14/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Διακομματική» ενημερότητα στα ΕΑΣ

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα ΕΑΣ να αναδιαρθρωθούν και να είναι βιώσιμα, χωρίς να επιβαρύνουν τους φορολογουμένους.
      Pin It

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα ΕΑΣ να αναδιαρθρωθούν και να είναι βιώσιμα, χωρίς να επιβαρύνουν τους φορολογουμένους

 

Μπορεί συμπολίτευση και αντιπολίτευση (πλην ΑΝ.ΕΛΛ. και Χ.Α.) να υπερψήφισαν από κοινού την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δίνει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα έως 31.1.2014 στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, προκειμένου να εκταμιευτούν οφειλές του Δημοσίου προς την εταιρεία, όμως οι διαφωνίες για το πώς θα διασωθεί η αμυντική βιομηχανία παραμένουν.

 

«Στέλνουμε το μήνυμα ότι η αμυντική βιομηχανία ενώνει και δεν διχάζει», τόνισε σε παρέμβασή της χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά και τόνισε πως «σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κλείσιμο και λουκέτο, έστω και εν λειτουργία». Στόχος της κυβέρνησης είναι τα ΕΑΣ να αναδιαρθρωθούν και να είναι βιώσιμα, χωρίς να επιβαρύνουν τους φορολογουμένους, συμπλήρωσε.

 

Ερωτηθείς αργότερα πάντως από δημοσιογράφους, πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το συγκεκριμένο θέμα θα διαρκέσουν και τον Δεκέμβριο.

 

Νωρίτερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «εκτελώντας εντολές της τρόικας και της κ. Μέρκελ, δεν αφήνει τα ΕΑΣ να αναλάβουν νέες συμβάσεις» που θα έβγαζαν τα εργοστάσια από το αδιέξοδο. Σημείωσε ακόμη ότι με τις νέες παραγγελίες τα ΕΑΣ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν συμφέροντα που εποφθαλμιούν ακόμη και τα ακίνητα των αμυντικών βιομηχανιών.

 

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Θοδωρής Δρίτσας και 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία με την οποία απαγορεύεται να μπει λουκέτο στα ΕΑΣ α λα ΕΡΤ, αλλά και να παραχωρηθεί η διοίκηση σε ιδιώτη.

 

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται προτεραιότητα στην πληρωμή των δεδουλευμένων, των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Η τροπολογία ωστόσο δεν έγινε δεκτή από τη Φ. Γεννηματά, η οποία σχολίασε ότι «είναι επικίνδυνη, γιατί μπορεί να θεωρηθεί αθέμιτη κρατική ενίσχυση».

 

Ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ) επισήμανε ότι υπάρχει σχέδιο για τη συρρίκνωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τη συγκέντρωσή της στον ευρωπαϊκό Βορρά μέσω γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων.

 

Χ. Ιωάννου

 

Scroll to top