akinita-spitia-thema

14/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλό χαράτσι στη θέση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

Ποιο σχέδιο επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου για να «παντρέψει» τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών με αυτές που έχουν υποβάλει οι βουλευτές της συγκυβέρνησης. Ακατέβατος ο εισπρακτικός στόχος των 2,9 δισ., χρυσώνουν το χάπι με μείωση του φόρου μεταβίβασης.
      Pin It

Ποιο σχέδιο επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου για να «παντρέψει» τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών με αυτές που έχουν υποβάλει οι βουλευτές της συγκυβέρνησης. Ακατέβατος ο εισπρακτικός στόχος των 2,9 δισ., χρυσώνουν το χάπι με μείωση του φόρου μεταβίβασης

 

Σύμφωνα με το σχέδιο οι φορολογούμενοι που κατέχουν περιουσία μεγάλης αξίας (πιθανότατα άνω των 300.000 ευρώ) θα πληρώνουν τον φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΑ αλλά και πρόσθετη επιβάρυνση στα πρότυπα του παλιού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ)

 

Του Κώστα Τσάβαλου

 

ενιαίος φόρος ακινήτωνΔιπλό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2014, εάν τελικώς προχωρήσουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για το «στρογγύλεμα» του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ), με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών και να καταστεί εφικτή η ψήφιση του νομοσχεδίου.

 

Στην παρούσα φάση το θέμα του νέου φόρου χειρίζεται αποκλειστικά το μέγαρο Μαξίμου, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι εντός του αμετάβλητου δημοσιονομικού στόχου των 2,9 δισ. ευρώ, οι όποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούσαν να γίνουν, έχουν γίνει.

 

Το νέο σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προσπαθεί να «παντρέψει» τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών με αυτές που έχουν υποβάλει βουλευτές και από τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, και κυρίως με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διαφωνεί ριζικά με τη φιλοσοφία του προωθούμενου νομοθετήματος.

 

Το συγκυβερνών κόμμα προτείνει την καθιέρωση ενός νέου διευρυμένου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητο όριο, πολλά κλιμάκια και ειδικές εξαιρέσεις για τις ευαίσθητες οικονομικά κοινωνικές ομάδες. Πάντως ούτε το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τον εισπρακτικό στόχο των 2,9 δισ. ευρώ, ζητά όμως δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους.

 

Πρόταση για κλιμακωτούς συντελεστές

 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν οι συντελεστές φορολόγησης να αυξάνονται όσο αυξάνεται το άθροισμα της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη (ώστε να προκύψουν τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί) και να μεταφερθούν οι απαλλαγές για αναπήρους ή και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως ισχύει και για το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

 

Στη βάση αυτή η κυβέρνηση προωθεί τρεις βασικές αλλαγές:

 

• Η πρώτη αφορά την ελάφρυνση της μικρής αγροτικής περιουσίας με μεταφορά μέρους του φορολογικού βάρους στη μεγάλη περιουσία (είτε πρόκειται για αγροτική είτε για αστική). «Θεωρείται δεδομένη η μείωση του φόρου για τα αγροτικά κτίσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου του νομοθετήματος.

 

• Ο νέος φόρος θα είναι ουσιαστικά διπλός. Θα υπάρχει ένας συνδυασμός ελάχιστου φόρου ανά τετραγωνικό, για κάθε κτίσμα, αλλά και προοδευτικότητα στη φορολόγηση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ο εισπρακτικός στόχος και η δικαιότερη κατανομή. Ο φόρος θα αφορά το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Η αξία της περιουσίας θα αθροίζεται για να υπολογίζεται εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος καταβολής και Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Στην περίπτωση που ξεπερνάει το αφορολόγητο όριο θα επιβάλλεται και ο δεύτερος φόρος (τίθεται εισπρακτικός στόχος για τουλάχιστον 500 εκάτ. ευρώ).

