Ενα τραγικό «γιατί» πλανάται στο Ιόνιο. Δώδεκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους -ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά- ανοιχτά της Λευκάδας, όταν το σκάφος που θα τους μετέφερε στην Ιταλία αναποδογύρισε. Στοιβάχτηκαν σ’ αυτό 27 άτομα, ενώ με το ζόρι έπαιρνε 6-7
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Η ελπίδα τους και τα όνειρά τους για μια ζωή ειρηνική, ήρεμη, χωρίς πολέμους, χημικά και εξαθλίωση, χωρίς φτώχεια και αγωνία, χωρίς καταδίωξη και καταστροφή, έσβησαν χθες τα ξημερώματα στα παγωμένα και βαθιά νερά του Ιονίου. Αποχωρίστηκαν οι 27 συνοδοιπόροι μ’ έναν τρόπο βίαιο που δεν χωράει εύκολα το ανθρώπινο μυαλό. Η βάρκα που θα τους μετέφερε σε μια πατρίδα φιλική και ασφαλή αναποδογύρισε και πριν ακόμα χαράξει, εκείνοι έζησαν τη φρίκη και την απώλεια. Εχασαν αδέλφια και παιδιά. Και στο πρώτο φως της ημέρας η καταμέτρηση ήταν παράλογη, επώδυνη: Δώδεκα από αυτούς δεν τα κατάφεραν. Ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά. Πολύ μικρά, πολύ αθώα, που δεν μπόρεσαν να τα σώσουν οι αγκαλιές των δικών τους. Τρία κορίτσια και ένα αγόρι.
Η νέα τραγωδία με μετανάστες, πιθανότατα Σύρους και Παλαιστινίους, συνέβη χθες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή Πάλαιρος, στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα. Αρχικά ενημερώθηκε η αστυνομία, όταν έλαβε τηλεφώνημα από κάποιον μετανάστη από τους 27, ο οποίος με αγωνία την δήλωσε ότι βρίσκονται σ’ ένα σκάφος και κινδυνεύουν. Αυτή με τη σειρά της ενημέρωσε τη Λιμενική Αρχή Λευκάδας και με εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στον τόπο έσπευσαν δύο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος και στελέχη της λιμενικής αρχή από ξηρά, όπου εντόπισαν 15 αλλοδαπούς άνδρες στη στεριά και οκτώ νεκρούς (τέσσερις ενήλικες και τέσσερα παιδιά) οι οποίοι περισυνελέγησαν από τα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού.
Μετατόπιση βάρους
Στη συνέχεια με τη συνδρομή ιδιώτη δύτη εντοπίστηκαν άλλοι τέσσερις άνδρες νεκροί, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο αναποδογυρισμένο σκάφος περίπου 7-8 μέτρων. Ολοι μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας και σύμφωνα με πληροφορίες, οι 15 διασωθέντες έχουν υποστεί σοκ, αλλά οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν βγήκαν καλές. Στις σορούς θα πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λευκάδας.
Με βάση τα στοιχεία, στις πρώτες καταθέσεις που πήραν οι λιμενικοί από κάποιους διασωθέντες υποστήριξαν ότι βρέθηκαν σε μια βραχώδη ακτή και ότι το σκάφος αναποδογύρισε πριν προλάβει να ξεκινήσει, στοιχείο που δείχνει ότι πιθανότατα πρέπει να έγινε μετατόπιση βάρους και να σημειώθηκε η ανατροπή. Επίσης περιέγραψαν στους λιμενικούς τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν για να ανέβουν και να χωρέσουν μέσα σ’ αυτή τη βάρκα που κανονικά χωράει 6-7 άτομα.
Ο δήμαρχος Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», υποστήριξε ότι το σκάφος στο οποίο επιβιβάστηκαν οι πρόσφυγες ανήκει σε κάτοικο του Αγρινίου, που το ελλιμένιζε στο συγκεκριμένο λιμανάκι. Χθες το πρωί δεν το βρήκε στη θέση του. Προφανώς οι δουλέμποροι (πιθανότατα ένας Ελληνας και δύο Αιγύπτιοι) το έκλεψαν για να κάνουν τη δουλειά τους.
