδα- οι πέντε Σοφοί επισημαίνουν πως «η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου» και ότι έχει ρίξει το δημόσιο έλλειμμα, από το 16% που ήταν το 2009, στο σημερινό 4%, ενώ συμπληρώνεται πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι την τρέχουσα χρονιά για πρώτη φορά από το 2002 η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Επίσης, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ύστερα από πολύ μεγάλες προσπάθειες, κατάφεραν και βελτίωσαν το επιχειρηματικό κλίμα στις χώρες τους.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Πίτερ ΜπόφινγκερΠιτερ ΜΠΟΦΙΝΓΚΕΡ:

«Στοπ στη λιτότητα τώρα»

 

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε χθες στον Γερμανό οικονομολόγο Πίτερ Μπόφινγκερ, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βούρσμπουργκ, ο οποίος εκφράζει τη θέση των συνδικάτων μέσα στην Επιτροπή των Σοφών, και τον ρώτησε για το πώς βλέπει τη συνέχιση ενός αυστηρού προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα, όπως προτείνουν οι συνάδελφοί του.

 

Οπως απάντησε, «βλέπω ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα έχει αποτύχει και πρέπει άμεσα να τερματιστεί. Ηταν ένα τεράστιο λάθος. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες και έχουν καταφέρει να μειώσουν το έλλειμμά τους όσο καμία άλλη χώρα. Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα. Η Ελλάδα είναι πρότυπο και έχει καταφέρει πολύ πιο σημαντικές επιτυχίες από την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Η αυστηρή πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας πρέπει να τερματιστεί και να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να σταθεροποιήσει την οικονομία της. Παράλληλα, πρέπει να σταματήσει κάθε πίεση προς τη χώρα, καθώς τα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές εντάσεις και υπάρχει κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης για την Ελλάδα.

 

Η οικονομική πολιτική της Γερμανίας προκαλεί και πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα».

 

……………………………………………………………………………………………………………………….

 

Λαρς ΦελντΛΑΡΣ ΦΕΛΝΤ:

«Δεν φταίει η λιτότητα»

 

Ρωτήσαμε, επίσης τον οικονομολόγο Λαρς Φελντ, πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου Βάλτε Οϊκεν, ο οποίος εκπροσωπεί την αντίθετη τάση από τον Μπόφινγκερ, να μας πει αυτός αν νομίζει ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

 

Ο καθηγητής Φελντ απάντησε πως «δεν πιστεύω ότι η πολιτική λιτότητας φταίει για όσα βλέπουμε στην Ελλάδα. Το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας λειτουργούσε λάθος εδώ και δεκαετίες. Οι διορθώσεις είναι απαραίτητες και οι μεταρρυθμίσεις επίσης, αν η χώρα δεν θέλει να χάσει την επαφή της με τις αγορές. Βλέπουμε επίσης ότι σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν υπάρχουν οι ίδιες πολιτικές εντάσεις και τα προγράμματα προσαρμογής έχουν εκεί μεγαλύτερη στήριξη. Το παράδοξο στην Ελλάδα είναι πως τα δύο κόμματα που είναι υπεύθυνα για την προβλήματα της χώρας, καλούνται τώρα ως κυβερνητικοί εταίροι να τη σώσουν. Παρ’ όλα αυτά, για εμάς είναι καλύτερη λύση από το να είχαμε στην Ελλάδα κυβερνήσεις εξτρεμιστικών κομμάτων.

 

Βέβαια, η προϊστορία αυτών των δύο κυβερνητικών κομμάτων δεν βοηθά ώστε το πρόγραμμα σταθεροποίησης να στηριχθεί και από τον λαό. Και αυτό είναι πρόβλημα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα παρουσιάζει πρόοδο και ανοδική θα είναι και η πορεία της -σύμφωνα με τις προβλέψεις μας- και τον επόμενο χρόνο».

 

Scroll to top