Zoggolopoulos-karfitsa-kosmima

19/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κοινωφελές ίδρυμα που σύστησε λίγο πριν πεθάνει τον Μάιο του 2004, έχει πρόβλημα επιβίωσης

Πάρτε έναν Ζογγολόπουλο στο σπίτι σας

Αριθμημένα αντίγραφα γλυπτών του, ακόμα και κοσμήματα-μικρογραφίες των έργων του κορυφαίου καλλιτέχνη, εκτίθενται και πωλούνται σε λογικές τιμές στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη».
      Pin It

Αριθμημένα αντίγραφα γλυπτών του, ακόμα και κοσμήματα-μικρογραφίες των έργων του κορυφαίου καλλιτέχνη, εκτίθενται και πωλούνται σε λογικές τιμές στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη»

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Καρφίτσα και κόσμημα εμπνευσμένο από τις "Ομπρέλλες"Μια έκθεση με πολλαπλά έργα οπωσδήποτε δεν αποτελεί είδηση, ακόμη και αν αυτά είναι του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Ωστόσο, η διοργάνωση που εγκαινιάζεται την Πέμπτη στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» με πιστά αριθμημένα αντίγραφα γλυπτών και κοσμήματα–μικρογραφίες των γλυπτών του Γ. Ζογγολόπουλου, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που αξίζουν ν’ αναφερθούν. Οπως για παράδειγμα ότι το Ιδρυμα Γιώργου Ζογγολόπουλου, στο οποίο ο κορυφαίος γλύπτης, διεθνής και Ευρωπαίος, άφησε όλη την κινητή κι ακίνητη περιουσία του, ασφυκτιά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Εχασε μεγάλο μέρος των οικονομικών του από το κούρεμα του PSI και, καθώς δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.

 

"Τα χέρια"Τον Φεβρουάριο του 2004 ο καλλιτέχνης σύστησε το κοινωφελές «Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου» με έδρα την κατοικία-εργαστήριό του και λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο, πέθανε. Το προίκισε με ένα γενναίο ποσό και στην κατοχή του άφησε όλα τα έργα του και τα δικαιώματα αναπαραγωγής τους. «Οι εποχές είναι δύσκολες και ο πολιτισμός ευάλωτος. Ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού», μας λέει ο Αγγελος Μωρέτης, πρόεδρος του Ιδρύματος το οποίο διευθύνεται από 6μελες διοικητικό συμβούλιο. «Το Ιδρυμα έπεσε θύμα του “κουρέματος” και οι μετοχές του έχασαν την αξία τους. Η προίκα που μας άφησε ο ίδιος μπορούσε να εκπληρώσει τους σκοπούς του Ιδρύματος, ωστόσο σήμερα τα πράγματα είναι δύσκολα».

 

Ετσι το Ιδρυμα προχώρησε σε μια σειρά πιστών αναπαραγωγών επιλεγμένων γλυπτών του Ζογγολόπουλου, τα οποία δουλεύτηκαν σε μικρογραφίες κοσμημάτων σε μασίφ ασήμι 925. Ορισμένα κυκλοφορούν κι επιχρυσωμένα. Μια σειρά από τέτοια κοσμήματα έχουν διατεθεί σε επιλεγμένα πωλητήρια, όπως του Μουσείου Μπενάκη, του Ιδρύματος Θεοχαράκη, του Μεγάρου Μουσικής, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

 

«Αυτό που διαφοροποιεί την παρούσα έκθεση είναι ότι το ίδρυμα επιστρέφει σε μια ιστορική γκαλερί, στην οποία εξέθετε ο ίδιος και μας συνδέουν δεσμοί φιλίας. Προχωρήσαμε στην παραγωγή αριθμημένων γλυπτών στο φυσικό τους μέγεθος, τα οποία αναπαράχθηκαν σε πολλαπλά αντίτυπα, αριθμήθηκαν κι αποτελούν κομμάτι της έκθεσης. Ορισμένα παρουσιάζονται για πρώτη φορά, όπως το έργο “Χωρίς Τίτλο”, που επρόκειτο να εκτεθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος στο πλαίσιο της βραβευμένης πρότασης του 1981, που είχαν καταθέσει με τον Αλέξανδρο Τομπάζη για την αναμόρφωση της πλατείας, τα γλυπτά “Ποιητής” (1956), “Χέρια” (1992), “Κενό και Σφαίρα” (1997). Τα πρωτότυπα αυτών των γλυπτών έχουν παραχθεί από τον ίδιο τον Ζογγολόπουλο σε ορείχαλκο και τα αντίγραφα έχουν κατασκευαστεί από τον Στέλιο Γκίκα, τεχνίτη του Ζογγολόπουλου, στον οποίο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη του ίδρυμα».

 

Μαζί θα διατίθενται δύο μεταξοτυπίες, που έχουν αναπαραχθεί από τον ίδιο τον Γ. Ζογγολόπουλο το 1987 και δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν ξανά. Τα γλυπτά «Φακός και Φωλιά» (1988), «Ολυμπιακοί κύκλοι» (2001) είναι ανοξείδωτος χάλυβας σε πλεξιγκλάς. Παράλληλα θα εκτεθούν και πρωτότυπα γλυπτά, όπως «Οι ομπρέλες» (1986) μαζί με ορισμένα ζωγραφικά «Χωρίς τίτλο» του 1987.

 

Το ίδρυμα ευελπιστεί ότι το κοινό θα ανταποκριθεί, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς του, ενώ οι εκδηλώσεις του μέχρι σήμερα έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Το κόστος στα αριθμημένα κοσμήματα είναι από 70 έως 300 ευρώ, για τα γλυπτά 300 έως 800 και οι μεταξοτυπίες από 600 έως 800 ευρώ.

 

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλ. Κολωνακίου 20, τηλ.: 2103608278. Διάρκεια έκθεσης, από 21 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου.

 

[email protected]

 

Scroll to top