19/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Reactivate Athens», ακόμα μια πρωτοβουλία τού Ιδρύματος Ωνάση

Ζητούνται έξυπνες προτάσεις για υποβαθμισμένες περιοχές

Επειδή πολλές αντιρρήσεις ακούγονται για το Rethink Athens, το μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης στο κέντρο της Αθήνας, ήρθε και η απάντηση. Με επικεφαλής τον Αλφρέντο Μπρίλενμπουργκ, καθηγητή στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, ομάδα ειδικών εκπονεί λύσεις που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινότητας.
      Pin It

Επειδή πολλές αντιρρήσεις ακούγονται για το Rethink Athens, το μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης στο κέντρο της Αθήνας, ήρθε και η απάντηση. Με επικεφαλής τον Αλφρέντο Μπρίλενμπουργκ, καθηγητή στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, ομάδα ειδικών εκπονεί λύσεις που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινότητας. Η συμμετοχή των πολιτών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Ενα «κουτί» με 101 ιδέες για την πόλη, που θα είναι στη διάθεση της δημοτικής αρχής της Αθήνας για να οργανώσει τις παρεμβάσεις αναβάθμισης της ζωής, εκπονεί μια πολυάριθμη ομάδα ειδικών επιστημόνων και θα το παρουσιάσει στο τέλος Μαρτίου. Πρωταγωνιστές θα είναι οι πολίτες, που καλούνται να συμβάλουν με την εμπειρία τους στην τελική διατύπωση των προτάσεων. Ο λόγος για το «Reactivate Athens», μια νέα πρωτοβουλία του ιδρύματος Ωνάση, που «κουμπώνει« με τη μεγάλη παρέμβαση για την Πανεπιστημίου, το «Rethink Athens». Οι μελέτες για το σημαντικότερο έργο αστικής ανάπλασης στο κέντρο της Αθήνας, που χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από το ίδρυμα, έχουν παραδοθεί στην ώρα τους στα συναρμόδια υπουργεία και αναμένονται ανακοινώσεις για τα χρονοδιαγράμματα. Τα έργα, με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, θα δημοπρατηθούν σταδιακά. Ο πρώτος διαγωνισμός προγραμματίζεται για τις αρχές Ιανουαρίου και αφορά την επέκταση του τραμ ώς την πλατεία Αιγύπτου, στη συμβολή της Πατησίων με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η γραμμή, που σήμερα τερματίζει στο Σύνταγμα, θα συνεχιστεί για άλλα 2,2 χλμ. διατρέχοντας την Πανεπιστημίου. Θα διαθέτει τέσσερις στάσεις και το κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ.

 

Η παράλληλη δραστηριότητα του «Reactivate Athens», που παρουσιάστηκε χθες, φιλοδοξεί να συμπληρώσει την αναμόρφωση της Πανεπιστημίου με «έξυπνες« προτάσεις, που θα καλύψουν κυρίως τις υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας. Δεν είναι τυχαίο ότι το «στέκι« αυτής της κίνησης λειτουργεί ήδη στην οδό Λυκούργου, λίγα μέτρα από την Ομόνοια. Επικεφαλής είναι ο Αλφρέντο Μπρίλενμπουργκ, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και μέλος της κριτικής επιτροπής που επέλεξε την τελική πρόταση για την Πανεπιστημίου. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη και απόφοιτος του Κολούμπια, δούλεψε για χρόνια στο Καράκας της Βενεζουέλας και στην τελευταία Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία τιμήθηκε με το αργυρό βραβείο για τις καινοτόμες προτάσεις του στην κοινωνική και οικολογική αστική σχεδίαση.

 

Η χθεσινή ομιλία του ήταν αντάξια της δημιουργικής πορείας του και αποκαλυπτική της κοινωνικής ευαισθησίας του. Εχοντας ήδη γνωρίσει τις υποβαθμισμένες γειτονιές της πρωτεύουσας, ο A. Μπρίλενμπουργκ ξάφνιασε θετικά το ακροατήριο με τη φράση του πως «η Αθήνα βρίθει ιδεών« και κάλεσε τους αρχιτέκτονες να γίνουν μεσολαβητές στη σύνθεση ιδεών και στην υπογραφή ενός πρωτοκόλλου με δράσεις. Δεν δίστασε να απευθυνθεί στην Αριστερά και τη Δεξιά, καλώντας τες να συνεργαστούν γιατί, όπως είπε, οι σωστές λύσεις είναι κάπου στη μέση. «Δήμος και πολίτες πρέπει να καθίσουν δίπλα-δίπλα«, υπογράμμισε, αναδεικνύοντας την ανάγκη του διαλόγου πριν την προώθηση των προτάσεων για κάθε γειτονιά.

 

Παρατήρησε ότι Αθήνα έχει δεχθεί στη μακραίωνη πορεία της επιρροές από άλλες χώρες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το στοιχείο που κάνει σήμερα τη διαφορά είναι η οικονομική κρίση. Περιέγραψε τα γκέτο των φτωχών αλλά και των πλουσίων. «Πρέπει να δημιουργηθούν γέφυρες ανάμεσα στις δύο πλευρές», τόνισε και επικαλέστηκε τα επιτυχημένα παραδείγματα της Ζυρίχης, όπου είχε παρουσιαστεί πρόβλημα σε γειτονιές λόγω έντονης χρήσης σκληρών ναρκωτικών, αλλά και της Ουτρέχτης στην Ολλανδία για την ενσωμάτωση Μαροκινών μεταναστών.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του διακεκριμένου καθηγητή σε προτάσεις αλλά και πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε άλλες πόλεις, όπως το Καράκας και το Σάο Πάολο όπου ενοποιήθηκαν ταράτσες και λειτουργεί τελεφερίκ για την εναέρια επικοινωνία των πολιτών.

 

Στο βήμα προηγήθηκε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, που ανακοίνωσε μια τρίτη πρωτοβουλία. Εναν «Ατλαντα με την κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας», που εκπονείται από τον καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Θωμά Μαλούτα και την αρχιτέκτονα Μαρία Καλτσά. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ανακοίνωσε τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Συν Αθηνά», που ήδη χρησιμοποιείται από δεκάδες ενεργούς πολίτες που δραστηριοποιούνται για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Τέλος, ο Ν. Παπαθανάσης, πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, της εταιρείας που έχει την ευθύνη για τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, Ηλεκτρικό και τραμ) αναφέρθηκε στην ιστορία του τραμ που την επόμενη χρονιά συμπληρώνει 131 χρόνια παρουσίας στην πρωτεύουσα και το 1910 έφθασε να μεταφέρει 23,5 εκατ. επιβάτες. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πάνος Δραγώνας, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Πάτρας.

 

INFO: Το στέκι για τους ενδιαφερόμενους πολίτες λειτουργεί από Δευτέρα ώς Παρασκευή (12-4 μ.μ.) στην Ομόνοια (Λυκούργου και Αθηνάς 67).

 

Scroll to top