17/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί έγιναν οι δωροδοκίες;

Τα «βαριά χαρτιά» του κατηγορητηρίου δεν στοιχειοθετήθηκαν.
      Pin It

Τα «βαριά χαρτιά» του κατηγορητηρίου δεν στοιχειοθετήθηκαν

 

Της Κατερίνας Κατή

 

«Ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι ένας χώρος σκοτεινός, κα­λύπτεται από σιωπή. Ανθρωποι που το υπηρέτησαν σε διάφορες θέσεις, εδώ τήρησαν επιμελώς σιωπή. Ολα θα άλλαζαν αν οι διαιτητές ορίζονταν διαφορετικά».

 

Σ’ αυτό το συμπέρασμα για τον… ευγενή χώρο του ποδοσφαίρου κατέληξε ύστερα από πολυήμερη αποδεικτική διαδικασία κι αφού μελέτησε κι όλα τα έγγραφα στοιχεία η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που εκδίκασε ένα σκέλος της μεγάλης δικογραφίας για την πολιτογραφημένη ως υπόθεση των «στημένων» ποδοσφαιρικών αγώνων.

 

Μια υπόθεση που όταν «έσκασε» οδήγησε στην άσκηση βαρύτατων κακουργηματικών και πλημμεληματικών ποινικών διώξεων αλλά και σε συλλήψεις και προφυλακίσεις ορισμένων εκ των εμπλεκομένων, πλην όμως -μετά μακρά ανακριτική και ενδελεχή στη συνέχεια ακροαματική διαδικασία- το «διά ταύτα» όλης της ιστορίας ήταν μια απαλλακτική, ως επί το πλείστον, εισαγγελική εισήγηση για σειρά πράξεων που αποδίδονται κατά περίσταση στους έντεκα κατηγορουμένους.

 

Τα «βαριά χαρτιά» του κατηγορητηρίου, εγκλήματα όπως η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα βρόμικου χρήματος») εκβιάσεις και απάτες, δεν στοιχειοθετήθηκαν!

 

Σύμφωνα με την εισαγγελέα κ. Σακελλαροπούλου, κάποιοι δωροδόκησαν για να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα κάποιων παιχνιδιών και κάποιοι άλλοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες ήταν οι δωρολήπτες… αγνώστων όμως χρηματικών ποσών. Οσο για το αδίκημα της παράνομης συμμετοχής σε στοίχημα, κατά την εισαγγελέα η διάπραξή του στοιχειοθετήθηκε μόνο για έναν από τους κατηγορουμένους.

 

Τα εύλογα ερωτήματα, όμως, που παραμένουν αναπάντητα, και με βάση την εισαγγελική πρόταση, είναι γιατί έγιναν τελικά αυτές οι δωροδοκίες-δωροληψίες, για τις οποίες ζητήθηκε ενοχή συγκεκριμένων κατηγορουμένων, ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί που τα πήραν (καθώς έχουμε και περιπτώσεις δωροδοκιών χωρίς τους… δωροδοκούμενους), αλλά και ποια ήταν τα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

«Δεν διηύθυνε εγκληματική οργάνωση»

 

Η εισαγγελέας υποστήριξε, για τον φερόμενο ως βασικό κατηγορούμενο Μάκη Ψωμιάδη, που αντιμετωπίζει και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ότι «δεν προέκυψε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τις εκβιάσεις διαιτητών και παρατηρητών». Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ψωμιάδης «δεν είχε ανάγκη να συγκροτήσει οργάνωση με τον γιο του, Σταύρο, και τον προπονητή, Γ. Παπακώστα».

 

Βέβαια η εισαγγελέας μίλησε και για «οργανωμένη ετοιμότητα του Ψωμιάδη για να εμποιεί φόβο, με τον τρόπο του».

 

«Εχει την υποδομή -είπε. Το γνωρίζουν όλοι όσοι τον ξέρουν καλά».

 

-Εισηγήθηκε επί της ενοχής για τον Μάκη Ψωμιάδη:

 

• Να κηρυχθεί αθώος από τις κατηγορίες «συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα», «παράνομη συμμετοχή σε στοίχημα, κατ’ εξακολούθηση», και από «δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος» ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

 

• Να κηρυχθεί ένοχος για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, ύστερα από μετατροπή του αδικήματος της εκβίασης, αλλά και να αθωωθεί των λοιπών πράξεων εκβίασης τις οποίες αντιμετωπίζει. Τέλος να κηρυχθεί ένοχος δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση και δωροληψίας για τέσσερις ποδοσφαιρικούς αγώνες.

 

- Για τον προπονητή, Γ. Παπακώστα, εισηγήθηκε:

 

• Να κηρυχθεί ένοχος δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση και δωροληψίας για τέσσερις ποδοσφαιρικούς αγώνες.

 

• Να αθωωθεί από μία δωροδοκία για αλλοίωση αποτελεσμάτων ενός αγώνα.

 

• Να αθωωθεί από το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης και από παράνομη συμμετοχή σε στοίχημα κατ’ εξακολούθηση.

