Pin It

Καταιγισμός διατάξεων, που ξεκινούν από τη δανειακή σύμβαση για την επαναγορά δημοσίου χρέους και φτάνουν μέχρι την πώληση βρεφικού γάλακτος, περνούν σήμερα με διαδικασίες-εξπρές από τη Βουλή. Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Ολοκληρώνεται σήμερα το αντισυνταγματικό κρεσέντο της κυβέρνησης στη Βουλή με την ψήφιση στην Ολομέλεια –πάντα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και που «εμφανίστηκε» ξαφνικά ως προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση. Ως «ηθικοί αυτουργοί» στην κατά συρροήν παραβίαση της συνταγματικής τάξης και νομιμότητας εμφανίζονται τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ που, αν και… γκρινιάζουν, στο τέλος πάντα υπερψηφίζουν και μάλιστα υπάκουα.

 

Οι περιβόητες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κατατέθηκαν σχεδόν εν κρυπτώ αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και συζητήθηκαν εκτάκτως το Σάββατο το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Σημειώνεται ότι το Σάββατο η Βουλή λειτουργεί μόνο μία φορά τον χρόνο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

 

Την τεταμένη συνεδρίαση άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος δικαιολόγησε το κατεπείγον, λέγοντας ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου, πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group, και πως ενσωματώνει ήδη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες είναι δημοσιευμένες στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

 

Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή να αποχωρούν από την επιτροπή, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παρέμειναν, προκειμένου, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Μαριάς, «να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και να μην μπορεί να εφαρμοστεί έτσι το άρθρο 108 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι νομοσχέδια που γίνονται ομόφωνα δεκτά ψηφίζονται από τη Βουλή χωρίς συζήτηση».

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «διαδικασία-μνημείο εκτροπής, αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων και κατάλυσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» και σημείωσε με έμφαση: «Εισάγεται ένας νέος τρόπος πολιτεύματος. Ο υπουργός θα εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες θα καταστρατηγούνται δικαιώματα και στη Βουλή δεν θα συζητιούνται καθόλου. Είστε υπεύθυνοι για τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε κοινοβουλευτική χούντα. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και θα επακολουθήσουν μεγάλα δεινά στον τόπο».

 

Αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι «βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια, γράφοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό στα παλιά της τα παπούτσια» απηύθυνε ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ), ζητώντας «να τελειώνει το παραμύθι της σωτηρίας του λαού».

 

Δεν έλειψε ωστόσο και η… αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση: «Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται με υπουργικό συμβούλιο που μαζεύει εκ περιφοράς υπογραφές και μια κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», γκρίνιαξε ο Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ). «Τελευταία φορά θα συμφωνήσουμε με πόνο καρδιάς να υπάρξει αυτή η διαδικασία», συμπλήρωσε η Α. Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ). Χαρακτηριστική ήταν και η αποστροφή του πρώην υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη (ΠΑΣΟΚ): «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει τη δόση αν δεν συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το άρθρο 28 με το οποίο συγκροτείται η υπηρεσία Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου!»

 

Σημειώνεται ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κατατέθηκαν τελικά έπειτα από αρκετό παρασκήνιο ως ενιαίο νομοσχέδιο προς ψήφιση και όχι μεμονωμένα προς κύρωση, ενώ αντιρρήσεις για τον τρόπο νομοθέτησης της κυβέρνησης φέρεται να έχει εκφράσει ακόμη και η τρόικα.

 

Ανάμεσα στις δεκάδες διατάξεις περιλαμβάνονται: Η δανειακή σύμβαση για την επαναγορά ομολόγων, στην οποία περιλαμβάνεται και ρητή παραίτηση της χώρας από την εθνική της κυριαρχία, η πράξη απαλλαγής ευθύνης Δ.Σ. τραπεζών κατά την επαναγορά ομολόγων, η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση δημοσιονομικής εκτροπής των ΟΤΑ θα επιβαρύνονται οι δημότες με αύξηση τελών και φόρων, η πρόβλεψη ότι τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους, το «καπέλωμα» του υπουργείου Οικονομικών σε υπουργεία, φορείς και ΔΕΚΟ για τον έλεγχο των δαπανών, καθώς και ρυθμίσεις για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, αλλαγές σε ενεργειακούς επιθεωρητές, πώληση βρεφικού γάλακτος, παιδεία, υγεία, τουρισμό, οδικές μεταφορές και πλείστα άλλα.

 

Scroll to top