Pin It

Ερωτήματα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος τους πρόσφυγες από τη Συρία προκαλεί η τραγική περιπέτεια των τεσσάρων ανηλίκων και του πατέρα τους που πνίγηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στο ναυάγιο έξω από τη Λευκάδα.

 

Λίγες μέρες πριν, την περασμένη Κυριακή, η ίδια οικογένεια (η μητέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σκοτωθεί σε έκρηξη βόμβας στη Συρία) είχε προσπαθήσει και πάλι να διαφύγει από την Ελλάδα μαζί με δεκάδες άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά το σκάφος τους βρέθηκε ακυβέρνητο ανοιχτά της Κεφαλονιάς.

 

Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με το Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς, επιβεβαιώνεται ότι το πρωί της Κυριακής το Λιμεναρχείο δέχτηκε σήμα κινδύνου ότι ανοιχτά της Κεφαλονιάς, στον Φάρο του Γερογόμπου, πλέει ακυβέρνητο ιστιοφόρο με 31 επιβαίνοντες. Το Λιμενικό επενέβη και μετέφερε το ιστιοφόρο στο λιμάνι. Καθώς η Κεφαλονιά δεν έχει κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, οι περισσότεροι επιβαίνοντες πέρασαν το βράδυ σε κτίσμα του Λιμενικού.

 

Τα τέσσερα παιδιά από τη Συρία, ταλαιπωρημένα και επιπλέον τα δύο με γαστρεντερίτιδα, νοσηλεύτηκαν μαζί με τον πατέρα τους στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου, όπου δέχθηκαν ιατρική φροντίδα. Αφέθηκαν να φύγουν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τους δόθηκαν έγγραφα να εγκαταλείψουν τη χώρα σε έναν μήνα και δωρεάν εισιτήρια ΚΤΕΛ προς Αθήνα.

 

Λίγες μέρες μετά, βρέθηκαν νεκροί στο ναυάγιο έξω από τη Λευκάδα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν μόλις επιβιβαστεί για το μοιραίο ταξίδι με κατεύθυνση τις ιταλικές ακτές.

 

Αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, είναι πιεστικό το ερώτημα αν οι αρχές αντιμετώπισαν τους ανθρώπους αυτούς ως πρόσφυγες, όπως είχαν υποχρέωση. Θα είχαν οδηγηθεί οι άνθρωποι αυτοί στο επικίνδυνο ταξίδι εξόδου από τη χώρα, αν είχαν αντιμετωπιστεί με όσα στοιχειώδη προβλέπει για τους πρόσφυγες η ελληνική και διεθνής νομοθεσία; Εφαρμόστηκε η εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για τους προερχόμενους από τη Συρία, που προβλέπει εξάμηνη αναβολή απέλασης, ανανεώσιμη μετά το πέρας του εξαμήνου, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία; Είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην Κεφαλονιά, δεδομένου ότι τα αιτήματα ασύλου καταγράφονται πια μόνο στη νέα υπηρεσία της Αθήνας και στα ελάχιστα κλιμάκιά της ανά την Ελλάδα; Σε τι βαθμό συνέβαλε στο τραγικό τέλος οποιαδήποτε προχειρότητα στον χειρισμό της υπόθεσης;

 

Δημήτρης Αγγελίδης, Στέργιος Ζιαμπάκας

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Οικογενειακή «επιχείρηση» διακίνησης μεταναστών

 

Το τραγικό ναυάγιο με τους 12 νεκρούς πρόσφυγες από τη Συρία στην περιοχή της Παλαίρου αποκάλυψε το κύκλωμα που είχαν στήσει τέσσερις Ελληνες, κάτοικοι της περιοχής και συγγενείς, και δύο αλλοδαποί

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών κρυβόταν πίσω από την απίστευτη τραγωδία που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή της Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα, με τον τραγικό απολογισμό των 12 νεκρών, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδάκια.

 

Σύμφωνα με τις αρχές, έξι άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις Ελληνες (συγγενείς), κάτοικοι της γύρω περιοχής, και δυο αλλοδαποί, είχαν στήσει «επιχείρηση» έναντι αμοιβής, υποσχόμενοι σε δυστυχισμένους και βασανισμένους ανθρώπους, όπως οι 27 πρόσφυγες από τη Συρία, ότι θα τους περάσουν στην Ιταλία.

 

Το νέο πέρασμα

 

Με κλεμμένα αυτοκίνητα έφερναν τους μετανάστες από την Αθήνα στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας -όπου τα τελευταία δύο χρόνια, όπως αποκάλυψε και ο δήμαρχος Βόνιτσας στην «Εφ.Συν.», έχει γίνει το νέο πέρασμα προς Ιταλία, λόγω έλλειψης μέτρων αλλά και λόγω ερημικών τοποθεσιών- και με κλεμμένα σκάφη τούς περνούσαν στη γειτονική χώρα.

 

Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπου, όπως προκύπτει από την προανάκριση, οι 27 πρόσφυγες από τη Συρία έφθασαν στην Πάλαιρο με δυο Ι.Χ. αυτοκίνητα και μ’ ένα κλεμμένο φορτηγό και από εκεί τους επιβίβασαν σ’ ένα σκάφος περίπου 7 μέτρων σε μια βραχώδη ακτή όπου τα νερά είναι πολύ βαθιά, το σκάφος που κανονικά χωράει 6 με 7 άτομα δεν άντεξε το βάρος των 27 ατόμων, αναποδογύρισε και 12 άνθρωποι πνίγηκαν, ενώ 15 κατάφεραν να βγουν στην ακτή σώοι. Και ήταν τέτοιο το «στρίμωγμα» που επικρατούσε πάνω στο μικρό σκάφος, ώστε τέσσερις από τους νεκρούς εγκλωβίστηκαν μέσα στη βάρκα και χρειάστηκε επιχείρηση για να τους απεγκλωβίσουν.

 

Αμέσως μετά τη νέα αυτή τραγωδία, η οποία έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες που συμβαίνουν και στη χώρα μας αλλά και σε γειτονικές χώρες, το Λιμεναρχείο Λευκάδας, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Αμφιλοχίας και της Κατούνας Αιτωλοακαρνανίας, ξεκίνησαν έρευνες οι οποίες έδειξαν τη σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών από Ελλάδα προς Ιταλία έναντι αμοιβής».

 

Τέσσερις συλλήψεις

 

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί ο 58χρονος αλλοδαπός (παλαιστινιακής καταγωγής), χειριστής του «μοιραίου» σκάφους, ένας 20χρονος Ελληνας, η 53χρονη μητέρα του και ένας 34χρονος αλλοδαπός, οι οποίοι προσήχθησαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λευκάδας, ενώ σήμερα πρόκειται να παραπεμφθούν ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή.

 

Στο μεταξύ, οι έρευνες συνεχίζονται στο πλαίσιο του αυτοφώρου και οι αρμόδιες αρχές αναζητούν δύο ακόμα Ελληνες (συγγενείς των συλληφθέντων) ως μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος.

 

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, εκτός από το σκάφος το οποίο κατασχέθηκε, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ στην Πάλαιρο εκεί δηλαδή που συνέβη η τραγωδία, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο είχε κλαπεί από το Μοσχάτο Αττικής και έφερε και κλεμμένες πινακίδες.

 

[email protected]

 

 

Scroll to top