→Φρένο στον ακροδεξιό λαϊκισμό επιχείρησε να βάλει ο Β. Μεϊμαράκης. Αιχμές από το… ΠΑΣΟΚ κατά του Κ. Μητσοτάκη για τη Siemens
Ασπίδα αυτοπροστασίας απέναντι στον ακροδεξιό αντικοινοβουλευτικό λαϊκισμό ορισμένων βουλευτών και μέσων ενημέρωσης ύψωσε χθες διακομματικά η ελληνική Βουλή, με αφορμή για άλλη μία φορά τη βουλευτική αποζημίωση.
Μετά τα προκλητικά σχόλια σε τηλεπαράθυρα και τις «κραυγές» βουλευτών, κυρίως της Ν.Δ. και της Χρυσής Αυγής, στη χθεσινή συνεδρίαση ο Ηλ. Κασιδιάρης (Χ.Α.) συμπύκνωσε τον αντικοινοβουλευτικό λόγο όλων των συμφερόντων που επιβουλεύονται τη δημοκρατία: «Ο λαός πένεται και πηδάει από τα παράθυρα», τόνισε, σε ένα κρεσέντο καπηλείας της δυστυχίας των πολιτών.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε τα πράγματα: «Η εκτελεστική εξουσία ενοχλείται από τον έλεγχο της νομοθετικής και προσπαθεί να την υποβαθμίσει. Δεν υπάρχει διάταξη που να λέει με το ζόρι. Οποιος δεν θέλει την αποζημίωση, μπορεί να την απαρνηθεί, αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε Βουλή μόνο πλούσιων οικογενειών».
Απαντώντας σε όσους μιλούν για συμβολική μείωση των αποδοχών, ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε ότι από το 1974 έχει συμφωνηθεί και υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη ότι ο μισθός του βουλευτή ισούται υποχρεωτικά με τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου για λόγους ισότητας των εξουσιών.
Την τιμητική του είχε και ο σημερινός υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει εδώ και καιρό απαρνηθεί το βουλευτικό αυτοκίνητο και την αμοιβή από τις επιτροπές. «Σε κάποιους έδινε η Siemens οικοσκευές και τώρα κάνουν τους τιμητές», επισήμανε σε υψηλούς τόνους ο πρώην πρόεδρος του Σώματος, Απόστολος Κακλαμάνης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος πρόσθεσε πως «τη βουλευτική αποζημίωση θέλουν να περιορίσουν όσοι θέλουν να είναι ισχυροί με τα κανάλια τους, ενώ κάποιοι συνάδελφοι δεν έχουν εξηγήσει πώς βρέθηκε το όνομά τους στις λίστες της Siemens».
«Η λύση στα προβλήματα της χώρας δεν βρίσκεται στη βουλευτική αποζημίωση», επισήμανε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ πολλοί βουλευτές σημείωσαν πως οι μειώσεις στις αποδοχές τους φτάνουν το 35% σε σχέση με το 2010.
«Η ιστορία ότι “φταίνε οι τριακόσιοι” βολεύει πολλούς για να αποκρύπτουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης», σχολίασε ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ).
Χ. Ιωάννου