→Βαριά ατμόσφαιρα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ξαναφουντώνει η σύγκρουση βενιζελικών – παπανδρεϊκών
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Πριν καλά καλά κοπάσει ο θόρυβος από την ηχηρή διαφοροποίηση και διαγραφή της Θεοδώρας Τζάκρη και ενώ καταβάλλεται αγώνας δρόμου για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ώστε να αποφευχθούν οι διαρροές για τον φόρο ακινήτων, νέες αναταράξεις στα ήδη ταραγμένα ύδατα του ΠΑΣΟΚ έρχεται να προκαλέσει η παραίτηση-μήνυμα προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο του Νίκου Σηφουνάκη από εισηγητή της Κ.Ο. του κόμματος για θέματα Ναυτιλίας και Υποδομών και Δικτύων.
Πρόκειται για ακόμη μία εξέλιξη που αποτυπώνει τον εσωτερικό αναβρασμό και την υποβόσκουσα δυσφορία στη Χαριλάου Τρικούπη για την τακτική της ηγεσίας, που προς το παρόν εκδηλώνεται ασυντόνιστα και με μεμονωμένες ενέργειες από στελέχη και βουλευτές. Κανείς όμως δεν προδιαγράφει το τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον, με δεδομένο ότι η πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα εξακολουθεί να είναι βαριά και η κυβέρνηση (άρα και το ΠΑΣΟΚ) θα κληθεί και πάλι να λάβει επώδυνες αποφάσεις, ενώ, πιο μακροπρόθεσμα, θρυαλλίδα εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει ενδεχόμενο αποτυχίας στις διπλές κάλπες του Μαΐου (ευρωεκλογές-αυτοδιοικητικές).
Δεν πρέπει εξάλλου να διαλανθάνει την προσοχή το γεγονός ότι, πρώτον, η επικράτηση της πολυπόθητης εσωκομματικής νηνεμίας καθίσταται ανέφικτη ακόμη και μετά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας με τη Ν.Δ., διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις του επιτελείου του Ευάγγελου Βενιζέλου περί του αντιθέτου και δεύτερον ότι, με βάση τα πρόσωπα των «δυσαρεστημένων» και «αμφισβητιών» (π.χ. Σηφουνάκης, Μωραΐτης, Τζάκρη, Καρχιμάκης, Πεταλωτής), διακρίνεται στον ορίζοντα η επανάληψη της σύγκρουσης παπανδρεϊκών – βενιζελικών, η οποία είχε ξεσπάσει με αφορμή την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τη μαύρη τρύπα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου και αμοιβαία συμφωνήθηκε το πόρισμα να μη δοθεί στη δημοσιότητα, προκειμένου η κατάσταση να μην εκτραχυνθεί περαιτέρω. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός πυκνώνει εκ νέου τις παρεμβάσεις του, ακολουθώντας δική του γραμμή, με πρόσφατο παράδειγμα την καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για τις προσωρινές άδειες ψηφιακών συχνοτήτων.
Από την άλλη πλευρά, κινητικότητα παρατηρείται και στο στρατόπεδο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ενδεικτική είναι η πρωτοβουλία στήριξης -έστω ανώνυμη- που ανέλαβαν πρόσωπα από το περιβάλλον του, με βολές κατά των «αποχωρούντων» και διαμηνύοντας την «αγανάκτηση» και την «αποφασιστικότητά» τους.
Επιστολή προς Βενιζέλο
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο πρώην υπουργός επί Γιώργου Παπανδρέου και βουλευτής Λέσβου, Νίκος Σηφουνάκης, που παραιτήθηκε χθες από εισηγητής, από το καλοκαίρι είχε διαφωνίες για την κυβερνητική λειτουργία και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως εταίρου, που τις εξέφραζε στις κομματικές συνεδριάσεις και όχι δημοσίως, «διότι δεν ήθελε να προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση».
Στην επιστολή του προς τον Ευάγγελο Bενιζέλο και τον γραμματέα της Κ.Ο., Παναγιώτη Ρήγα, μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι το πολιτικό στίγμα που εκπέμπει το Κίνημα είναι συγκεχυμένο, για την προγραμματική συμφωνία με τη Ν.Δ. δεν είπαν τη γνώμη τους οι βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται συχνά προ «τετελεσμένων» και για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ότι αποτελεί «πρόχειρο κατασκεύασμα».
Την ίδια ώρα, η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, που συγκαταλέγεται στους πολιτικούς συνομιλητές του κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε μέσω της εφημερίδας μας τις δηλώσεις συμπάθειας προς την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξηγώντας ότι «θα αναδείξει το πρόβλημα του ευρωπαϊκού Νότου» και παράλληλα θα υποχρεωθεί να «αποσαφηνίσει τις θέσεις του για την Ευρώπη και το ευρώ». Προέβλεψε, δε, «νέες πολιτικές ωσμώσεις» και δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις της για το εγχείρημα των «58» για ελληνική «Ελιά» που στηρίζει ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας με νόημα ότι είναι αντίθετη με «εγκεφαλικά σχήματα» και «θα πρέπει να εκφράζεται η κοινωνία».