Το 12ο Δημοτικό Σχολείο όπου φοιτούν μόνο Ρομά στον Ασπρόπυργο εξακολουθεί να λειτουργεί, καθώς το ελληνικό κράτος αδιαφορεί προκλητικά για την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Του Δημήτρη Αγγελίδη
Σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπρόπυργου, το γνωστό σχολείο–γκέτο Ρομά, εξακολουθεί να λειτουργεί, αφήνοντας έκθετο το ελληνικό κράτος για προκλητική αδιαφορία απέναντι στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που τον περασμένο Δεκέμβριο καταδίκασε για δεύτερη φορά την Ελλάδα για τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου.
Οι καθυστερημένες προσπάθειες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου, όπως έχει υποχρέωση η Ελλάδα, έχουν μείνει στα χαρτιά. Σκοντάφτουν μάλιστα στη στάση του Δήμου Ασπροπύργου, ο οποίος αμφισβητεί την απόφαση του Δικαστηρίου και στρέφεται κατά της απόφασης της Διεύθυνσης να εγγραφούν σε άλλο σχολείο του Ασπρόπυργου οι δικαιωμένοι Ρομά που προσέφυγαν στο Δικαστήριο.
Παράνομη απόφαση
Σε εξώδικο κατά του διευθυντή της Διεύθυνσης ΠΕ Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνου Αρκιτσαίου, και παντός υπευθύνου, ο δήμαρχος Νίκος Μελετίου ισχυρίζεται ότι η απόφαση του Δικαστηρίου «στηρίχθηκε σε επιλεκτική παρουσίαση που απέκρυψε την πλήρη εκπαιδευτική πραγματικότητα και τα ιδιαίτερα χωροταξικά δεδομένα του Ασπρόπυργου».
Καταγγέλλει επίσης τη Διεύθυνση για παράνομη απόφαση εκτέλεσης της απόφασης του Δικαστηρίου, μεταξύ άλλων και βάσει του… «αντιρατσιστικού νόμου (ν. 927/1979), καθόσον προσβάλλει έννομα αγαθά όλων των πληθυσμιακών ομάδων που διαβιούν στον Ασπρόπουργο, πλην των “ΡΟΜΑ”, και μάλιστα από φυλετική αφετηρία, με ρατσιστικά εις βάρος τους χαρακτηριστικά».
Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει ελέγξιμη ως ρατσιστική την απόφαση του Δικαστηρίου, επειδή αυτή προστατεύει τους Ρομά από τις διαθέσεις του ίδιου, της Νομαρχίας και γονέων, που αρνούνταν να εγγράψουν μαθητές Ρομά στο πλησιέστερο στον καταυλισμό τους σχολείο, το 11ο, το οποίο θα συγχωνευόταν με το 12ο.
«Η κατανομή, η διάχυση άγνωστου αριθμού μαθητών σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας, χωρίς δυνατότητα ελέγχου, με το μόνο αντικειμενικό κριτήριο που θέτει ο νόμος (σχολική περιφέρεια), θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, σε απομάκρυνση πολλών παιδιών, παρά τη θέλησή τους, από τα σχολεία στα οποία -μέχρι τώρα- φοιτούν, και από τις εστίες τους, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα [...]. Αυτό, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη χωροταξία του Ασπρόπυργου, με διάσπαρτους εντός των ορίων του οικισμούς που δεν συνδέονται σε ενιαίο-συνεχόμενο πολεοδομικό ιστό, συνιστά ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του εκπαιδευτικού συστήματος και των αντίστοιχων δομών του Δήμου μας», αναφέρει στο εξώδικο ο δήμαρχος.
Πώς εννοεί τις έννοιες ρατσισμός και αντιρατσισμός το δείχνει ο ίδιος σε επιστολή του στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο. Αναφέρει σχετικά με τους Ρομά ότι η πόλη του «υφίσταται τα πάνδεινα, από μια πληθυσμιακή ομάδα, η δράση της οποίας ταυτίζεται καθημερινά με τη μόλυνση, τη ρύπανση και πλήθος έκνομων ενεργειών».
Αλλωστε, παρόμοια φρασεολογία του δημάρχου σε επιστολή του στον υπουργό Παιδείας το 2008 οδήγησε εν μέρει στην καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο: όπως γράφει η απόφαση του Δικαστηρίου, ο δήμαρχος «υποστήριζε ότι ο διαχωρισμός των παιδιών Ρομά από τους άλλους μαθητές είχε γίνει απαρέγκλιτη ανάγκη, αφού “οι Τσιγγάνοι επέλεξαν να ζουν σε σκουπίδια που δημιούργησαν οι ίδιοι” και “να επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες”».
Διχαστική φρασεολογία
Η «Εφ.Συν.» δεν κατάφερε να επικοινωνήσει χτες και προχτές με το γραφείο του δημάρχου.
Πάντως, ο Παναγιώτης Δημητράς, εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος των προσφυγόντων στο Δικαστήριο και εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, ζήτησε την Τρίτη με επιστολή στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο και τον αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών Παναγιώτη Καψιμάλη να εκδοθεί κατεπείγουσα παραγγελία για την άμεση εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου. Ζήτησε επίσης να κινηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου για τον συνεχιζόμενο σχολικό διαχωρισμό στο 12ο Δημοτικό Ασπροπύργου. Τέλος, για τον διαχωρισμό των ετών 2008-2010, τον οποίο καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά όχι η ελληνική Δικαιοσύνη, όπου η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προανάκρισης (!) με κίνδυνο παραγραφής, ζήτησε την παραπομπή σε δίκη του δημάρχου Ασπροπύργου, του τότε νομάρχη Δυτικής Αττικής και του τότε ειδικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας.