Δημήτρης Παπαϊωάννου

14/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια εκδήλωση στο PEN American Center στις 18 Νοεμβρίου

Ενας Αλεξανδρινός στις νεοϋορκέζικες λεωφόρους

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου θα χορέψει και θα δείξει τα γνωστά του βίντεο για τον Καβάφη, ενώ κορυφαίες προσωπικότητες (Ορχάν Παμούκ, Ντάνιελ Μέντελσον Ολυμπία Δουκάκις, Μάικλ Κάνιγχαμ, Εντμουντ Κίλι, Αντρέ Ασιμάν και Καθλίν Τέρνερ) θα μιλήσουν για το έργο του.
      Pin It

Δημήτρης ΠαπαϊωάννουΟ Δημήτρης Παπαϊωάννου θα χορέψει και θα δείξει τα γνωστά του βίντεο για τον Καβάφη, ενώ κορυφαίες προσωπικότητες (Ορχάν Παμούκ, Ντάνιελ Μέντελσον Ολυμπία Δουκάκις, Μάικλ Κάνιγχαμ, Εντμουντ Κίλι, Αντρέ Ασιμάν και Καθλίν Τέρνερ) θα μιλήσουν για το έργο του

 

Της Μαρίνας Κουβέλη

 

Οι ομιλητές είναι ο ένας πιο σπουδαίος από τον άλλον. O καθένας τους συνδέεται με τον Καβάφη και τα ποιήματά του με διαφορετικό τρόπο: επαγγελματικό, προσωπικό, συναισθηματικό. Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου το βράδυ, με πρωτοβουλία των Ιδρυμάτων Νιάρχου και Ωνάση, στο PEN American Center, πρόσωπα από την ελίτ των γραμμάτων, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη, θα συναντηθούν και θα κουβεντιάσουν για το έργο του αποδεικνύοντας πως ο Αλεξανδρινός ποιητής είναι από τους ελάχιστους που μπορούν να συνομιλούν και να προκαλούν νέες αναγνώσεις στο έργο τους. Για τον ποιητή, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Βρετανός συγγραφέας Ε.Μ. Φόρστερ «στεκόταν σε ελαφριά απόκλιση προς το σύμπαν», θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ, η Ολυμπία Δουκάκις, ο Μάικλ Κάνιγχαμ, ο Εντμουντ Κίλι, ο Ντάνιελ Μέντελσον, ο Κρεγκ Ντάικερς, ο Αντρέ Ασιμάν, κ.ά.

 

Η βραδιά δεν θα είναι μια απλή συνάντηση κορυφής, αλλά θα μοιάζει με θεατροποιημένο γεγονός, καθώς θα συμβάλει σ' αυτήν και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με μια παράσταση χορού και βίντεο που αφορούν την ποίηση του Καβάφη. Θα διαβαστούν, επίσης, ποιήματα και θα πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις επί σκηνής.

 

Οι συμμετέχοντες είναι ο ένας σημαντικότερος από τον άλλον:

 

● Ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ.

 

● Η ελληνικής καταγωγής και βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκις.

 

● Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ για το έξοχο βιβλίο του «Οι Ωρες» Μάικλ Κάνιγχαμ.

 

● Ο Εντμουντ Κίλι, μεταφραστής των Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσου, Ελύτη, Σικελιανού, κ.ά. Γεννημένος στη Δαμασκό της Συρίας, από Αμερικανούς γονείς, ο Κίλι έζησε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες χώρες. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, όπου το διάστημα (1936-1939) ο πατέρας του ήταν ο Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος αλλά και καθηγητής (ώς το 1993) νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Υπήρξε συνιδρυτής με τους Πίτερ Μπιν και Πίτερ Τόπινκ του Modern Greek Studies Association.

 

Στο ίδιο τραπέζι θα βρίσκονται επίσης:

 

● Ο Αμερικανός κλασικιστής, καθηγητής στο Bard College της Νέας Υόρκης, Ντάνιελ Μέντελσον, συγγραφέας του μνημειώδους έργου «Χαμένοι» (εκδόσεις Πόλις), μεταφραστής όλων των ποιημάτων του Καβάφη στα αγγλικά (στις 21 Ιανουαρίου έρχεται στην Αθήνα για μια κουβέντα με τον Δημήτρη Παπανικολάου στη Στέγη Γραμμάτων στο πλαίσιο του Κύκλου Καβάφη).

 

● Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας της εταιρείας Snοhetta, Κρεγκ Ντάικερς.

 

● Ο Αιγύπτιος διακεκριμένος καθηγητής Θεωρίας της Λογοτεχνίας Αντρέ Ασιμάν και συγγραφέας του περίφημου αυτοβιογραφικού αφηγήματος «Εξοδος από την Αίγυπτο» (εκδόσεις Μεταίχμιο).

 

● Ο κάτοχος του Εθνικού Βραβείου Ποίησης των ΗΠΑ, Μαρκ Ντότι.

 

● Η διάσημη ηθοποιός Καθλίν Τέρνερ και

 

● Ο απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών Χάρης Κρεμμύδας, που αυτό το διάστημα κάνει μάστερ καλλιτεχνικής διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

 

Σε ό,τι αφορά τον Ελληνα χορογράφο και σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαϊωάννου, συνδέεται με τον ποιητή από χρόνια καθώς ως γνωστόν το 2010 συνόδευσε με τολμηρά βίντεο τον μελοποιημένο Καβάφη της Λένας Πλάτωνος στο «Παλλάς». Η παράσταση είχε τίτλο «ΚΚ» (από τα αρχικά του ποιητή) και ήταν ένας ιδιαίτερος συνδυασμός της ρηξικέλευθης ηλεκτρονικής μουσικής της Πλάτωνος (πάνω σε 13 από τα γνωστότερα ποιήματά του, όπως τα «Τείχη», το «Περιμένοντας τους βαρβάρους», τα «Κεριά», το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», «Πόλις» κ.ά.) με την τολμηρή και εικαστική ματιά του Παπαϊωάννου.

 

Scroll to top