Pin It

Με 350 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα προικοδοτήσει το ελληνικό κράτος το «Επενδυτικό Ταμείο» που σχεδιάζεται να συσταθεί ως κερδοσκοπική ιδιωτική εταιρεία στο Λουξεμβούργο για να παίξει τον ρόλο του «επενδυτή» σε έργα υποδομής και της τράπεζας για ιδιωτικές επιχειρήσεις.

 

Το προσχέδιο νόμου για τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο να το καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπει ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορεί να έχει πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ θα μπορεί να το πουλήσει. Το υπόλοιπο θα ελέγχεται μεταξύ άλλων από τη γερμανική KfW που έχει ήδη συμφωνήσει να εισφέρει 150 εκατ. ευρώ, πιθανόν το γαλλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων με το οποίο γίνονται διαπραγματεύσεις, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την οποία θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο, καθώς και από άλλους επενδυτές όπως τα ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ιδιώτες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, αλλά και ξένες επενδυτικές τράπεζες. Ολοι αυτοί φυσικά δεν θα βάλουν τα λεφτά τους τσάμπα για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας.

 

Το περιβόητο επενδυτικό ταμείο θα λειτουργεί στην ουσία σαν επενδυτικό fund που –ελλείψει δανεικών κεφαλαίων από τις τράπεζες- θα έχει στόχο να φέρνει φτηνό χρήμα από το εξωτερικό και να χρηματοδοτεί επενδύσεις σε κλάδους αιχμής, όπως η ενέργεια και οι υποδομές, και να αποφέρει υψηλά κέρδη στους μετόχους του.

 

Ουσιαστικά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αποτελεί την ομπρέλα κάτω από την οποία θα μπορούν να συσταθούν διαφορετικά «χαρτοφυλάκια» για κάθε δραστηριότητα με διαφορετική διοίκηση, δομή και κεφάλαια.

 

Το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας μόνο για χρηματοδοτήσεις-επενδύσεις που έχουν επίπτωση σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Στόχος σε πρώτη φάση είναι να συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ που θα αποτελέσει τη μαγιά για να δραστηριοποιηθεί το επενδυτικό ταμείο μεταξύ άλλων στην παροχή χαμηλότοκων δανείων και εγγυήσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην απευθείας συμμετοχή σε επιχειρήσεις, μέσω αύξησης κεφαλαίου ή εξαγοράς μετοχών, και στη χρηματοδότηση έργων υποδομής που δεν αντλούν κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία.

 

Βασίλης Γεώργας

 

Scroll to top