Πύλη εξόδου προς Ιταλία
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, η διακίνηση των μεταναστών προς την Ιταλία δεν γίνεται πλέον με συχνότητα από την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, λόγω αύξησης των μέτρων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τα παράλια της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας να έχουν εξελιχθεί σε πύλη εισόδου για την Ιταλία καθώς η περιοχή είναι ερημική. Το γεγονός αυτό ο δήμαρχος το έχει επισημάνει με επιστολές του προς τις αρμόδιες αρχές και ειδικά στην αστυνομία. Πέρυσι είχαν σημειωθεί δύο σοβαρά περιστατικά, ευτυχώς χωρίς νεκρούς και μάλιστα, όπως λέει ο δήμαρχος, οι διακινητές είχαν εγκαταλείψει τους μετανάστες στον δρόμο όπου και τους βρήκαν να περπατούν σαν χαμένοι.
Δηλώσεις για το τραγικό συμβάν έκαναν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι πλέον μόνον ελληνικό και η απάντηση σ’ αυτό πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή, και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να περιθάλψει τους ανθρώπους που διεσώθησαν. Ανακοινώσεις εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
………………………………………………………………………………………………………………………………
Περίμεναν ότι θα συμβεί το κακό
Τα αλλεπάλληλα περιστατικά με ναυάγια στις αιτωλικές ακτές προδιέγραφαν την τραγωδία
Ηταν νομοτελειακό ότι θα συνέβαινε κι αυτό. Κάποια στιγμή θα χάνονταν πολλοί μετανάστες στις ακτές του Ιουνίου, προσπαθώντας να βρουν τον δρόμο προς την Ιταλία.
Τα περιστατικά τα δύο τελευταία χρόνια στις βορειοδυτικές ακτές της χώρας είχαν αυξηθεί. Μετανάστες που έμεναν αβοήθητοι μέσα στη θάλασσα, οχήματα που μετέφεραν κόσμο από την Αθήνα ή άλλες πόλεις στις ακτές για να τους παραλάβουν πλοία, φουσκωτά, ναυάγια.
Η Πέλλα Καλογήρου, που έχει δραστηριοποιηθεί με την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας, θυμάται, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», τα αλλεπάλληλα περιστατικά με ναυάγια στις ακτές της Πρέβεζας, στα οποία έχουν καταγραφεί και άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους.
Οπως τον Μάιο του 2011 που πνίγηκαν δύο αδέρφια κι ένας άνδρας στον όρμο Νικοπόλεως. Καταγράφηκαν όμως και πολλές και συνεχείς εκδηλώσεις αλληλεγγύης από τους κατοίκους της Πρέβεζας κάθε φορά που υπήρχε ανάγκη για άμεση βοήθεια.
Η κύρια πύλη εξόδου των μεταναστών που δεν είχαν χαρτιά ήταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Μετά τη διάλυση από την αστυνομία του καταυλισμού που είχε δημιουργηθεί κοντά στο λιμάνι, το καλοκαίρι του 2011, και ανάλογες επεμβάσεις στο λιμάνι της Πάτρας, είναι φανερό ότι το μεταναστευτικό ρεύμα οδηγήθηκε στην ανεύρεση νέων οδών μέσω στεριάς και θάλασσας και συνδυασμού τους.
Με έντονη, όμως, πάντα την παρουσία των εγκληματικών δικτύων των διακινητών που εξασφαλίζουν μέσα μεταφοράς και κανονίζουν τα δρομολόγια έχοντας μετατρέψει την εθνική οδό Ιωαννίνων–Αντιρρίου και τους παραδρόμους της σε μία ακόμα οδό του μαρτυρίου για χιλιάδες ανθρώπους για τους οποίους η Ελλάδα έχει μόνο μία ιδιότητα να τους αποδώσει: «λαθρομετανάστες».
Φιλήμων Καραμήτσος