18/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Το ωράριο εργασίας κατά τις Κυριακές

      Pin It

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Πολύ μελάνι χύθηκε το τελευταίο διάστημα για το θέμα του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων κατά τις Κυριακές. Ομως τι σημαίνει εμπορικό κατάστημα; Κατάστημα, σύμφωνα με τον νόμο, θεωρείται κάθε ανοιχτός ή κλειστός χώρος σε ακίνητο, στο οποίο διενεργούνται συνήθως αγοραπωλησίες εμπορευμάτων. Με καταστήματα εξομοιώνονται, κατά πλάσμα του νόμου, τα κουρεία-κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, βαφεία, καθαριστήρια, πλυντήρια, σιδερωτήρια και στιλβωτήρια. Από την άλλη, εμπορική επιχείρηση αποκαλείται η επιχείρηση που διενεργεί εμπορικές πράξεις με σκοπό το εμπορικό κέρδος, διακρινόμενη από τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές, γεωργικές και λοιπές επιχειρήσεις.

 

Ως εμπορικά καταστήματα λοιπόν χαρακτηρίζονται οι επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης αλλά και τα σουπερμάρκετ και καταστήματα τροφίμων. Επίσης στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα καταστήματα ζαχαροπλαστείων και συναφών με τα ζαχαροπλαστεία εμπορικών δραστηριοτήτων αλλά και τα καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης τσιγάρων.

 

Ηδη από το 2005 έχει καθιερωθεί σε εθνική κλίμακα ενιαίο πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κάθε είδους. Με βάση τη νομοθεσία ο χρόνος έναρξης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων είναι ελεύθερος, καθοριζόμενος ανά κατηγορία καταστημάτων με απόφαση των οικείων εμπορικών συλλόγων. Πάντως ο χρόνος λήξης λειτουργίας δεν μπορεί να ξεπερνά από Δευτέρα έως και Παρασκευή την 20ή ώρα κατά τη χειμερινή περίοδο και την 21η ώρα κατά τη θερινή περίοδο, ενώ τα Σάββατα (χειμώνα – καλοκαίρι) τη 18η ώρα. Η Κυριακή εξακολουθεί να είναι αργία. Σε σχέση με το ωράριο, από τον Νοέμβριο του 2012 έχει αποσυνδεθεί το ωράριο εργασίας εργαζομένων από το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος και έχει αρθεί η απαγόρευση της απασχόλησης προσωπικού όταν είναι κλειστά τα καταστήματα.

 

Το ωράριο εργασίας των μισθωτών των καταστημάτων είναι, όπως όλων, 40 ώρες εβδομαδιαίως. Κατανέμεται σε 5θήμερο ή 6ήμερο με τον ίδιο τρόπο και με τους ίδιους περιορισμούς όπως των άλλων μισθωτών. Από την άλλη προβλέπεται ότι εργαζόμενοι του καταστήματος που λειτουργεί με διακεκομμένο ωράριο δικαιούνται μεσημβρινή ανάπαυση που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριών ωρών, ενώ στο πλαίσιο της οργάνωσης του ημερήσιου χρόνου εργασίας μπορεί να καθορίζεται μεσημβρινή ανάπαυση τουλάχιστον τριών ωρών και για τους εργαζόμενους καταστημάτων των οποίων η ημερήσια λειτουργία ακολουθεί συνεχές ωράριο.

 

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρχει ρητός όρος στη σύμβαση εργασίας για την εφαρμογή διακεκομμένου ωραρίου εργασίας, προκειμένου να παρέχεται ασφάλεια δικαίου για τον εργαζόμενο. Σε περίπτωση 5θημέρου η εβδομαδιαία ανάπαυση είναι κυλιόμενη, ενώ ήδη από τον Νοέμβριο 2012 καταργήθηκε το 5θήμερο εργασίας των μισθωτών, οπότε είναι επιτρεπτή πλέον και η απασχόληση επί 6ήμερο.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

 

Η γονική άδεια των ναυτικών

 

Σε κάθε ναυτικό, που εργάζεται με σύμβαση ναυτικής εργασίας στα υπό ελληνική σημαία εμπορικά πλοία και έχει συμπληρώσει συνολική θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον 12 μηνών, παρέχεται ατομικό δικαίωμα λήψης γονικής αδείας λόγω γέννησης ή υιοθεσίας παιδιού, χωρίς αποδοχές, για περίοδο τουλάχιστον 4 μηνών, ώστε να μπορεί να ασχοληθεί με το παιδί του μέχρι αυτό να συμπληρώσει την ηλικία των 5 ετών. Σε περίπτωση διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, το συνολικό χρονικό διάστημα των συμβάσεων με τον ίδιο εργοδότη λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της περιόδου εξασφάλισης του δικαιώματος. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων παιδιών πέραν του ενός, το δικαίωμα γονικής άδειας είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά, εφόσον από τον χρόνο λήξης της άδειας που χορηγήθηκε για το προηγούμενο παιδί ο εργαζόμενος ναυτικός συμπλήρωσε τουλάχιστον συνολική δωδεκάμηνη θαλάσσια υπηρεσία. Η γονική άδεια παρέχεται μετά την πάροδο τουλάχιστον 1 μήνα από την επομένη της ημέρας κοινοποίησης του αιτήματος στον πλοίαρχο ή και στον εργοδότη, παρατεινομένη μέχρι του κατάπλου του πλοίου σε λιμένα, όπου είναι δυνατή η επιβίβαση του αντικαταστάτη του. Τα έξοδα μετακίνησης από και προς το πλοίο του ναυτικού, που ασκεί το δικαίωμα της γονικής άδειας, βαρύνουν τον ίδιο.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

