14/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάβουν φωτιές οι κάλπες

      Pin It

Ηδη έχει ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης η πρόθεση της κυβέρνησης για το πώς θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή. Το ζήτημα θα αποσαφηνισθεί αύριο στη διάσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

Με τους νομοθετικούς νεωτερισμούς της κυβέρνησης να τεντώνουν επικίνδυνα το σκοινί της αντιπαράθεσής της με την αντιπολίτευση οδηγείται η Βουλή στην κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης για τη συγκρότηση της προανακριτικής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες στην πολιτική διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

 

Δεδομένης και της αντίδρασης που εκδηλώθηκε όταν διέρρευσαν οι προθέσεις της συγκυβέρνησης επί της μορφής της ψηφοφορίας, θεωρείται βέβαιο πως η αίθουσα της Ολομέλειας θα κλυδωνιστεί τις επόμενες ημέρες από άγρια κόντρα.

 

Και αυτό διότι η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί να στηθούν τρεις κάλπες, όσες δηλαδή και οι προτάσεις των κομμάτων, γεγονός που τροφοδοτεί νέο γύρο αιτιάσεων περί «συγκάλυψης» από την αξιωματική αντιπολίτευση που, όπως και το ΚΚΕ, επιμένει στην τοποθέτηση ξεχωριστής, ανά πρόσωπο, κάλπης.

 

Η Αλέκα Παπαρήγα επεσήμανε τον κίνδυνο να μην παραπεμφθεί κανένα πολιτικό πρόσωπο – «ούτε ο Γ. Παπακωνσταντίνου», είπε χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει την παραπομπή Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλου, εκτιμά πως o κυβερνητικός συνασπισμός προωθεί τον συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να εξυπηρετήσει την κομματική πειθαρχία, ώστε να διασφαλιστεί η απεμπλοκή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

 

Ο Δ. Παπαδημούλης μίλησε μάλιστα για «νοσηρούς» εγκεφάλους (φωτογραφίζοντας τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τ. Μπαλτάκο που έκανε τη σχετική εισήγηση επικαλούμενος το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής) και ζήτησε από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να «αφήσουν ελεύθερους τους βουλευτές τους να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους».

 

Το ζήτημα θα αποσαφηνιστεί τυπικά αύριο κατά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου θα συζητηθούν οι δύο εκδοχές, δηλαδή να διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία α) σε τρεις κάλπες, αντίστοιχες των προτάσεων των κομμάτων και το κάθε ψηφοδέλτιο να αναφέρεται ξεχωριστά σε κάθε πρόσωπο ή β) σε τέσσερις κάλπες, όσες και τα πρόσωπα που προτείνονται από τα κόμματα για παραπομπή με κάθε ψηφοδέλτιο να αναφέρεται ξεχωριστά σε καθεμία από τις προτάσεις.

 

Υπενθυμίζεται πως με την πρόταση που υπέγραψαν 71 βουλευτές (36 της Ν.Δ., 22 του ΠΑΣΟΚ και 13 της ΔΗΜΑΡ) η συγκυβέρνηση ζητεί την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.

 

Οπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, καθώς η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έχει τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, εναποτίθεται στο έργο της η διευκρίνιση περί παραγραφής του αδικήματος για το οποίο διερευνά τις ευθύνες του πρώην υπουργού, όπως και η εκτίμηση εάν η νόθευση εγγράφου που καταλογίζεται στον Γ. Παπακωνσταντίνου εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του κατά την υπουργική του θητεία.

 

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση στρέφεται κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλου, προσδιορίζοντας στην πρότασή της ενδείξεις ενοχής για υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος. Στην περίπτωση του Γ. Παπακωνσταντίνου καταλογίζει τα αντίστοιχα αδικήματα, προσθέτοντας και αυτό της πλαστογραφίας.

 

Εκτοπίζει από το κατηγορητήριο τον Γ. Παπανδρέου, ζητεί ωστόσο να επεκταθεί η διερεύνηση σε πρόσωπα και αδικήματα για τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις ενοχής και στοιχεία, καταλογίζοντας «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» στους πρωθυπουργούς των κυβερνήσεων που θήτευσαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού, Αντ. Σαμαρά. Δεν αναγνωρίζει, τέλος, για Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου ζήτημα παραγραφής.

 

Το ερώτημα παραπομπής του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου εισάγουν με την πρόταση που κατέθεσαν σε σύμπραξη με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

 

 

 

 

 

 

Scroll to top