Pin It

Το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ αποκτά υπερεξουσίες με δυνατότητα επιβολής τελών και απολύσεων από τους δήμους

 

Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

 

Χτύπημα στην αυτοτέλεια των δήμων και των περιφερειών με αυξήσεις σε δημοτικά τέλη και φόρους, απολύσεις εργαζομένων και αναστολή προσλήψεων φέρνει το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ που συγκροτεί η κυβέρνηση με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατατίθεται σήμερα.

 

Σκοπός του Παρατηρητηρίου (το οποίο θα συγκροτείται από έναν δικαστικό, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες και μόλις έναν εκπρόσωπο των ΟΤΑ) θα είναι η συνεχής παρακολούθηση εκτέλεσης των ήδη μειωμένων προϋπολογισμών που θα συντάσσει το υπουργείο Οικονομικών για τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας σε μηνιαία βάση, αφαιρώντας με αυτόν τον τρόπο την πιο σημαντική αρμοδιότητα των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

 

Σε περίπτωση που παρατηρηθούν αποκλίσεις για δύο συνεχόμενα τρίμηνα στα οικονομικά των ΟΤΑ, το Παρατηρητήριο θα τους εντάσσει σε ειδικό «πρόγραμμα εξυγίανσης» και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την εκτέλεση του προϋπολογισμού εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα που θεωρεί ενδεδειγμένα. Οπως αναφέρεται ρητά στη διάταξη, αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν:

 

-Αύξηση των εσόδων των ΟΤΑ από τέλη και φόρους.

 

-Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στα όρια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3%.

 

-Αναστολή προσλήψεων εργαζομένων.

 

-Υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού.

 

-Περιορισμό των δαπανών αποκλειστικά στην καταβολή της μισθοδοσίας, με περικοπή όλων των υπόλοιπων εξόδων.

 

Οι υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων ουσιαστικά δίνουν το σήμα για νέο κύμα απολύσεων καθώς θα είναι εκτός του προγράμματος μετακίνησης εργαζομένων στο Δημόσιο και θεωρείται σχεδόν αδύνατο να βρεθούν κενές θέσεις για έκτακτες μετακινήσεις, ειδικά μετά και τη μείωση των οργανικών δομών στον δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή με άλλη διάταξη μεταφέρονται στους δήμους της χώρας μια σειρά αρμοδιοτήτων, όπως η είσπραξη εσόδων που μέχρι τώρα ήταν στα χέρια των περιφερειών.

 

Με διαφορετική διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα γίνονται περικοπές και στους προϋπολογισμούς των ΔΕΚΟ και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, όπου παρατηρείται απόκλιση άνω το 10% επί των οικονομικών στόχων που θα ορίζει το υπουργείο.

 

Σε άλλο σημείο ορίζεται πλέον πως η πληρωμή των μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο θα διενεργείται αποκλειστικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ οποιαδήποτε πληρωμή μισθών εκτός της ΕΑΠ θα επιφέρει ανάλογες κυρώσεις.

 

 

Scroll to top