Με τις άκαρπες συναντήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, συνεχίζονται οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Οι τροϊκανοί ανοίγουν νέα «μέτωπα», υπολογίζοντας μεταξύ άλλων, το ελληνικό δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δισ. ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι η «τρύπα» στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ την κυβερνητική εκτίμηση για «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ. Όπως μάλιστα ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «υπήρξε «φασούλι» από το φόρο ακινήτων, τα 100 εκατομμύρια plus τα κουβεντιάζουμε». Ενώ, στελέχη του οικονομικού επιτελείου προσδιορίζουν το επιπλέον κενό από τον ενιαίο φόρο στα 150 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, επιβεβαίωσε και τη φημολογία για ενστάσεις που προβάλει η τρόικα σχετικά με την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθούν οι «τρύπες», λέγοντας ότι «το συζητάμε και για το ΠΔΕ».
Αγώνας δρόμου για συμφωνία πριν τις 9 Δεκεμβρίου
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται κομβική, λόγω συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την οποία η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει ότι έχει επιτύχει αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις. Μέχρι τότε θα πρέπει να δείξει στους εταίρους ότι έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ η οποία «σέρνεται» από τον Ιούλιο.
«Πάμε για συμφωνία σε όλα έως την 9η Δεκεμβρίου. Δύσκολο, αλλά θα το παλέψουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Πιθανό ένα κυβερνητικό ρήγμα
Το ενδεχόμενο ρήγματος στη συνοχή του κυβερνητικού σχηματισμού, με αφορμή τις απαιτήσεις της τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών, επεσήμανε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στους εκπροσώπους των δανειστών μας, στη συνάντηση που έγινε σήμερα το απόγευμα.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην προβεί σε πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014, καθώς θα θιγούν τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά. Παράλληλα, επιδιώκει να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων ώστε να περάσει από τη Βουλή.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισαν μετά τη συνάντηση ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές προς τους εκπροσώπους των δανειστών πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται και άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η απόφαση αφορά τις αποφάσεις και των δυο κομμάτων που τη στηρίζουν.
Εξάλλου, στο ζήτημα των εμπορικών μισθώσεων, η τρόικα φαίνεται ότι υποχωρεί, όσον αφορά την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων. Ωστόσο, για τα νέα συμβόλαια στις εμπορικές μισθώσεις, η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση. Και σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των παρεμβάσεων στην αγορά που θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ που θα παρουσιαστεί στις 27 Νοεμβρίου 2013.
efsyn.gr