ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ!
Στο ίδιο δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, που είχε κρίνει συνταγματικό το πρώτο Μνημόνιο, προσφεύγουν τώρα ομαδικά δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμών ζητώντας του να κρίνει αντισυνταγματικό και αντίθετο προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το τρίτο Μνημόνιο κατά το σκέλος εκείνο που μειώνει αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012… τις δικές τους αποδοχές και συντάξεις.
Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν οι Ενώσεις:
* Δικαστών και Εισαγγελέων, Εισαγγελέων Ελλάδος, Διοικητικών Δικαστών, Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ατομικά προσέφυγαν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και 597 ακόμα δικαστές και εισαγγελείς.
Υποστηρίζουν ότι οι περικοπές των αποδοχών και των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών παραβιάζουν τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος και υπογραμμίζουν ότι οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών πρέπει να είναι ισότιμες με τις αποδοχές των λειτουργών των άλλων δύο εξουσιών (νομοθετικής και εκτελεστικής).
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι αποδοχές των προέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας ανέρχονται το έτος 2013 στα 3.756 ευρώ, ενώ οι καθαρές αποδοχές των βουλευτών ανέρχονται στα 6.568 ευρώ. Επιπρόσθετα, οι βουλευτές έχουν επιπλέον παροχές όπως τηλέφωνα, κ.λπ.
Τονίζουν δε ότι οι αποδοχές τους μπορούν να περικοπούν μόνον εφόσον αυτό επιβάλλεται από την ανάγκη αντιμετώπισης εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών και δημοσιονομικών συνθηκών και μόνο στο απολύτως αναγκαίο μέτρο, μετά από αιτιολογημένο αποκλεισμό άλλων εναλλακτικών λύσεων.
Παράλληλα, οι προσφεύγοντες δικαστές και εισαγγελείς βάλλουν κατά των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου με τις οποίες εξαιρέθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), το επιστημονικό προσωπικό της ειδικής νομικής υπηρεσίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το καλλιτεχνικό προσωπικό του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ κ.λπ.
Οι εξαιρέσεις όμως αυτές, σύμφωνα με τις Ενώσεις, επιφέρουν χαρακτηριστική δυσμενή μεταχείριση των δικαστών έναντι άλλων κατηγοριών του ειδικού μισθολογίου, ενώ την ίδια στιγμή καταδεικνύουν ολοφάνερα ότι τα μέλη τους (δικαστές και εισαγγελείς) υπέστησαν διακριτική και άνιση μεταχείριση στη μισθολογική τους κατάσταση.
Κ.ΚΑΤ.