 

Για τους φορολογουμένους που συνολικά κατέχουν περιουσία μεγάλης αξίας (πιθανότατα άνω των 300.000 ευρώ) θα προβλέπεται πρόσθετη επιβάρυνση στα πρότυπα του παλιού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Δηλαδή θα πληρώνουν τον φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΑ με βάση τις κλίμακες για κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.λπ.(και θα αφορά τους πάντες), αλλά και τον πρόσθετο φόρο που θα προκύπτει για τη μεγάλη περιουσία. Στην περίπτωση του πρώτου φόρου πάντως, δεν θα προβλέπεται αφορολόγητο όριο και ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

 

• Πρωτίστως για επικοινωνιακούς λόγους, το όνομα «ΕΝΦΑ» αποσύρεται, ενώ η ΔΕΗ δεν θα εμπλέκεται στην είσπραξη του φόρου, καθώς κινδυνεύει να βουλιάξει υπό το βάρος των απλήρωτων χαρατσιών. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν στην τήρηση του δημοσιονομικού στόχου και της αρχής να πληρώσουν περισσότεροι λιγότερα.

 

Ο νέος φόρος θα συνδυαστεί πάντως με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης από το 8% και 10% που είναι σήμερα (8% μέχρι 20.000 ευρώ και 10% για άνω των 20.000 ευρώ) στο 3% και 5%, μέτρο για το οποίο ήδη έχει προϊδεάσει το υπουργείο Οικονομικών.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΠΟΜΙΔΑ: για να τους εισπράξουν θα πρέπει να μιμηθούν τον… Σαράτζογλου

 

Με το τουρκικό μοντέλο που εφαρμόστηκε την περίοδο 1942-1944 για την είσπραξη του φόρου περιουσίας, παρομοιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) τα νεότερα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. «Αν αληθεύει η κυβερνητική πρόθεση να ισχύσουν και πάλι δύο ετήσιοι φόροι περιουσίας, ένας ΕΝΦΑ χωρίς εξαιρέσεις για μη ηλεκτροδοτούμενα και ένας ακόμη ΦΑΠ με φορολογική βάση, για το σύνολο της περιουσίας του κάθε ιδιοκτήτη, η μοναδική εφαρμόσιμη λύση φαίνεται ότι αναγκαστικά θα είναι εκείνη που επέλεξε και η τουρκική κυβέρνηση Σαράτζογλου, το 1942-44 για την είσπραξη του Φόρου Περιουσίας (Varlik Vergisi – Βαρλίκ Βεργκισί) από τους Ελληνες και λοιπούς μειονοτικούς ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως της Κωνσταντινούπολης», αναφέρει η Ομοσπονδία. Επισημαίνει μάλιστα ότι αυτή είναι η «μοναδική εφαρμόσιμη λύση», καθώς θα υπάρξει πλήρης αδυναμία καταβολής των φόρων, όταν ισχύουν ακόμα οι εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες του 2007 και συντελεστές εμπορικότητας από την προ των Ολυμπιακών Αγώνων εποχή, ενώ ουδείς μπορεί να πουλήσει σήμερα την περιουσία του στην πραγματική της αξία, αφού δεν υπάρχουν αγοραστές.

 

Για να εισπράξει τον φόρο ιδιοκτησίας η τουρκική κυβέρνηση -τονίζει η Ομοσπονδία- δημιούργησε «τάγματα καταναγκαστικής εργασίας», στα οποία στάλθηκαν να υπηρετήσουν το 1942, στο Ασκαλε του Ερζερούμ της Ανατολίας, προκειμένου είτε να πληρώσουν είτε να εξοντωθούν, οι μειονοτικοί ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν ήταν σε θέση να ξεπουλήσουν άμεσα την περιουσία τους, ώστε να καταβάλουν εντός 15 ημερών τον αντίστοιχο τουρκικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας της εποχής εκείνης, και με προσαύξηση 1% την εβδομάδα. Ετσι σε λίγες μόνο βδομάδες πολλές χιλιάδες ακίνητα πέρασαν από χριστιανικά σε μουσουλμανικά χέρια, έναντι εξευτελιστικού τιμήματος, ή κατασχέθηκαν από το κράτος για να πληρωθούν τα τεράστια ποσά του φόρου ιδιοκτησίας.

 

 

Scroll to top