17/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ψαρεύοντας» ενημέρωση

Ο κόσμος στρέφεται κυρίως στο Δίκτυο για την ενημέρωση, τα Μίντια ακολουθούν. Στο Δίκτυο δεν υπάρχουν απλώς Μέσα: υπάρχουν εκείνοι που μας λένε τι να διαβάσουμε.
      Pin It

Ο κόσμος στρέφεται κυρίως στο Δίκτυο για την ενημέρωση, τα Μίντια ακολουθούν. Στο Δίκτυο δεν υπάρχουν απλώς Μέσα: υπάρχουν εκείνοι που μας λένε τι να διαβάσουμε

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Χρησιμοποιούν τα «παλιά Μίντια» οι Ευρωπαίοι και πόσο; 63% την τηλεόραση (έναντι 52% στις ΗΠΑ), 55% το ραδιόφωνο (έναντι 49%) και 34% τις εφημερίδες (έναντι 26%), μας λέει μια έρευνα της News Republic (http://www.mobilesrepublic.com/infographic2013). Οχι κι ενθαρρυντικά νέα θα έλεγε κανείς, ιδιαίτερα για τις εφημερίδες. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που πολλές από αυτές αποφασίζουν να μεταναστεύσουν οριστικά και αμετάκλητα στο δίκτυο.

 

Στη Βρετανία, οι στατιστικές δείχνουν ότι το 2012, οι The Guardian, The Daily Telegraph και The Independent διπλασίασαν τους αναγνώστες τους στο δίκτυο και έχουν πια περισσότερους εκεί παρά στο χαρτί, ενώ η Daily Mirror σημείωσε αύξηση κατά 77% στην ανάγνωση στο δίκτυο, η οποία μόλις και ξεπέρασε την κλασική ανάγνωση (http://www.newsworks.org.uk/News-and-Opinion/nrs-padd-first-comscore-data-released). Ναι, ναι, «το χαρτί δεν θα πεθάνει ποτέ», είπε ο τελευταίος εφημεριδοπώλης πριν κλείσει τα μάτια του. Να με συμπαθάτε αν σας σοκάρω, αλλά οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Μια ακόμα έρευνα του βρετανικού Reuters Institute (News Report 2013) για πολλές ευρωπαϊκές και μη χώρες δείχνει πως ο νεαρός πληθυσμός προτιμά σαφώς το δίκτυο, οι άνω των 45 τα παραδοσιακά μέσα, ενώ οι 35-45 είναι μοιρασμένοι. Στον Νότο θα πεθάνει αργότερα, πιθανώς γιατί το διάβασμα του χαρτιού πάει με τη λιακάδα (η οθόνη αντανακλά και δεν βλέπεις καλά), αλλά και πάλι ετοιμάστε τους επικήδειους. Και για να σας παρηγορήσω, θα μείνω με τον καπετάνιο, τελευταία.

 

Πώς ενημερώνεται λοιπόν ο κόσμος; Το δίκτυο είναι ένας πολύ γενικός όρος. Και οι εφημερίδες (όπως και το ραδιόφωνο και η τηλεόραση) φαίνεται να έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία να πάρουν μαζί και τους αναγνώστες τους στο δίκτυο. Και τους άφησαν αλλού… Πού αλλού; Σε aggregators (υπηρεσίες που συγκεντρώνουν ειδήσεις από διαφορετικές πηγές, όπως το Google News για παράδειγμα ή το ελληνικό Palo) κατά 95%, από το Facebook (43%) και το Twitter (28%).

 

Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν και με όσα άκουσα πρόσφατα από συναδέλφους στο εξωτερικό. Ολο και περισσότερο οι αναγνώστες των ιστοχώρων προέρχονται από τα κοινωνικά δίκτυα. Δηλαδή ο αναγνώστης μπαίνει στο Timeline του Twitter, για παράδειγμα, και εκκινώντας από εκεί βλέπεις τι σου προτείνουν αυτοί που ακολουθείς και πηγαίνεις στο ένα ή στο άλλο μέσο ενημέρωσης. Και πάλι στους κάτω των 45, ο τρόπος αυτός είναι κυρίαρχος, ενώ οι μεγαλύτεροι προτιμούν να πηγαίνουν απευθείας στο μέσο που ξέρουν και να διαβάζουν αυτό που τους προτείνει.

 

Ο σημαντικότερος παράγοντας στα παραπάνω είναι η ταχύτητα. Οι καταναλωτές ειδήσεων δεν θέλουν να διαβάζουν σε μάκρος, θέλουν σύντομες και συχνές ειδήσεις, τις οποίες παίρνουν κυρίως από τις φορητές τους συσκευές, κινητά και ταμπλέτες. Η ταχύτητα είναι αυτή που τους κάνει να πηγαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα για να βλέπουν ακόμα και ειδήσεις οι οποίες δεν έχουν «ανεβεί» στους μεγάλους δημοσιογραφικούς ιστοχώρους επειδή δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Και το απίθανο και απίστευτο είναι ότι ένα μέρος από αυτούς τις διαδίδει με τη σειρά του γνωρίζοντας καλά ότι δεν είναι επιβεβαιωμένες. Ταυτόχρονα δε, η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι τα παραδοσιακά μέσα είναι πολύ πιο αξιόπιστα.