 

Απόλυση για λόγους μη αρμονικής συνεργασίας

 

Εχει δικαίωμα ο εργοδότης να απολύσει τον εργαζόμενο που απασχολεί αν διαρραγεί η αρμονική συνεργασία μεταξύ τους. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη είναι άκυρη ως καταχρηστική, όταν υπαγορεύεται από ταπεινά ελατήρια που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό του δικαιώματος, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που η καταγγελία οφείλεται σε εμπάθεια, μίσος ή έχθρα ή σε λόγους εκδίκησης συνεπεία προηγηθείσης νόμιμης αλλά μη αρεστής στον εργοδότη συμπεριφοράς του εργαζομένου ή όταν, υπό την επίκληση από τον εργοδότη λόγων που δικαιολογούν την καταγγελία, υποκρύπτονται επίμεμπτα κίνητρα αυτού, τα οποία και αποτέλεσαν την πραγματική αιτία της καταγγελίας. Ομως η καταγγελία δεν είναι καταχρηστική όταν οφείλεται σε διακοπή της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου, που προήλθε από αντισυμβατική συμπεριφορά ή από πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του τελευταίου, καθώς και όταν δεν υπάρχει γι’ αυτήν κάποια αιτία. Για να θεωρηθεί η καταγγελία άκυρη ως καταχρηστική δεν αρκεί ότι οι λόγοι που επικαλέστηκε γι’ αυτήν ο εργοδότης ήταν αναληθείς ή ότι δεν υπήρχε καμία εμφανής αιτία, αλλά απαιτείται η καταγγελία να οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους, που πρέπει να επικαλεστεί και να αποδείξει ο εργαζόμενος.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Μέχρι μεθαύριο Τετάρτη 20 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν ηλεκτρονικά και μόνο την αίτησή τους για την ένταξή τους στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού σε δημόσιους φορείς (5μηνες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου). Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να γίνει μέχρι το μεσημέρι (12.00) στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr. Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ηλικίας 18 ετών και πάνω, οι οποίοι είναι:

 

-εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών έχουν κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ,

 

-εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

 

-εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών),

 

-εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι,

 

-άνεργοι εγγεγραμμένοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

 

Βαρύς είναι ο φόρος για τους υψηλόμισθους που απολύονται από τον ιδιωτικό τομέα, αφού με βάση τη φορολογική κλίμακα η αποζημίωση απόλυσης από ένα ποσό και πάνω φορολογείται. Μάλιστα ο φόρος αυτός μπορεί να φτάσει και σε ποσοστό 30% (σε περιπτώσεις όμως που η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ξεπερνά τα 150.000 ευρώ). Αναλυτικότερα, με βάση το θεσμικό πλαίσιο, όσοι λαμβάνουν ποσό αποζημίωσης απόλυσης που δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ, δεν καταβάλουν φόρο. Αντίθετα από το ποσό των 60.001 ευρώ και έως 100.000 ο φορολογικός συντελεστής είναι 10%. Τα πόσα πάνω από 100.000 και μέχρι 150.000 ευρώ φορολογούνται με 20% ενώ, όπως αναγράφεται παραπάνω, από 150.001 και άνω ο φόρος ανεβαίνει στο 30%. Πρέπει δε να επισημανθεί ότι ο νέος φορολογικός νόμος σε ό,τι αφορά κάθε εφάπαξ αποζημίωση που παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα λόγω διακοπής της σχέσης εργασίας διατηρεί ως έχει την ισχύουσα μέχρι τώρα κλίμακα.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

 

Αν για λόγους ανωτέρας βίας κάποια επιχείρηση διακόψει τη λειτουργία της, τότε μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας του μισθωτού χωρίς να καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ανωτέρα βία δεν μπορεί να ανάγεται στα προσωπικά θέματα του εργοδότη. Ετσι, ανωτέρα βία υφίσταται όταν η διακοπή της εργασίας επέρχεται από τυχερό και απρόβλεπτο γεγονός το οποίο δεν ήταν δυνατό να αποτραπεί ακόμη και αν ληφθούν μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να επικαλεστεί για να μη δώσει αποζημίωση την οικονομική κρίση. Με βάση τις απόψεις των ελληνικών δικαστηρίων, λοιπόν, ανώτερη βία δεν συντρέχει στην περίπτωση που τα επικαλούμενα από τον εργοδότη περιστατικά ανάγονται στον κύκλο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και στη σφαίρα κινδύνου αυτού. Ούτε συνιστά ανώτερη βία, χωρίς τη συνδρομή άλλης περιστάσεως, η κακή πορεία της οικονομικής καταστάσεως της επιχειρήσεως, και ειδικότερα η δυσαναλογία μεταξύ των εξόδων (μεταξύ των οποίων και οι αποδοχές των εργαζομένων), και των από την επιχειρηματική δραστηριότητα εσόδων.

 

 

 

Scroll to top