105.000 επισκέψεις μέσα σε 4 μήνες δέχτηκε η ψηφιακή πλατφόρμα teleiakaipavla.gr, η οποία έχει δημιουργηθεί με στόχο την ανάδειξη της γάγγραινας του δημόσιου τομέα. Οι πολίτες μπορούν να πληκτρολογούν εκεί ανάλογα περιστατικά
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
«Γιατρός του ΚΑΤ δεν προχώρησε σε χειρουργείο θύματος τροχαίου ατυχήματος. Κρατούσε τον νεαρό πατέρα έως ότου λάβει τη μίζα του. Χρειάστηκαν 800 ευρώ. Ογκος στον εγκέφαλο. Ζητήθηκαν 10.000 ευρώ στη νευρολογική κλινική για να εγχειρισθεί η ασθενής σε ένα μήνα και όχι σε ένα χρόνο. Δόθηκαν. Ευαγγελισμός, Μάιος 2009: Ζητήθηκαν 10.000 ευρώ. Δόθηκαν 7.000».
Καταγγελίες σαν αυτές αναρτώνται εδώ και λίγους μήνες στην ιστοσελίδα teleiakaipavla.gr, η οποία έχει στόχο να αναδείξει τη διαφθορά των δημόσιων λειτουργών. Μέσα από την ιστοσελίδα, ο πολίτης μπορεί να αναφέρει ένα περιστατικό διαφθοράς ή να αναδείξει ένα θετικό περιστατικό με ανώνυμο τρόπο.
Ηδη στους πρώτους 4 μήνες λειτουργίας της, η ψηφιακή πλατφόρμα συγκέντρωσε πάνω από 105.000 επισκέψεις, κατέγραψε πάνω από 360 αναφορές περιστατικών διαφθοράς, ενώ υπολογίζεται σε 260.000 ευρώ το χρήμα που χάθηκε στη μαύρη τρύπα.
Η κίνηση της ομάδας εμπνεύστηκε από την ιστοσελίδα Ipaidabribe.com, μια ιστοσελίδα της ΜΚΟ Janaagraha Centre for Citizenship and Democracy, η οποία δραστηριοποιείται στην Κένυα, στη Ζιμπάμπουε, στη Μογγολία, στο Πακιστάν και εσχάτως και στην Ελλάδα με την ιστοσελίδα edosafakelaki.
Οι επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας, όπως φαίνεται από την ψηφιακή πλατφόρμα αλλά και από σχετική έρευνα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της διαφθοράς.
Μπορεί όμως η Κοινωνία των Πολιτών να υποκαταστήσει τη λειτουργία του κράτους, ιδίως όταν οι αναφορές είναι ανώνυμες και δεν μπορεί να διασταυρωθεί ότι είναι βάσιμες; Πώς αποφεύγεται ο κίνδυνος συκοφαντικής δυσφήμησης; Η απάντηση των διαχειριστών της ιστοσελίδας είναι πως αν εμφανιστούν εκατοντάδες καταγγελίες για τον ίδιο φορέα, οι υπόλοιποι πολίτες πρέπει να υποψιαστούν ότι ενδεχομένως κάτι «τρέχει» εκεί.
Γιατί απουσιάζουν όμως οι λεγόμενοι «μεγαλοκαρχαρίες» της διαφθοράς από τα περιστατικά; «Εκείνο που καταρρακώνει τον πολίτη είναι η διαφθορά σε καθημερινή βάση. Εστιάσαμε εκεί που μπορούμε να επηρεάσουμε, ως απλοί πολίτες δεν μπορούμε να πιάσουμε τη μεγάλη διαπλοκή. Στόχος μας δεν είναι να στιγματίσουμε ένα μεμονωμένο άτομο αλλά μια διεφθαρμένη δομή.
Θέλουμε να ασκήσουμε πίεση στους φορείς του κράτους, να δώσουμε τη δυνατότητα πληροφόρησης για τις βασικές εστίες της διαφθοράς αλλά και υποστήριξης των πολιτών για το πού συμβαίνει τι και πώς μπορούν να αντιδράσουν», εξηγεί η Κρυσταλλία Δρυστέλλα, υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας. Η διαφθορά είναι θέμα ατομικής συνείδησης των πολιτών ή θεματοφύλακας της διατήρησης και αναπαραγωγής των υφιστάμενων δομών εξουσίας;
«Μη νομίζετε ότι κάθε υπάλληλος που λαμβάνει 20 ευρώ «γρηγορόσημο» αποτελεί μαρίδα. Σε μια υπηρεσία που διεκπεραιώνει 1.000 αιτήσεις την ημέρα μιλάμε για τζίρο 4,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο», σχολιάζουν οι εμπνευστές της κίνησης.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας τοποθετεί την Ελλάδα σε επίπεδο διαφθοράς αντίστοιχο της Κολομβίας, τελευταία μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. και 78η σε έναν κατάλογο 178 χωρών όσον αφορά τη λίστα του «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς» για το 2010. Βέβαια άλλο δείκτης αντίληψης και άλλο μέτρηση της διαφθοράς.