 

Τι συμπέρασμα να βγάλεις από αυτά τα τελευταία δεδομένα; Οτι το έχουμε χάσει εντελώς; Ή ότι θα πρέπει να εφεύρουμε ένα νέο δημοσιογραφικό είδος, «την είδηση με επιφύλαξη»; Ποιος από μας δεν έχει «χάσει» είδηση γιατί δεν κατάφερε να την επιβεβαιώσει έγκυρα ή δεν έχει παίξει το κεφάλι του βάζοντας μια μη επιβεβαιωμένη είδηση «επειδή την είχαν οι άλλοι»; Ρίσκα του επαγγέλματος, αλλά ρίσκα συνειδητά, με συνέπειες και έλεγχο.

 

Μέχρι να αντικαταστήσουμε το χαρτί με την οθόνη, εγώ πάω. Αλλά να γράφουμε και να διαδίδουμε ό,τι μας κατεβεί… ευχαριστώ δεν θα πάρω.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

E-Aπασχόληση

 

Η χώρα μας, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, είναι στην κορυφή στην ανάπτυξη της απασχόλησης (σε ποσοστά) στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με πέρσι.

 

Παρά την οικονομική κρίση, συνολικά στην Ευρώπη, η απασχόληση στον κλάδο ενισχύθηκε κατά 2% το 2012 σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Παρακολούθησης Κενών Θέσεων Εργασίας (European Vacancy Monitor -EVM).

 

Οπως προκύπτει από την έκθεση, το 2012 υπήρχαν 4,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα των ΤΠΕ στην Ε.Ε., με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνόλου των απασχολούμενων στον κλάδο.

 

Η τελευταία έκθεση του EVM, η οποία αφορά 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε. (η Ιρλανδία και η Κροατία εξαιρούνται για μεθοδολογικούς λόγους) προειδοποιεί, πάντως, ότι η μείωση του αριθμού των σπουδαστών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα των ΤΠΕ είναι πιθανό να οδηγήσει σε μελλοντικές ελλείψεις προσωπικού στον εν λόγω τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Στην τελευταία του έκθεση το EVM επιβεβαιώνει, επίσης, μια στασιμότητα στον συνολικό αριθμό των κενών θέσεων εργασίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2013, καθώς και μια πτώση κατά 2% σε προσλήψεις στην Ε.Ε. των 27 μεταξύ των πρώτων τριμήνων του 2012 και 2013 στις ΤΠΕ. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν στις περισσότερες ομάδες επαγγελμάτων.

 

Κόντρα στη γενικότερη αυτή τάση, σύμφωνα με την έκθεση, το λογισμικό και η ανάπτυξη εφαρμογών εξακολουθούν να περιλαμβάνονται μεταξύ των κορυφαίων τομέων απασχόλησης στη λίστα με τα «top 25» επαγγέλματα στην Ευρώπη, τα οποία καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας. Μάλιστα βρίσκονται μόλις στην τρίτη θέση της κατάταξης, ελάχιστες μόνο θέσεις μετά από τον κλάδο της εκπαίδευσης (δημοτικό σχολείο και εκπαιδευτικοί της προσχολικής ηλικίας), των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και των στελεχών διοίκησης.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης του EVM, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κλάδος των ΤΠΕ αποτελεί βασική πηγή απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους. Στη Λετονία, τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Αυστρία, περισσότεροι από ένας στους τρεις εργαζόμενους στον τομέα των ΤΠΕ είναι μεταξύ 15 και 29 ετών. Η συγκεκριμένη επίδοση είναι πολύ υψηλότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο, που βρίσκεται στο 18%.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

• Η τελευταία έκθεση Mobility Report της Ericsson αποκαλύπτει ότι οι συνδρομές κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να φτάσουν τα 9,3 δισ. παγκοσμίως μέχρι το 2019, με τα περίπου 5,6 δισ. να αφορούν συνδρομές για smartphones. Αυτή τη στιγμή τα smartphones αντιπροσωπεύουν περίπου το 25 με 30% του συνόλου των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο αποτελούν την πλειονότητα (55%) των κινητών τηλεφώνων που πουλήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2013.

 

• Δεν προλαβαίνουμε τις καινούργιες υπηρεσίες της Google. Η πιο πρόσφατη ονομάζεται Google+ Connected Classrooms και βασίζεται πάνω στην υπηρεσία βιντεοκλήσεων Hangouts του Google+. Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν δάσκαλοι και καθηγητές με τις τάξεις τους. Μέσα από τον σχολικό χώρο μπορούν να παρακολουθήσουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των Hangouts διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν αλλιώς – κυρίως λόγω απόστασης. Φυσικά η διαδικασία απαιτεί να συμμετέχουν και «διοργανωτές». Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ήδη η συνεργασία με τα National Geographic, Matilda the Musical, the Philadelphia Museum of Art κ.ά.

 

• Δωρεάν για φοιτητές είναι τα εργαλεία του Visual Studio μέσα από το πρόγραμμα Dreamspark (www.dreamspark.com, http://studentguru.gr/p/dreamspark-premium.aspx). Αντίστοιχα για startups που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ένταξης, τα εργαλεία προσφέρονται δωρεάν για 3 χρόνια μέσα από το πρόγραμμα BizSpark (www.bizspark.com). Και το θυμίζουμε με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του Visual Studio 2013.

 

[email protected]

 

Scroll to top