Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής επισημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα χάσει τελικά μέρος των 22 δισ. ευρώ που υπολογίζεται να εισπράξει ώς το 2037
Την απώλεια μέρους των μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων, που υπολογίζονται σε 22 δισ. ευρώ ώς το 2037, προαναγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, συνεχίζοντας τον «πόλεμο ανακοινώσεων» που άνοιξε με το υπουργείο Υποδομών. Ολα δείχνουν ότι οι συμφωνίες με τους εργολάβους βρίσκονται στην τελική ευθεία και, εκτός απροόπτου, θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Οι συμβάσεις του 2007 προβλέπουν ότι το Δημόσιο θα εισπράττει μέρος από τα έσοδα των διοδίων πολύ πριν από τη λήξη της 30ετούς εκχώρησης των αυτοκινητόδρομων στους εργολάβους. Ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου είναι διαφορετικός για κάθε έργο και ειδικά στην Κορίνθου-Πατρών ξεκινά το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», προβλέπεται καθυστέρηση του χρόνου εφαρμογής του μέτρου, ενώ ως εναλλακτική λύση προτείνεται η παράταση του χρόνου παραχώρησης των έργων στους εργολάβους και πέρα από την 30ετία.
Για τη δικαιολογία
Στην τετρασέλιδη απάντηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοφανή αναφορά του υπουργείου Υποδομών που επικαλείται «την παγκόσμια πάγια πρακτική» για να δικαιολογήσει τη στάση των τραπεζών οι οποίες εδώ και τρία χρόνια έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση των έργων γιατί τα θεώρησαν μη βιώσιμα. «Το αν έφυγαν ή όχι οι τράπεζες δεν αφορά το ελληνικό Δημόσιο. Η ευθύνη εξεύρεσης κεφαλαίων ανήκει αποκλειστικά στους παραχωρησιούχους», απαντά ο Ν. Χουντής, επικαλούμενος ρητή αναφορά των συμβάσεων του 2007 και εγκαλεί το υπουργείο γιατί όφειλε να έχει ενεργοποιήσει τις σχετικές ρήτρες.
Κάνει επίσης εκτενή αναφορά στη θέση του υπουργείου ότι σε περίπτωση ακύρωσης των διαγωνισμών δεν θα υπήρχαν κονδύλια για τη συνέχιση των έργων και επισημαίνει ότι και στο νέο πρόγραμμα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προβλέπονται κονδύλια για υποδομές, ενώ το υπουργείο φρόντισε ήδη να εξασφαλίσει 1,2 δισ. από το ισχύον ΕΣΠΑ για τους αυτοκινητόδρομους, με αναδιάρθρωση κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί για άλλα έργα.
«Είναι επιτέλους ευκαιρία να ανοίξει ο διάλογος για να φωτιστούν ορισμένες πτυχές ενός μεγάλου σκανδάλου σε βάρος του Δημοσίου», καταλήγει.
Χ.ΤΖ.