 

-Για τον Κ. Ριαβόγλου πρότεινε:

 

• Να κηρυχθεί ένοχος δωροδοκίας-δωροληψίας, κατ’ εξακολούθηση για τρεις ποδοσφαιρικούς αγώνες και για μία περίπτωση παράνομης συμμετοχής σε στοίxημα μέσω της betfair για τον αγώνα Αγροτικός Αστέρας – Διαγόρας Ρόδου (13/3/2011).

 

• Να κηρυχθεί αθώος για μία περίπτωση δωροδοκίας-δωροληψίας και για τις λοιπές πράξεις παράνομου στοιχηματισμού που αντιμετωπίζει.

 

Ακόμα η εισαγγελέας εισηγήθηκε:

 

-Για τον Θωμά Μητρόπουλο:

 

• Να κηρυχθεί ένοχος για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση, που αφορά τρία ποδοσφαιρικά παιχνίδια.

 

• Να κηρυχθεί αθώος δωροδοκίας-δωροληψίας για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά και από την κατηγορία της παράνομης συμμετοχής σε στοίχημα κατ’ εξακολούθηση.

 

-Για τον Γ. Χριστοβασίλη:

 

• Να κηρυχθεί ένοχος για δωροδοκία-δωροληψία κατ’ εξακολούθηση, που αφορά σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

 

• Να αθωωθεί από δωροδοκία-δωροληψία κατά εξακολούθηση, για τρεις ποδοσφαιρικούς αγώνες, και από παράνομη συμμετοχή σε στοίχημα κατ’ εξακολούθηση.

 

-Για τον Διον. Κωτούλα:

 

• Να κηρυχθεί ένοχος για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση για μία περίπτωση ποδοσφαιρικού αγώνα.

 

• Να αθωωθεί από παράνομο στοιχηματισμό.

 

-Για τον Περ. Αμανατίδη:

 

• Να κηρυχθεί ένοχος για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση για έναν αγώνα.

 

• Να αθωωθεί από τις κατηγορίες δωροδοκίας-δωροληψίας για έναν αγώνα, και του παράνομου στοιχηματισμού.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

«Ο Μάκης έκανε το κουμάντο»

 

- Για τον Σταύρο Ψωμιάδη, η εισαγγελέας εισηγήθηκε:

 

• Να αθωωθεί από όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει (συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία κατ’ εξακολούθηση, παράνομο στοιχηματισμό).

 

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η εμπλοκή του γιου του Μάκη Ψωμιάδη «είναι αποκλειστικά και μόνο το γεγονός ότι είχε την ιδιότητα του προέδρου της ΠΑΕ Καβάλας. Ο Μάκης Ψωμιάδης αναλάμβανε όλες τις πρωτοβουλίες. Αυτός έκανε το κουμάντο».

 

- Για τον Ευαγγ. Αγγελή πρότεινε:

 

• Να αθωωθεί από δωροδοκία-δωροληψία κατ’ εξακολούθηση (σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα).

 

• Να αθωωθεί από παράνομο στοιχηματισμό κατ’ εξακολούθηση.

 

-Για τον Δ. Δημητρίου:

 

• Να κηρυχθεί αθώος όλων των κατηγοριών (απάτη, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, παράνομο στοιχηματισμό και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

 

• Να αθωωθεί από όλες τις πράξεις πρότεινε και για τον κατηγορούμενο Γ. Χαβενετίδη.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ο ΟΠΑΠ και οι μάρτυρες

 

Στην εισαγωγή της η εισαγγελέας αναφερόμενη στον ρόλο που διαδραμάτισαν στην εξέλιξη της αποδεικτικής διαδικασίας ορισμένοι εκ των μαρτύρων, είπε χαρακτηριστικά:

 

• Για τον μάρτυρα Ηλιόπουλο, προϊστάμενο της διεύθυνσης στοιχημάτων ΟΠΑΠ: «Ουδέν εισέφερε. Γι’ αυτόν ήταν όλα φυσιολογικά -και όταν κέρδιζε και όταν έχανε το φαβορί. Ουσιαστικά ο ΟΠΑΠ ήταν ανύπαρκτος, βλαπτόταν η περιουσία του, αλλά δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον».

 

• Για τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιο: «Δεν εισέφερε τίποτε. Ενδοτικός, υποχωρητικός, ευάλωτος… Φαίνεται ότι δεχόταν πιέσεις από παντού, το είπε κι ο ίδιος ότι του ζητούσαν τα ρέστα για την επιλογή των διαιτητών».

 

• Για τον Ν. Μήνη, πρώην αθλητικό δικαστή: «Η κατάθεσή του ήταν μεστή νοημάτων. “Είναι πολύ το χρήμα” μάς είπε».

 

• Για τον πρώην αρχιδιαιτητή Β. Τεροβίτσα: «Ουδέν εισέφερε. Οι απαντήσεις του ήταν όλες “δεν ξέρω”».

 

 

 

Scroll to top