Η «μεταμόρφωση» του παλιού κτιρίου του Ναυτικού στον Βοτανικό σε τζαμί ανατέθηκε σε κοινοπραξία τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι
Της Χαράς Τζαναβάρα
Στις αρχές του 2014, εκτός απροόπτου, ξεκινά η διαμόρφωση του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό. Χθες, έπειτα από πέντε άγονους διαγωνισμούς, κατατέθηκε μόνο μία προσφορά από κοινοπραξία τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστικών που θα αναλάβει να ολοκληρώσει το έργο ώς το καλοκαίρι.
Στην ουσία πρόκειται για «μεταμόρφωση» του παλιού κτιρίου του Ναυτικού, συνολικής επιφάνειας 600 τετραγωνικών, που λειτουργούσε ως συνεργείο. Οι εξωτερικοί τοίχοι θα «ντυθούν» με μεταλλικά και άλλα στοιχεία, ώστε να αποκτήσουν τη στατική αντοχή που απαιτεί η τοποθέτηση της νέας στέγης. Εσωτερικά, με βάση τη μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου Τομπάζη, προβλέπεται η κατασκευή νέου κελύφους, χάρη στο οποίο οι χώροι θα είναι στραμμένοι προς τη Μέκκα, όπως απαιτεί το Κοράνι.
Θα διαμορφωθούν δύο αίθουσες λατρείας, μία 300 θέσεων για τους άνδρες και μία 50 θέσεων για τις γυναίκες.
Στον περιβάλλοντα χώρο δεν προβλέπεται μιναρές, αλλά μια ειδική κατακόρυφη σύνθεση που θα δίνει αυτή την αίσθηση και δεν θα προκαλεί. Για τον ίδιο λόγο, το κτίριο δεν θα είναι ορατό στους διερχόμενους από την Ιερά οδό. Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου είναι 17 στρέμματα και θα καλυφθεί κυρίως από πράσινο. Θα υπάρχει κρήνη, καθώς και χώροι για τα παπούτσια, όπως επιβάλλει το τελετουργικό των μουσουλμάνων. Σε μια γωνιά του οικοπέδου προβλέπεται η κατασκευή χαμηλού κτιρίου για γραφεία και υποδομές υγιεινής.
Η κατασκευή του τζαμιού προβλέπεται από συμφωνία αμοιβαιότητας που έχουν υπογράψει το 2005 οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι διαδικασίες είχαν «κολλήσει» εδώ και πέντε μήνες, καθώς διάφοροι θερμοκέφαλοι απειλούσαν τους «μικρούς» εργολάβους που με βάση τον νόμο είχαν δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό. Χρειάστηκε να εφαρμοστεί ειδική ρύθμιση ώστε να μπορούν να πάρει μέρος το σύνολο των κατασκευαστικών. Ο προϋπολογισμός των εργασιών είναι 946.000 ευρώ και η κοινοπραξία που συγκρότησαν για το συγκεκριμένο έργο οι εταιρείες J&P-Αβαξ, ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ και Intrakat έδωσε έκπτωση 7%.
Οι απειλές δεν είναι πάντως το μοναδικό «αγκάθι» καθώς εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση προσφυγής κατοίκων του Βοτανικού που διαφωνούν με την κατασκευή τζαμιού στην περιοχή τους.