14/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συν «Αθηνά» και Χάντερ κίνει

      Pin It

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Καθηγητής του Κέιμπριτζ έρχεται να… «στρώσει» το ΑΠΘ! Ο Ρίτσαρντ Χάντερ θα έχει σήμερα τον πρώτο γύρο επαφών με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως πρόεδρος του νεοσύστατου Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος.

 

Ψηλά στην ατζέντα του Αυστραλού ακαδημαϊκού βρίσκεται η έγκριση προτάσεων για το σχέδιο «Αθηνά», που αφορά την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, και ο προϋπολογισμός του ΑΠΘ για το 2013. Θα έχει συναντήσεις με τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο, τους αντιπρυτάνεις και τους επικεφαλής των διευθύνσεων (Οικονομικών, Τεχνικών, Διοικητικών Υπηρεσιών κ.λπ.), που θα ενημερώσουν τόσο τον ίδιο όσο και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου για θέματα σχετικά με τη λειτουργία του πανεπιστημίου.

 

Στην άτυπη συνεδρίαση θα χρησιμοποιηθεί και πάλι το σύστημα της τηλεδιάσκεψης για τη συμμετοχή των υπόλοιπων εξωτερικών μελών του οργάνου, τα οποία αναμένονται στη Θεσσαλονίκη μετά την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης.

 

Το μεσημέρι, ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, ο Ρίτσαρντ Χάντερ και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος, καθηγητής Ιατρικής Βασίλης Ταρλατζής, θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Συγκλήτου. Πολλά φημολογούνται για τις προτάσεις που ενδεχομένως θα εξεταστούν στο πλαίσιο της νέας κατάστασης και με το καινούργιο όργανο, το Συμβούλιο Διοίκησης δηλαδή, να έχει τον πρωταρχικό ρόλο. Από την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τη βιομηχανία και την «αξιοποίηση» της περιουσίας του πανεπιστημίου μέχρι την καταβολή διδάκτρων για μεταπτυχιακά προγράμματα και την ίδρυση παραρτημάτων του ΑΠΘ στην Κίνα ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

 

Πάντως, ο κ. Χάντερ, σε συνέντευξη που είχε δώσει τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι «να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο διοίκησης για το πανεπιστήμιο στο πλαίσιο των νέων νόμων, που θα χαίρει της εμπιστοσύνης της πανεπιστημιακής κοινότητας στο σύνολό της, δηλαδή των φοιτητών, του διοικητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού».

 

Από την πλευρά του, ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε στην «Εφ.Συν.»:

 

«Ο κ. Χάντερ είναι διεθνής ακαδημαϊκή προσωπικότητα και το αντικείμενό του, ο ελληνικός πολιτισμός, δείχνει και τη δυνατότητα που θα έχει να αντιληφθεί αυτά που συμβαίνουν στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα, συμμετέχοντας με τη συντριπτική της πλειοψηφία, έδειξε ότι η εποχή των αντιπαραθέσεων ανήκει στο παρελθόν κι ότι αυτό που σήμερα προέχει σε μια εποχή βαθύτατης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι όχι μόνο η επιβίωση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά και η πορεία τους στη νέα εποχή, όπου το πανεπιστήμιο ως χώρος παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο να παίξει. Θέλω να τονίσω τη στρατηγική επιλογή που έκανε η ακαδημαϊκή κοινότητα να επιλέξει αυστηρά ακαδημαϊκές προσωπικότητες για το Συμβούλιο του ιδρύματος, γεγονός που σηματοδοτεί την επιλογή της ακαδημαϊκής κατεύθυνσης για τα ελληνικά πανεπιστήμια».

 

O AYΣΤΡΑΛΟΣ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Ο Ρίτσαρντ Χάντερ γεννήθηκε το 1953 στην Αυστραλία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Εκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου εξελέγη καθηγητής στην έδρα των Ελληνικών το 2001. Εχει σχέση με το ΑΠΘ, καθώς το 2004 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του ιδρύματος, ενώ από το 2001 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Παράλληλα, είναι επίτιμος εισηγητής στην αυστραλιανή Ακαδημία Ανθρωπιστικών Επιστημών και επισκέπτης εισηγητής στο Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καθηγητές ελληνικών και κλασικών σπουδών, έχοντας διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία και έχοντας συγγράψει δεκάδες βιβλία και επιστημονικά άρθρα.

 

Scroll to top