Ζωηρά χειροκροτήματα για την ομιλία του νομικού συμβούλου του Τμήματος Ευρωπαϊκού Χάρτη που συμμετείχε στο συνέδριο με αφορμή τα 15 χρόνια του Συνηγόρου του Πολίτη
Του Δημήτρη Αγγελίδη
«Τα κοινωνικά δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να τα εγγυώνται τα κράτη ανεξάρτητα από το αν ακολουθούν πολιτικές λιτότητας ή όχι. Με άλλα λόγια, η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων δεν είναι μια πολιτική επιλογή, είναι μια ηθική υποχρέωση».
Την τελευταία φράση της ομιλίας του Ρικάρντο Πριόρε, νομικού συμβούλου στο τμήμα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ακολούθησε το ζωηρό χειροκρότημα του κοινού που παρακολούθησε τη χθεσινή μεσημεριανή θεματική του συνεδρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης για τα 15 χρόνια του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ισχύ στο Συμβούλιο
Ο κ. Πριόρε ανέφερε σειρά καταδικαστικών αποφάσεων της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ύστερα από προσφυγές σωματείων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που αφορούν θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα (εργασία, κοινωνική ασφάλιση, υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική ασφάλεια, κράτος πρόνοιας, προστασία των ηλικιωμένων).
Υπογράμμισε ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί πραγματική ισχύς ελέγχου στους μηχανισμούς του Συμβουλίου ώστε οι αποφάσεις του για τα κοινωνικά δικαιώματα να είναι δεσμευτικές και να αποκτήσουν τα κοινωνικά δικαιώματα την ισχύ που αναγνωρίζεται στα αστικά και πολιτικά δικαιώματα. Πρότεινε μάλιστα στον Συνήγορο του Πολίτη να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τον Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων και τις αποφάσεις του Συμβουλίου κατά τον έλεγχο που πραγματοποιεί στη δημόσια διοίκηση.
Από την πλευρά της, η Συνήγορος Καλλιόπη Σπανού ανέπτυξε τον προβληματισμό της για ένα άλυτο, όπως το περιέγραψε, πρόβλημα: τη σημερινή υποχώρηση των δικαιωμάτων, όχι μόνο κατά παράβαση των νόμων, αλλά εξαιτίας των νέων νόμων που αντιστρατεύονται τα μέχρι σήμερα νομικά κεκτημένα στο όνομα της νέας οικονομικής πολιτικής.
Αύξηση της ξενοφοβίας
Δεν ήταν εξάλλου παρήγορη η εικόνα που έδωσαν για ολόκληρη την Ευρώπη ο προεδρεύων Χρήστος Ροζάκης, πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ούλριχ Μπούνγες από τη Γενική Διεύθυνση για θέματα Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ο Γιάννης Δημητρακόπουλος, διευθυντής του Τμήματος Ισότητας και Δικαιωμάτων του Πολίτη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
Επισήμαναν την αύξηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού σε όλη την ήπειρο, όπου ακροδεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων και νεοναζιστικά, εισέρχονται στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και ο αντιδραστικός και ρατσιστικός λόγος εκφέρεται πια ακόμα και από παραδοσιακούς πολιτικούς, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος για τη δημοκρατία.