Samaras-Venizelos-Stournaras-thema

18/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προϋπολογισμός με… δόσεις

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί τρόπους για να καλύψει τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ που ζήτησε το Eurogroup, όμως δεν φαίνεται να καταλήγει σε προτάσεις που θα μπορούσε να αποδεχθεί η τρόικα.
      Pin It

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί τρόπους για να καλύψει τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ που ζήτησε το Eurogroup, όμως δεν φαίνεται να καταλήγει σε προτάσεις που θα μπορούσε να αποδεχθεί η τρόικα

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

Γ. Βρούτσης, Γ. ΣτουρνάραςΜόνον αισιοδοξία δεν εξέπεμψαν οι κυβερνητικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά μέσα στο Σαββατοκύριακο, αν και ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος και οι υπουργοί Γ. Στουρνάρας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Βρούτσης επιχείρησαν να φανούν καθησυχαστικοί για το επόμενο πακέτο μέτρων. Η κυβέρνηση βρίσκεται στο παρά πέντε της κατάθεσης του προϋπολογισμού, χωρίς να έχει κλείσει η συζήτηση με την τρόικα και δεν αποκλείεται πλέον το σχέδιο που θα κατατεθεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου να συμπληρώνεται με δόσεις.

 

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που προέκυψαν από το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας και την παραδοχή του Γ. Στουρνάρα ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 θα είναι 1,3 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό, είναι υπερδιπλάσιο από την αρχική παραδοχή πάνω στην οποία καταρτίστηκε το σχέδιο (500 εκατ. ευρώ έως 700 εκατ. ευρώ). Για να καλυφθεί το υπόλοιπο, θα απαιτηθούν άλλα τόσα μέτρα διαρθρωτικού και διοικητικού χαρακτήρα, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν αποδεκτά από την τρόικα τα πρώτα. Οσο και αν έστυψαν το κεφάλι τους στο υπουργείο Οικονομικών, επιπρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα δεν βρέθηκαν. Πάντως η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί νέο πλάνο που ευελπιστεί ότι η τρόικα θα το δεχτεί (βλ. πίνακα).

 

Το μπαλάκι στον Βρούτση

 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συσκέψεων ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι δύσκολη, αλλά όπως πρόσθεσε, «τελικά θα βρούμε λύση έγκαιρα». Πάντως έσπευσε να εξηγήσει ότι αυτό δεν αναμένεται να γίνει σήμερα. Ως προς τις πηγές από τις οποίες θα συγκεντρωθεί το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «είναι κυρίως θέματα του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι θέματα διαρθρωτικά, έχουν να κάνουν με είσπραξη εισφορών αλλά και ορισμένα θέματα όπως η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου όπου δεν εφαρμόζεται, συγχωνεύσεις οργανισμών και μείωση κόστους». Ολα αυτά μαζί αθροίζονται όμως στο μισό, όπως παρέθεσε αναλυτικά τα στοιχεία η «Εφ.Συν.» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Βρούτσης, δεν έκανε καμία αναφορά σε μέτρα ή τάξη μεγέθους και πρόσθεσε ότι στις συζητήσεις με την τρόικα «είμαστε πάρα πολύ κοντά».

 

Στις συσκέψεις αποφασίστηκε η γραμμή άμυνας που θα ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομικών στον νέο γύρο συνομιλιών που θα έχει από σήμερα με τους επικεφαλής της τρόικας και ορίζοντα μέχρι την Πέμπτη, οπότε το σχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη, και την επομένη να αποσταλεί στα όργανα της Ε.Ε. Ο κ. Στουρνάρας θα ζητήσει από την τρόικα να πάρει ως βάση υπολογισμού της τρύπας το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν αυτό το ποσό ορίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup και σε συνεννόηση με την τρόικα ή ήταν μια τακτική κίνηση από την ελληνική πλευρά ώστε να αποφύγει περαιτέρω πιέσεις από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ.

 

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γερμανία για το τριήμερο συνέδριο της Süddeutsche Zeitung και την Παρασκευή θα έχει γεύμα εργασίας με την καγκελάριο Αν. Μέρκελ. Ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να σφυγμομετρήσει τις διαθέσεις του Βερολίνου, ει δυνατόν μέχρι τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν τίθεται θέμα, όμως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει πολιτικούς πόντους και ανάσες μέχρι το καλοκαίρι, εάν υπάρξει επίσπευση των διαβουλεύσεων στην Ε.Ε. για το σκέλος της ανάπτυξης. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει τώρα όλο το βάρος της προσαρμογής στις διαρθρωτικές αλλαγές, με άλλα λόγια στην αγορά εργασίας, το Δημόσιο και τη συγχώνευση ή κατάργηση των φορέων που μπορούν να αντικατασταθούν από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

 

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα. «Η προετοιμασία πάει καλά, το πλαίσιο είναι σαφέστατο», είπε μετά τη σύσκεψη ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση λέει «όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων, διαρθρωτικές αλλαγές συζητήσαμε και θέλουμε να προωθήσουμε».

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η απόσταση με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό «γεφυρώνεται» και συμπλήρωσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί και η «τεράστια επιτυχία που είναι πρωτοφανής, η Ελλάδα του 2014 θα είναι, όχι μόνο με όρους πρωτογενούς πλεονάσματος σε εντυπωσιακό επίπεδο, αλλά και με όρους δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από την επιτήρηση, κάτω από το 3%».

 

Απολύσεις – πλειστηριασμοί

 

Για το θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεων, αποφασίστηκε να τεθεί από τον Γ. Βρούτση στην τρόικα η αναβολή της αλλαγής του πλαισίου, για το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές συζητήσεις, οι αλλαγές του πλαισίου ακόμη και αν γίνουν τώρα θα τεθούν σε ισχύ του χρόνου τον Ιούνιο, οπότε η κυβέρνηση θεωρεί ότι η θέση της επ’ αυτού μπορεί να γίνει δεκτή.

 

Ανάλογη τακτική θα ακολουθήσει και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Η κυβέρνηση επιμένει στη σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων, χωρίς όμως να προσδιορίζει επακριβώς τις κατηγορίες που θα κάνουν πρεμιέρα. Ο κ. Χατζηδάκης όταν ρωτήθηκε αν κινδυνεύει και η πρώτη κατοικία, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβούνται, αυτοί οι οποίοι πρέπει να το σκέπτονται είναι αυτοί που παριστάνουν τους φτωχούς ενώ δεν είναι».

 

Scroll to top